NÅGRA HÖJDPUNKTER
Upplev och fotografera Vatnajökulls safirblå isgrottor med en lokal guide
Superjeepfärd till och från isgrottorna
Glaciärsjön Jökulsárlón och den svarta lavastranden där isbitarna som flyter i land skimrar som diamanter
Spännande och dramatisk kust med svarta lavastränder och mäktiga klippformationer
Ikoniska vattenfall såsom Skogarfoss och flera mindre kända pärlor
Dramatiska raviner och milsvida vyer
Goda chanser att se och fotografera norrsken
Fotografera grafiska vinterlandskap
Erfaren guidning av Frida Hermansson som har lång erfarenhet av att fotografera på Island
Liten grupp om MAX 7 deltagare
Individuell handledning, både i fält såväl som i teori
Fotografisk rådgivning och tips för att du ska lyckas ännu bättre med dina bilder
Vi har givetvis varit där förut och noga rekat fram godbitarna
Att uppleva Island på vintern är något utöver det vanliga. Vädret på ön är alltid nyckfullt och särskilt om vintern. Det bidrar till att göra det redan storslagna landskapet ännu mer storslaget, och om snön lägger sig finns möjlighet till minimalistiska och grafiska bilder.
Vi färdas längs sydkusten österut och upplever den dramatiska kustens spännande klippformationer, svarta lavastränder och många vattenfall. Vi har hela tre nätter i Vatnajökulls nationalpark för att kunna vara flexibla beroende av vädrets förutsättningar och det är också här vi tillbringa en dag med att fotografera de vackra, blåskimrande isgrottorna under Vatnajökull.
Motiven är många och finns alltid nära, vi anpassar dagarnas upplägg efter rådande omständigheter för att få så pass bra fotomöjligheter som möjligt. Här finns alla förutsättningar att utveckla ditt landskapsfoto – dramatiskt väder, storslagna vyer och spännande detaljer. Du får individuellt anpassad fotografisk handledning i fält.
VÍK, FJADRARGLJÚFUR OCH SKÓGAR – KUST, RAVINER OCH VATTENFALL
Vår resa går sydöst från Keflavik och vi följer kusten. Vi anpassar våra motiv efter rådande väder och ljus. Vi tillbringar vår första natt i Vík. Här har vi nära till den vackra kusten med de välkända klippformationerna Reynis Drangar, den svarta lavasanden Reynisfjara med mäktiga basaltkolumner och en enorm basaltgrotta och Islands sydligaste spets, den nyckelhålsformade klippan Dýrhólaey. Vidare går färden österut och längs vägen kan vi fotografera det välkända vattenfallet Skógarfoss men även några mindre kända, men minst lika vackra vattenfall. Här finns även det mytomspunna lavafältet Eldhraun med sina spännande lavaformationer och några vackra raviner som tillexempel Fjádrargljúfur. Vi kommer även att tillbringa vår sista natt i Vík, så det finns möjlighet att återkomma till vissa av motiven.
VATNAJÖKULL NATIONALPARK – GLACIÄRLAGUNER OCH ISGROTTOR
Vi tillbringar tre nätter i Vatnajökulls nationalpark. Här får vi flera tillfällen att fotografera den vackra glaciärsjön Jökulsárlón och isstranden nedanför. Vatnajökull är Europas största glaciär och stora isberg och isflak från den hamnar i glaciärlagunerna Jökulsárlón och Fjállsárlón. Det är en spännande miljö att fotografera då motiven är i ständig förändring. Det är inte ovanligt att man ser sälar simma omkring inne i lagunen. När isbergen smält tillräckligt mycket kan de flyta ut i havet via en kanal från Jökulsárlón. En del av dem spolas upp på den svarta lavastranden där de ligger som glittrande diamanter och isskulpturer mot den svarta sanden.
Från Vatnajökull går det flera enorma glaciärtungor som sträcker sig ned mot kusten. Vi kommer kunna ta oss upp nära glaciären med superjeep och en lokal guide som guidar oss på en privat tur till några av Vatnajökulls kristallblå isgrottor och kanjoner. Här finns möjligheter att fotografera utsnitt och grafiska detaljer såväl grottornas kammare i sin helhet. Vi kommer även ta oss längre österut där vi kan fotografera Stokksnes böljande sanddynor och det vackra berget Vestrahorn.
Även här styrs vi av rådande väder och ljus, och dagsplaneringen är flexibel. Vid klart väder är chanserna till norrsken mycket goda så här års och vid chans till norrsken beger vi oss till någon av glaciärlagunerna Jökulsárlón eller närliggande Fjallsárlón för att få så fina förgrunder som möjligt.
Dagsprogram
Dag 1 (25/2) (Middag)
Ankomst till Keflavik med eftermiddagsflyg. Frida möter er på Keflavik. Vår färd går mot Vík och Islands sydspets, resan tar ungefär 3 timmar och om vädret tillåter gör vi något fotostopp längs vägen. Middag och boende i Vík.
Dag 2 (26/2) (Frukost – Lunch – Middag)
Morgonfotografering vid Reynisfjara / Dýrholay. Tillbaka till vårt guesthouse för frukost. Därefter packar vi ihop våra saker och beger oss österut. Vi gör fotostopp längs vägen. Kvällsfotografering vid Stokksnes/Vestrahorn eller Jökulsárlón. Tillbaka till vårt guesthouse för middag.
Dag 3-4 (27-28/2) (Frukost – Lunch – Middag)
De här dagarna håller vi öppna beroende på rådande väder. Någon av dagarna beger vi oss till isgrottorna med superjeep. Övriga motiv är glaciärlagunderna Jökulsárlón och Fjallsárlón, Stokksnes och Vestrahorn. Vid chans till norrsken beger vi oss till någon av glaciärlagunerna.
Dag 5 (1/3) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi planerar efter rådande väder, ljus och norrsken. Ev morgonfotografering vid isstranden, därefter åter till vårt guesthouse för frukost innan vi packar ihop våra saker och beger oss tillbaka mot Vík. Det finns chanser till fotostopp längs vägen och kvällsfotografering vid kusten eller en ravin.
Dag 6 (2/3) (Frukost)
Morgonfotografering vid Reynisfjara. Därefter återvänder vi till vårt guesthouse för frukost innan vi packar ihop våra saker och beger oss mot Reykjavik. Vi kan hinna med något fotostopp längs vägen. Därefter är det dags att checka in och ta eftermiddagsflyget hemåt.
Fotografisk ledare
FRIDA HERMANSSON
Bosatt i Roslagen.
Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.
Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.
Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.
Hemsida: www.fridahermansson.com