NÅGRA HÖJDPUNKTER
Vi kommer att fotografera på några mycket bra spelplatser för både tjäder och orre
Sex nätter i gömsle
Vi är här den bästa tiden på säsongen
Bara en fotograf i varje gömsle
Goda möjligheter att även fotografera älgar, fiskgjuse och om det är ett bra år även ugglor
Fotografera och upplev tjäder- och orrspel på några av Norges bästa spelplatser. BBC och svensk nationell tv-kanal har använt dessa spelplatser och gömslen för att skapa några fantastiska naturdokumentärer! Skogshönsens spelssäsong beskrivs ofta här i Norden som vårens största äventyr. Den majestätiska tjädern, är skyggare än orren och även om de kan vara väldigt svåra att komma nära har spelplatsen vi är på bevisat sig år efter år. Våra gömslen ligger utspridda över spelplatsen, vilket ger många möjligheter att fotografera fåglarna i olika miljöer och ljusriktningar.
ATT FOTOGRAFERA ORRSPEL
Vi kommer att ta oss till gömslena sent på kvällen. Gömslet är 2×2 meter, vilket ger tillräckligt med utrymme för att sova bekvämt. Liggunderlag tillhandahålls och varma sovsäckar kan hyras på plats om du inte har egen. Vi sover i våra gömslen och väcks av orrarna när de anländer till spelplatsen (någongång mellan 2:00 och 4:30). Orrarnas spel pågår fram till någonstans mellan klockan 8.00 och 10.00 och de är stationära framför gömslena. Vi stannar i gömslen tills vår guiden hämtar oss en stund efter att fåglarna har lämnat spelplatsen.
ATT FOTOGRAFERA TJÄDERSPEL
Tjädertupparna samlas vid spelplatsen redan på kvällen. Här sitter de i träden och håller stenkoll på området. Om allt är lugnt på spelplatsen och fåglarna inte har upptäckt någon fara kommer de att starta sitt spel någongång mellan klocka 2 och 4 på morgonen. Spelet varar normalt till runt klockan 10 men kan pågå ända till lunchtid. Honorna anländer till spelplatsen runt klockan 5 på morgonen och samlas på den mest dominerande tuppens revir.
Vi kommer att gå till våra gömslen mellan klockan 18 och 19. Här tillbringar vi natten och när tupparna börjar spela vaknar vi till en oförglömlig scen. Tjäderns spel är till stor del ett sångspel, de kluckar och väser. Det gör att hanarna hela tiden lyssnar på ljuden som kommer från omgivningen. Det är väldigt viktigt att vi är lugna och tysta i våra gömslen! Även plötsliga rörelser med kameran kan skrämma bort dem! För att begränsa mängden ljud och rörelse stätter vi upp all kamerautrustning redan på kvällen, innan tupparna kommer till sina natträd.
GÖMSLENA
Vi använder tältgömslen som enkelt kan placeras på de bästa fotoplatserna. På orrespelet är gömslena utformade omså att vi kan sätta objektiven på valfri höjd, mellan 0 och 80 cm över marken. Detta gör att man kan välja en hög vinkel för att få marken som bakgrund eller en extremt låg vinkel för att få de oskarpa för- och bakgrunderna. Några av gömslena är placerade med solen i ”ryggen” och andra är placerade så att vi får motljus vid soluppgången.
Även på tjäderspelet har vi tältgömslen. Fåglarna kan flytta sig inom spelplatsen och därför är det viktigt att lätt kunna flytta gömslena inför kommande dagar om det behövs. Tälten har tillräckligt med plats att sova i och man kan ha upp till 3 stativ uppe samtidigt. Det finns totalt 9 öppningar att fotografera från, som täcker nästan hela 360 grader.
Det finns inga toaletter i gömslen. Du måste ta med dig en kissflaska. För damerna rekommenderar vi att använda en ”Travel John” urinal.
ANDRA ARTER
– Älg. Vissa kvällar finns det möjlighet att leta efter älg. Vi letar efter och fotograferar djuren från bilen. Det finns även chans att vi kan hitta och fotografera rådjur och tranor.
-Fiskgjuse. Inte så långt från vårt boende häckar ett par fiskgjusar. Från ett tältgömsle kan vi fotografera hur paret bygger boet, parar sig och äter kanske äter fisk.
-Småfåglar. På boendets bakgård finns fågelmatare som lockar flera arter av småfåglar, såsom bergfink, domherre, grönfink och nötväcka.
-Ugglor. Vissa år finns det många ugglor i närheten av vårt boende. 2015 fanns det inga ugglor i området, eftersom gnagarpopulationen kollapsade. Under 2013, 2014 och 2018 fotograferade vi lappuggla, hökuggla och pärlugglan i detta område. Det finns ingen garanti för att det finns några ugglor i området, men chanserna är goda.
TA SIG TILL GÖMSLENA
Beroende på mängden snö tar det cirka 15 – 20 minuters vandring till båda spelplatserna. Till orrspelplatsen går vi i en platt terräng. De sista hundra metrarna kan vara sumpiga. Höga gummistövlar eller andra vattentäta höga kängor är ett absolut måste i slutet av säsongen. För att komma till tjäderleken måste vi gå något uppför. Även här måste vi korsa ett litet myrområde. Även här så kommer gummistövlar eller höga vattentäta kängor väl till pass i slutet av säsongen.
Dagsprogram
Dag 1 (1/5) (Middag)
Ankomst till Oslo Gardermoen och vidare transport till vårt boende. Genomgång inför de kommande dagarna. Efter middagen är det dags för första natten i gömsle, antigen på tjäder- eller orrspelet.
Dag 2-6 (2-6/5) (Frukost – Middag)
Vi har övernattat i gömslen och tidigt på morgonen kommer vi att fotografera antingen orre eller tjäder. Vi planerar efter att vi kommer att ha 3 nätter/morgonar vid varje spelplats. För spelet slutat för dagen blir vi upphämtade av guiden. Tillbaka på boendet äter vi frukost, säkerhetskopierar bilder från morgonen, sover lite eller fotograferar runt boendet. Det finns fågelmatare bredvid lägenheterna och floden Rena ligger bara några hundra meter bort. Här kan du hitta sångsvanar, knipa, tranor och strömstare. Middag serveras kl 17.00. Efter middagen är det dags att bege sig ut igen till spelplatserna. Om ljuset tillåter det kan de fotografer som ska till orrespelet leta efter älgar, ugglor och andra djur.
Dag 7 (7/5) (Frukost)
På morgonen har vi vår sista fotosession på spelen. Efter frukost åker vi till Oslo Gardermoen flygplats och vidare hem.
Fotografisk ledare
FLORIS SMEETS, född 1986 i Nederländerna. Bosatt i Norge sedan 2010. Sedan 2014 jobbar Floris heltid med naturfotografering, guidning och som workshopledare.
Han har en stor passion för att guida och älskar att dela med sig till deltagarna på workshops av sina kunskaper.
Floris har stort fokus på den norska naturen och då speciellt djur och landskap. Han jobbar alltid med stor respekt för djur och natur och tycker att det är mycket viktigt att bilder tas utan att störa djuren eller att förändra miljön. Med sina bilder fångar han inte bara naturens skönhet utan på ett sätt där bilderna berättar en historia.
Floris är Sony Europe Imaging Ambassadör. Hans bilder har blivit publicerade i en lång rad tidskrifter och utställningar.
Floris är en licensierad guide i Dovrefjell nationalpark och har mångårig erfarenhet av att campa under riktigt utmanande vinterförutsättningar. Floris pratar engelska, norska, holländska och tyska.