NÅGRA HÖJDPUNKTER

  • 10 fotosessions ute i lappugglans marker
  • Flera lappugglerevir
  • Goda möjligheter att fotografera pärluggla
  • Liten grupp – ENDAST MAX 4 FOTOGRAFER
  • Vår lokala guide har jobbat under flera år med att sätta upp boplattformar och holkar åt ugglorna och känner ugglorna väl
  • Chans även på hökuggla och sparvuggla om de häckar i området
  • Chans att fotografera älg
  • I juni-juli är det fotoljus nästan dygnet runt vilket ger oss mycket tid med ugglorna
  • Gedigen rådgivning och fototekniska tips av Sony-Ambassadören Floris Smeets, i en liten grupp likasinnade

Följ med ut i de norska skogarna, till de tysta jägarnas hem. Vi tar dig med till lappugglans jaktmarker för att fotografera denna imponerande fågel i sin naturliga miljö och under naturliga förhållanden, vi matar inte ugglorna! För att kunna ge dig bästa möjliga fotomöjligheter är vi en liten grupp med fotografer, endast max 4 och en lokal guide. Våra lokala guider är känner sina ugglor väl och förstår deras beteende. Vi kommer att gör att för att få dig i rätt position vid rätt tidpunkt för att fotografera dessa magiska fåglar.

ATT FOTOGRAFERA LAPPUGGLA
Ugglor är i huvudsak nattaktiva men under sommarmånaderna ger de ljus nordiska nätterna oss möjlighet att få uppleva lappugglan dagsljus förhållanden. Ugglorna är huvudsakligen aktiva från 18:00 på kvällen till 9:00 på morgonen. Vi kommer att vara ute på fältet i ugglornas marker från 18:00 till strax efter solnedgången (+/- 22:00 – 23:00), och igen från strax före soluppgången (+/- 3:00 – 4:00) fram till ugglorna slutar jaga. Ugglornas aktivitet kan variera beroende på tid på säsongen, mängden sorkar och möss och antalet ungar som paret föder upp.

Under häckningsperioden är ugglorna stationära i sitt revir, vilket gör det lättare för oss att förutse var de kommer att jaga och vart de kommer att ta med sig bytet när jakten är framgångsrik. Våra guider vet hur ugglorna använder området. De vet var vi ska vänta på ugglorna för att t.ex. få möjligheter till flygbilder. Att låta ugglorna närma sig oss i stället för att vi närmar oss ugglorna ger oftast ett bättre resultat och ökar våra chanser till närbilder. Vi är övertygade om att mata ugglorna inte resulterar i fler och bättre fotomöjligheter. Ugglorna måste vara mer aktiva och kommer att använda ett större område för att jaga när de inte får ”gratis” mat. Att fotografera ugglorna i naturliga och ostörda situationer ger mer variation i fotomöjligheter och dina bilder.

Om ungarna har lämnat boet när vi är på plats är det ofta möjligt att fotografera ungarna också efter att de lämnat bon, om föräldrarna tillåter det. Våra guider spenderar mycket tid med ugglorna och normalt är ugglorna vana vid att de är där utan att störa dem. När ungarna lämnar bon litar ugglorna tillräckligt på guiderna och oftast är det inte några problem att fotografera ungarna. Under de flesta år känner våra guider till flera häckande par lappuggla i området. Guiderna kommer att välja ”rätt” fåglar att arbeta med, och alltid se till att de är komfortabla med vår närvaro.

ATT FOTOGRAFERA PÄRLUGGLA
Till skillnad från lappugglan är pärlugglan mer strikt nattaktiv. Detta gör det mycket svårare att fotografera dem. Under vår resa kommer vi att besöka platser för pärluggla. Pärlugglan häckar i gamla spillkråkehål och i holkar. För att få en glimt av dessa små men vackra ugglor, skrapar guiderna mjukt på trädet som ugglorna häckar i. Ugglan kommer ofta att sticka ut huvudet ur boet för att se vem som skrapar på trädet. Detta är ögonblicket vi kan få våra bilder. För att förhindra störningar av ugglorna besöker vi inte häckningsplatserna igen.

Om guiderna känner till ett par pärlugglor som sannolikt också kommer att vara aktiva före solnedgången, gör vi ett försök att besöka denna plats sent någon kväll i hopp om att se ugglorna utanför boet. De första dagarna efter att ungarna lämnat boet är det möjligt att fotografera även dessa. Ungarna blir rörliga mycket snabbt efter att de lämnat bon, så möjligheten att fotografera ungarna är ganska kort.

ANDRA ARTER VI KAN STÖTA PÅ
Vissa år finns även hökuggla och sparvuggla i vårt område. Om våra guider känner till en häckningsplats kommer vi att besöka denna också under resan.

Det är mycket troligt att vi kommer att stöta på älg när vi åker till och från fotoplatserna. I vissa fall kan älg dyka upp på lappugglornas jaktmarker.

Denna resa är inriktade på att fotografera ugglor. Vi kan stöta på andra fågelarter som spillkråka, större hackspett, orre, tjäder, trana, knipa, skogssnäppa, grönbena, rödbena, korsnäbb, domherre och några andra småfåglar. Om det dyker upp ett bra fototillfälle så tar vi givetvis det men vi kommer inte aktivt inrikta oss på dessa arter.

SANNOLIKHET FÖR FRAMGÅNG OCH BOKNINGSFÖRFARANDE
Området i sydöstra Norge som vi besöker är strikt ett häckningsområde för lappugglorna, de övervintrar inte där. Ugglor är bara där från sen vår till höst, under vintern finns ugglorna i nordöstra delen av Fennoskandia och till och med några flyttar hela vägen till Ryssland. Under våren flyttar ugglorna tillbaka söderut till området. Om det finns tillräckligt med mat för dem där, kommer de att stanna kvar och häcka. Normalt kommer ugglorna till området från mitten av april. I början av maj vet vi om de kommer att häcka eller inte. De kommer bara att häcka om det finns tillräckligt med mat (sorkar och möss) tillgängligt.
Populationerna av sorkar och möss går upp och ner i cykler. Som ett resultat av detta kan ugglorna häcka i området 2 till 4 år i rad, följt av 1 eller 2 år utan några ugglor alls. 2020, 2021 och 2022 var mycket bra uggleår i området. Men 2023 och 2024 var sämre uggleår. 2023 häckade det inga ugglor alls och under 2024 var det flera par som försökte häcka men de flesta övergav sina bon på grund av bristen på mat. Vi räknar med att 2025 och 2026 kan bli bra uggleår igen, då vi redan ser en ökning av antalet sorkar och möss.

Eftersom vi inte vill göra våra deltagare besvikna genomför vi denna resa endast om vi vet att ugglor häckar i området. Du bokar som vanligt och i början av maj kommer vi att meddela dig om ugglorna häckar i området eller inte och bekräfta om resan blir av.
Om ugglorna inte häckar ger vi dig möjligheten att flytta din bokning till nästa år eller att få tillbaka din anmälningsavgift. OBS: boka inga flyg innan vi har bekräftat att resan blir av.

Ugglor - Nattens tysta jägare, Norge. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto av Floris Smeets
Ugglor - Nattens tysta jägare, Norge. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto av Floris Smeets

Dagsprogram

Dag 1 (28/6) (Middag)
Upphämtning på Oslo Gardermoen flygplats. Vår reseledare tar dig till boendet i Deset, som ligger ca två timmars bilresa från flygplatsen. Kort introduktion för de kommande dagarna innan middagen serveras redan kl 17:00 för att vi ska kunna komma ut i fält ca kl 18:00. För att komma till fotoplatserna behöver vi köra 5 – 30 minuter från boendet. Vi kommer att stanna ute i fält fram till solnedgången, vilket är ca kl. 23:00. Efter fotosessionen återvänder vi till boendet för några timmars sömn.

Dag 2-5 (29/6-2/7) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter några timmars sömn beger vi oss ut igen för att fotografera ugglorna. Vi stannar ute med ugglor tills de slutar att jaga. Detta är normalt någonstans mellan 7:00 och 10:00. Om vi en lyckad morgon och ljuset har blivit för hårt, så kanske vi lämnar ugglorna innan de avbryter jakten. Väl tillbaka i boendet serveras en välbehövlig frukost. Efter frukost har du chansen att ta hand om dina bilder och hinna med lite sömn. Middag serveras kl 17:00 för att vi ska kunna komma ut igen vid kl 18:00. Vi kommer att stanna ute i fält fram till solnedgången, vilket är ca kl. 23:00. Efter fotosessionen återvänder vi till boendet för några timmars sömn.

Dag 6 (3/7) (Frukost)
Vi åker ut en sista gång tidigt på morgonen för att fotografera ugglorna. Beroende på flygtider kan denna tur bli lite kortare. Efter frukost packar vi och åker tillbaka till Oslo Gardermoen flygplats.

Mer information

  • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
    På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

    Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

  • FOTOUTRUSTNING
    Resans fokus ligger på att fotografera ugglor. Teleobjektiv på 400 – 600 mm är att föredra. Vi rekommenderar också att ha med telezommar som t.ex. 70-200 mm, 200-400mm eller 80-400mm, vilka ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder på ugglorna i deras miljö. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter, tänk dock på att detta påverkar ljuskänsligheten.

    Då ugglorna är aktiva kvällar och tidigt på morgonen är det bra att ha ett så ljusstarkt objektiv som möjligt, gärna 2,8 eller 4,0 i bländare.

    Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ är ett måste.

  • KLÄDER
    Temperaturen vid den här tiden på året kan variera mycket. Under dagtid kan temperaturen vara allt mellan +12 och +30 grader. Under natten kan temperaturen sjunka till mellan +4 och +20 grader. Ta med många lager så att du kan klä dig efter temperaturen.

    Även om Deset är ett av de mer torra områdena i Norge kan det regna här också. Dessutom, när temperaturen sjunker under natten, bildas dagg. Ta med vattentäta vandringskängor, vattentäta byxor och regnkläder.

    Beroende på vädret kan det finnas myggor och knott. Långärmade tröjor och skjortor sam ett par tunna handskar kan vara bra att ha med. Våra guider kommer att ha myggmedel, men att täcka huden med kläder är ofta mer effektivt mot mygg och knott.

  • BOENDE
    Vi bor i två rums lägenheter.

  • TILLGÄNGLIGHET
    Denna tur är inte lämplig för deltagare med nedsatt rörlighet. Även om sträckorna vi kommer att gå i skogen inte är så långa så är det oftast inte på stigar vi går och vi måste även korsa våtmarker och blöta områden.

  • INKLUDERAT I PRISET
    Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, fotoguidning, fotoundervisning, lokala transporter samt transport till och från Gardemoen flygplats, Oslo.

  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Flyg tur och retur Oslo Gardermoen flygplats (OSL), dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, eventuellt enkelrumstillägg, drycker, telefon och internetavgifter och saker av personlig karaktär.

  • MÖTESPLATS
    Oslo Gardermoen flygplats (OSL). Resan börjar och avslutas här.
    Reseledaren möter och lämnar gruppen på flygplatsen. Exakt tid meddelas senare.

  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resan.

  • PASS
    Vid resor inom Norden (undantaget Svalbard*) krävs inte pass för svenska medborgare. Du bör ändå ha med dig giltig legitimation för att styrka din identitet och ditt nordiska medborgarskap. För nordiska medborgare räcker det med ett körkort eller nationellt id-kort utfärdat i nordiskt land.

  • FÖRSÄKRINGAR
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

    För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

    • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
    • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

    Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

    OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

  • HÄLSA
    Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
    Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Floris Smeets, född 1986 i Nederländerna. Bosatt i Norge sedan 2010. Sedan 2014 jobbar Floris heltid med naturfotografering, guidning och som workshopledare.
Han har en stor passion för att guida och älskar att dela med sig till deltagarna på workshops av sina kunskaper.

Floris har stort fokus på den norska naturen och då speciellt djur och landskap. Han jobbar alltid med stor respekt för djur och natur och tycker att det är mycket viktigt att bilder tas utan att störa djuren eller att förändra miljön. Med sina bilder fångar han inte bara naturens skönhet utan på ett sätt där bilderna berättar en historia.

Floris är Sony Europe Imaging Ambassadör. Hans bilder har blivit publicerade i en lång rad tidskrifter och utställningar.

Floris är en licensierad guide i Dovrefjell nationalpark och har mångårig erfarenhet av att campa under riktigt utmanande vinterförutsättningar. Floris pratar engelska, norska, holländska och tyska.

www.florissmeets.com

    Anmälan till reservlista (ej bindande)

    Ugglor - nattens tysta jägare, Norge 28 juni - 3 juli 2026

    OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

    Ditt namn*

    Gatuadress*

    Postnummer och stad*

    Telefonnummer*

    Din e-postadress*

    Övriga upplysningar

    JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
    All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
    Dataskyddspolicy.