Några höjdpunkter
- Några av vårt lands mest lättnådda och vägnära högfjällsmiljöer
- Lappljungens blomning brukar vara på topp så här års och färga kalfjällets hedar rödrosalila i midnattssolljuset
- Fåglarna är i sina stiligaste parnings/häckningsdräkter
- Chans till fågelarter som fjällpipare, fjällabb, blåhake, lappsparv, ljungpipare, fjällripa, större strandpipare
- Vi är på plats ute på fjället under de bästa fototimmarna per dygn
- Troligen chans till att även fotografera renar, som ofta uppehåller sig längs leder och vägar här
- Sällsyntheter som fjällräv och jaktfalk kan dyka upp
- Flatruet, med de imponerande Helagsfjällen i bakgrunden
- En fjällfotoresa ledd av en av Sveriges mest erfarna naturfotografer
- Gedigen naturfoto-rådgivning och tips i en liten grupp likasinnade
- Korta och förhållandevis lätta strövtåg i lättvandrad terräng
- Bekvämt boende med helpension
- Vi har givetvis varit där förut och noga rekat fram godbitarna
FLATRUET
Den lilla fjällpiparen springer snabbt allt närmare där jag ligger på marken, det ser ut som att den rullar fram. Verkar klart nyfiken. Plötsligt är den långt innanför närgränsen på objektivet och tittar lite snett på mig med stora, mörka ögon, på bara någon meters håll. Sedan har den sett vad den vill och rullar vidare mot nya mål. Fjällpiparen är en otroligt diskret fågel. Inte högljudd eller egentligen särskilt sällsynt, bara inte så ofta sedd, annat än av dem som verkligen har ögonen med sig där de vandrar under högsommaren på kala, stenbeströdda fjällhedar en bra bit ovan trädgränsen. Dessutom är den både ovanligt välkamouflerad, oskygg och tillitsfull, nästan nyfiken på människor. Lite mystisk är den också, vissa år i större antal på en plats, andra år mer talrik på andra platser.
En av Sveriges högst belägna vägar går över det vidsträckta fjällhedsområdet Flatruet i Ljungdalsfjällen. Det gör det till ett av vårt lands mest lättnådda högfjällsmiljöer. Det är också ofta ett av landets bättre områden för att ha chans till både fjällpipare och en rad andra fjällfåglar. Särskilt om försommaren är lite blöt, för då bildas grunda vattensamlingar som fåglarna gillar, på heden.
Lappljungen blommar häruppe, med stora rödrosalila klockor, precis vid midsommartid. Vissa år kan hela heden färgas helt av deras blomsterprakt, som syns särskilt då solen står som lägst på dygnet. Just runt midsommar är också en rad andra fjällfåglar i sina stiligaste parnings/häckningsdräkter häruppe. Ljungpiparen, som står på en mosstuva och melankoliskt visslar sitt kontaktläte. Fjällabbarna som letar lämlar och fågelägg att äta eller en pigg stenfalk som pilar förbi tätt över marken i jakt på småfåglar. Blåhaken som sjunger explosivt i videsnåren så att den lilla kroppen helt vibrerar. En fjällripa som bullrande tar till vingarna, eller diskret smyger iväg bland tuvorna, helt litande till sitt kamouflage. Eller en stilig lappsparv som sjunger från toppen av en enebuske. Ibland ser man till och med tungviktare som jaktfalk dra förbi på spaning efter någon ouppmärksam fjällripa eller and att äta. Falkarna syns regelbundet i området. En plats här kallas Falkvålen, sedan urminnes tider, av uppenbara skäl.
HELAGS
Har man riktig tur och håller korpgluggarna öppna, får man kanske finbesök av en fjällräv trippandes förbi – Helagsområdet är ett av den lilla rävens starkaste fästen i landet.
Ofta uppehåller sig också renar längs vägar och stigar. Tar man det bara lugnt och väntar in dem så blir de inte skrämda utan kan tvärtom komma nära och kolla in en. Det är sommarfest för oss naturfotografer.
Som en rad pyramider vid horisonten reser sig Helagsmassivet och berget Predikstolen som en stilig fond till hela härligheten. För den som vill vandra till Helags riktigt vackert belägna fjällstation, vid foten av Sveriges högsta topp söder om polcirkeln.före eller efter denna fotoresa, så passar det utmärkt. Det är en ca 14 km ganska enkel vandring, antingen från parkeringen vid Kläppen eller vid Torkilstöten, båda bara en stunds körning norr om Ljungdalen. Startar man från Torkilstöten kommer man, efter en första kort uppförsbacke, rätt upp på kalfjället.
Dagsprogram
Dag 1 (17/6) (Middag)
Samling i Ljungdalen vid vår inkvartering under tidig eftermiddag. Vi checkar in, har en kort teknisk/taktisk workshop-genomgång och information inför de kommande dagarna och äter sedan middag. Sedan lämnar vi kvar det vi inte behöver för kvällens/nattens fotograferande och drar ut på en första fototur i markerna i kvällningen. Beroende på väderleken, är vi sedan ute så länge ljuset är lämpligt för oss. Vi tar med fikapaket och fyllda termosar.
Dag 2-3 (18-19/6) (Frukost – Lunch – Middag)
Under våra dagar här kommer vi att fokusera på att ta olika sorters bilder med fjälltema. Detta innebär att vi spenderar så mycket tid som möjligt ute på fjället i det bästa ljuset, för att få ut det mesta av vår vistelse här. Exakt vart vi åker beror på vädret och våra senaste informationer om var olika arter just dessa dagar håller till. Räkna med att vara uppe en stor del av natten vid vackert väder, för att utnyttja det bästa ljuset runt midnatt. Mitt på dagen vilar vi. Närhelst tillfälle gives, kör Staffan sina bästa naturfototips och går igenom kamerateknikdetaljer.
Dag 4 (20/6) (Frukost)
En avslutande morgon/förmiddag ute i fjällmarkerna och sedan tillbaka till vår logi innan lunch. Därefter avslutas resan.
Fel: Kontaktformulär hittades inte.