NÅGRA HÖJDPUNKTER
- God chans till vargar när de är som vackrast i vinterpäls
- Nya gömslemiljöer på platsen
- Boende på lodge på nätterna
- Gasolvärmare i gömslena
- Liten grupp, högst 6 deltagare
- Järv, havsörn och kungsörn besöker ofta gömsleterrängen
- Initierad rådgivning om actionfotografering och foto i svagt ljus
- Workshops varje kväll
- Bonus workshop; Kan hundars beteenden jämföras med vargars?
När hösten dag för dag närmar sig vintern, går björnarna i östra Finland i vintervila och många fotoresearrangörer gör då ett vinteruppehåll. Men längs den finsk-ryska gränsen finns andra rovdjur än björnar, som inte tänker ta någon vintervila. När björnarna sover lämnas terrängen plötsligt fri för varg och järv…
Vargen är kanske som vackrast när den fått sin tjocka yviga vinterpäls och årets vargungar är då så stora, att de allt mer vågar utforska sin omgivning på egen hand. Så här års visar termometern ofta minusgrader och landskapet är inte sällan klätt i vacker rimfrost eller snö. Ibland kommer det snöflingor från himlen…
Nu finns möjligheter att ta fantastiska bilder på varg, men även järv och örn dyker ofta upp. Som vi naturfotografer väl känner till ligger mycket i händerna på vad vädrets makter erbjuder oss. Det kan vara allt från kalla klara morgonupplevelser, eller kanske är det dis och dimma som vargarna uppenbarar sig i, till att måhända bli ett vackert snöfall…
I östra Finland finns flera arrangörer med gömsleområden som besöks av framförallt björnar, men där även järv och varg kan förekomma. I denna arrangörs område har vargar nu återkommit under många år i sådan omfattning, att ett vargrevir på goda grunder anses vara etablerat där. Detta gör att vi från Wild Natures sida nu känner oss trygga, när vi arrangerar vår första fotoresa till området med ett specialfokus på vargar i Finland vintertid.
Att fotografera vilda djur är alltid en spännande utmaning. Var kommer djuren att dyka upp och vad kommer de att göra? Vargar är inget undantag och det gäller att vara beredd när de kommer och något sker. Det sägs att; ”tillfället kommer som en snigel och försvinner som en blixt”. Det gäller i sådana situationer att kunna sin kamerautrustning och förstå vilka beslut man som fotograf är tvungen att ta, för att få de bilder man vill ha… Vår reseledare Jan Gyllensten har förutom naturfoto, också en bakgrund som internationell sportfotograf med stor erfarenhet av actionfotografering. Jan kommer under resan att dela med sig av sina kunskaper om hur man kan få bra bilder i svåra situationer.
Så här års i Finland är dagarna inte så långa. Det gör naturfotografens liv lite mer bekvämt: vi kommer att åka ut till gömslena efter frukost på förmiddagarna och återvända till vår mysiga lodge på kvällen när det blivit mörkt. I gömslena finns gasolvärmare, så att vi inte behöver sitta och fotografera i minusgrader. Terrängen där gömslena är placerade är ny för säsongen 2025. Som en följd av den kyliga stämningen i världspolitiken blev vår gömslearrangör i oktober 2024 tvungen att flytta gömslena man tidigare haft placerade i ”ingenmansland” längs gränsen till Ryssland. Detta innebär att även om man fotograferat varg tidigare i Finland, så är det nu en helt ny miljö vi har möjlighet att fånga vargarna i.
På lodgen bor vi i dubbelrum, där vi kommer att bli serverade en rejäl frukost och god vällagad husmanskost till middag när vi kommer tillbaka på kvällarna. Ut till gömslena tar vi med oss lunchsmörgåsar och termosar med thé/kaffe. Kvällarna kommer vi att ägna åt workshops och bildbehandling.
Extra Bonus-workshop;
Vår reseledare har förutom gedigna fotokunskaper, ytterligare ett ess i rockärmen som kommer väl till pass på denna resa.
Jan Gyllensten är en av Sveriges mest anlitade föreläsare om våra hundars beteenden och mentala egenskaper. Som säkert alla vet har DNA-forskning slagit fast att våra hundar härstammar från vargen och många beteenden är fortfarande gemensamma, trots tusentals år av domesticering.
En kväll kommer vi att diskutera och jämföra hundars beteenden med vargarnas. Varför gör hundarna och vargarna som de gör? Dessutom finns det ju fler vilda djur vi gillar att fotografera som tillhör hundfamiljen (bl.a. fjällräven), med beteenden som kan stämma in på det vi kommer att prata om.
Dagsprogram
Dag 1 (7/11) (Middag)
Ankomst Kajaani flygplats. Transport till vår lodge. Middag och övernattning
Dag 2-5 (8-11/11)(Frukost – Lunchpaket – Middag)
Frukost på lodgen. Gömslefotografering. Middag och övernattning på lodgen.
Workshop & bildbehandling
Dag 6 (12/11) (Frukost)
Frukost på lodgen. Transport till Kajaani flygplats.
Fotografisk ledare
Jan Gyllensten, född 1955, började sin fotobana då han som 16-åring hoppade av skolan och gick en lärlingsutbildning till fotograf. Ägnade sig sedan under 40 år åt sportfotografering och hann med att bevaka 6 olympiska spel och mer än 50 VM, EM och WC-finaler.
2017 bestämde sig Jan för att gå i pension och sluta fotografera. Sedan tidigare fanns ett stort intresse för djur-/friluftsliv som lett till åtskilliga fjällvandringar, men aldrig med kamera… (”Jag skulle ju vara ledig…”)
Sannolikt blev Jan fort en jobbig pensionär, eftersom både hustrun och goda vänner frågade varför han inte tog med sig en kamera och försökte fotografera de fåglar och vilda djur han kunde spendera timmar åt att bara titta på…?
Det blev bara ett försök, för sedan var Jan helt såld på fotografering av natur och kanske framförallt rovfåglar och vilda djur. Resandet fanns ju i blodet sedan sportfototiden och de senaste fem åren har det därför på nytt blivit en mycket resande för Jan och hans kameror…
Jan har sina fotografiska rötter i den analoga och mekaniska fotograferingen, långt innan det fanns autofokus eller andra automatiska funktioner i våra kameror. Då var kunskaper om ljusmätning, ISO-värden, slutartider, bländare och skärpedjup avgörande för att kunna ta en bra bild. Idag delar Jan gärna med sig av sina tankar kring hur dessa parametrar på olika sätt kan kombineras med våra nutida kamerors automatiska möjligheter.
![2.2-5_liten](https://www.wildnaturefotoresor.se/wp-content/uploads/2023/02/2.2-5_liten.jpg)