Några höjdpunkter
- Ett av få områden där man fotograferar framför allt till fots, vi promenerar bland savannelefanter, lejon, hyenor, leoparder, vildhundar, flodhästar, babianer och afrikanska bufflar. Vi kan alltså ligga ner på marken för att få en bättre bakgrund och den där speciella känslan av närhet som är mycket svårare att få uppifrån en jeep.
- Under torrperioden vandrar elefanter och bufflar i stora antal hit, de är som flest under september-november
- Några av de största elefanterna är kända för att resa sig på bakbenen för att kunna nå de högre trädens vegetation
- I området finns flera flockar med den sällsynta och hotade afrikanska vildhunden, vi har stora möjligheter att fotografera vildhundarna på nära håll, och vid denna tid brukar också årets ungar ha kommit ut. Vildhundarna kommer vi att satsa på när tillfällen ges.
- Flodhästar som ligger i gyttja, bland grönskande blad eller sprutar vatten mot skymningen.
- Även lejonen fotograferar vi från marknivå. Med oss har vi alltid en guide som är beväpnad – om det värsta skulle inträffa. (Men hittills har de guider vi arbetat med inte behövt använda vapnen på riktigt i Mana Pools.)
- Ett rikt fågelliv vid olika vattensamlingar och flera arter biätare längs Zambeziflodens kanter. Vid Zambesifloden häckar mängder av karminbiätare.
- Vi bor mitt i nationalparken, några meter från Zambezifloden; flodhästar, hyenor och elefanter hör till de regelbundna gästerna i lägret på kvällen.
- Bortom floden som utgör gräns mot Zambia skymtar höga berg, som ger en fantastisk bakgrund om man lyckas frilägga en elefant eller ett annat djur mot den.
- Vi använder jeepar i huvudsak för att förflytta oss längre sträckor, vi är oftast fyra fotografer i varje jeep, gott om plats. Själva fotograferingen sker dessutom till 90 % till fots.
Fyra sjöar, ungefär så kan man översätta namnet Mana Pools. Området har fått sitt namn av de fyra permanenta vattensamlingar som bildats av flodfåror som snörpts av genom årtusenden med sedimentation.
Nationalparken Mana Pools i Zimbabwe finns sedan 1984 med på UNESCO:s världsarvslista. Området är en riktig pärla för såväl safariresenärer som fotografer. Nationalparken i sig omfattar cirka tvåtusen femhundra kvadratkilometer, och området räddades för trettio år sedan undan regeringens planer på att här skapa en damm och ett stort vattenkraftverk, något som hade medfört att stora delar av området hade lagts under vatten.
Mana Pools är en av få platser i östra och södra Afrika som erbjuder en riktigt klassisk safari. Här promenerar vi fritt i området (men för längre sträckor använder vi jeeparna). Mötena med de stora elefanterna, vildhundarna, lejonen och andra djur sker med andra ord till fots. Det innebär en fotografisk frihet som är sällsynt i dag.
Dessutom är Mana Pools en ovanligt vacker plats, det är till största delen öppen mark där man lätt tar sig fram till fots men med stora baobaträd (även kallade apbrödsträd eller uppochnerträd), fikonträd, ebenholts och mahognyskog. Nationalparken är också känd för det speciella blåaktiga ljus som ofta skapas långt bort i skogsbakgrunden. Överhuvudtaget är Mana Pools ett område där man fascineras av landskapet, vid sidan av mer svårtillgängliga områden med täta buskage stora öppna ytor och väldiga träd – och ett överflöd av vilda djur.
Större delen av året möter man vildhundar, lejon och andra djur, men de stora elefanterna och de afrikanska bufflarna som man ofta ser i hjordar kommer framför allt under torrperioden, från början av augusti till slutet av november. Ett rikt fågelliv hittar vi vid de olika vattensamlingarna, och flera arter biätare häckar längs Zambeziflodens kanter.
När vi rör oss till fots har vi två av områdets absolut bästa guider med oss. Guiderna är för vår säkerhets skull beväpnade men de två guider vi jobbar med har inte behövt använda dessa skjutvapen i Mana Pools.
Bara ett par meter från vår tältcamp tittar vi rakt ner i vattnet i Zambezifloden. Även här vimlar det av krokodiler och flodhästar. En ung flodhäst har under flera år dessutom gått in och sovit mellan tälten för att på så sätt vara skyddad från lejonen. På dagen badar elefanterna i gyttjan alldeles utanför, rasten mellan safariturerna innebär alltså fotografering precis vid campen för dem som vill och orkar.
Dagsprogram
Dag 1 (17/9) (Middag)
Ankomst till Harares internationella flygplats och flyg vidare till Mana Pools. Ankomst till Mana Pools så att vi hinner bege oss ut på en eftermiddagssafari efter kort genomgång av våra lokala guider.
Dag 2 – 7 (18 – 23/9) (Frukost – Brunch – Middag)
Under dessa dagar kommer vi att göra safariturer både morgon och eftermiddag. Vi kör med jeep de längre sträckorna, sedan hoppar vi av jeepen och rör oss till fots. Vi har hela tiden radiokontakt mellan jeeparna, så att vi kan hjälpas åt. Upptäcker en grupp något spännande larmas de andra. Lokal guide med beväpning medföljer alltid när vi sedan till fots närmar oss djuren. Viktigt är att lyssna till och följa de direktiv som vår ledare respektive den lokala guiden ger. Vi kan ofta sprida ut oss, men guiderna avgör när och hur. Mitt på dagen efter brunch passar vi på att fotografera intill lodgen, ofta kommer elefanter och gyttjebadar eller dricker från en vattensamling alldeles utanför lodgen.
Dag 8 (24/9) (Frukost – Brunch)
Morgonsafari och efter det frukost/brunch. Sedan körs vi till start- och landningsbanan där vi blir upphämtade av ett flygplan som sedan flyger oss cirka en timme till Harare för att sedan fortsätta vidare hem.
Mer information
Fel: Kontaktformulär hittades inte.