NÅGRA HÖJDPUNKTER
- Upplev Gotska sandön med en guide som besökt ön över 20 gånger
- Orkideer och fantastisk flora
- Milslånga sandstränder som gjorda för landskapsfotografering
- Soluppgång och solnedgång över obruten horisont
- Kreativ workshop i kurslokal intill havet
- Gedigen fotoledning av Jonathan Stenvall, i en liten grupp likasinnade
- Individuell handledning, både i fält såväl som i teoriföreläsningar
Vi vaknar till havets brus som ständigt gör sig påmint. Vi inleder en kort promenad genom gammelskog medan vinden susar rejält i trädtopparna ovan oss, samtidigt som himlen börjar ljusna når vi havet. Från vår utkiksplats på en hög sanddyn ser vi hur ön i form av en bred sandtunga fortsätter hundratals meter rätt ut i havet. Vitfågel står i stora kolonier längst med strandkanten, några seglar nonchalant över de stora vågsvallen som bryter mot sandreven. Plötsligt stiger en illröd sol upp över den obrutna horisonten och kastar ett mjukt ljus över strandrågen och de överblommade fältsipporna.
Välkommen till Gotska sandön – Östersjöns pärla.
GOTSKA SANDÖN
Mitt ute i Östersjön omgiven av obruten horisont ligger ön och nationalparken Gotska sandön. Ön brukar ofta kallas för Östersjöns mest isolerade då inga hamnar eller bryggor finns på ön. Runt ön slingrar sig en nästan 3 mil lång sandstrand där stora kolonier av vitfågel och gråsäl har sin hemvist. Innanför sandstranden dominerar gammal tallskog med spår från en av Europas kanske finaste urskogar. På några platser kring ön tar tallskogen slut och stora dungar av hassel tar över med flera inslag av gammal ängsmark med rik flora. Öns norra udde är sedan långt tillbaka centrum för öns mänskliga aktivitet, här finns norra fyren, fyrbyn, naturrum och lägerplatsen som vi kommer använda som bas under vår tid på ön.
FAUNA OCH FLORA
På ön hittas väldigt få däggdjur men en stor population av skogshare lever och frodas på ön. Här finns också gråsälen som lever i havsområdet kring ön och återhämtar sig på stenarna längst ut på den s.k. säludden där även ett sälgömsle för fotografering och observation finns uppställt. Fågellivet består framförallt av havsfågel och många flyttfåglar som passerar ön under vår och höst. Det är en av Sveriges bästa platser att fotografera den färggranna korsnäbben som lever i tallskogens toppar men kommer ned i stora flockar för att dricka vid öns få sötvattenkällor. Ön är kanske mest känd för sin rika flora med stor mångfald av orkidéer med ett av landets största bestånd av röd skogslilja.
FOTOGRAFERING PÅ ÖN
På Gotska sandön finns något för alla fotografer. Stränderna erbjuder oändliga möjligheter för landskapsfotografen i kombination med öns urgamla tallar och gammelskog som präglats av höststormarna. Sälarna och havsfåglarna är tacksamma motiv för djurfotografen och den säregna floran skapar drömlika förutsättningar för dig som helst har makroobjektivet i högsta hugg.
I kombination med många spännande motiv har Gotska sandön ett magiskt ljus som ofta jämförs med Skagen, här kan vi från öns norra udde se solen både gå ned och upp ur havet och färga stranden med sitt mjuka rödlila släpljus. Det är gryning och skymningen som kommer vara vår prioritet under resan då ljuset då är som allra mest spännande. Under dagen när ljuset är skarpt kommer du få chans att upptäcka ön själv, återhämta dig eller redigera i vår kurslokal. Kursledaren kommer också lära ut sina bästa tekniker, tips och trix för att fånga öns natur.
Reseledaren har besökt ön över 20 gånger och har stor kännedom över öns naturliv, historia och bästa fotoplatser.
Dagsprogram
Dag 1 (2/7) (Middag)
Vi träffas tidigt på morgonen i Nynäshamns hamn där båten avgår. Efter ca 3 timmar når vi Gotska sandön och beroende på väder och vindriktning kommer kaptenen välja vilken strand vi blir avsläppa på. All packning kommer att transporteras av en traktor tillbaka till lägerplatsen medan vi börjar vår vandring med samma destination. Under eftermiddagen når vi vårt boende på öns norra udde, vi kommer iordning i stugorna och äter lunch. Vi fortsätter sedan i vår kurslokal där reseledarn kommer ha ett introföredrag och föreläsning om ön. Vi avslutar dagen med middag och vår första fotosession
Dag 2 – 4 (3 – 5/7)(Frukost – Lunch – Middag)
Vi gör olika utflykter in i nationalparken med omnejd. Exakt plats och tidpunkt kommer avgöras av rådande väderförutsättningar och beslutas av reseledaren på plats. Vi kommer besöka stränder, urgamla tallar, orkidéer, Säludden, massvis med havsfågel och andra vackra naturmotiv.
Dag 5 (6/7) (Frukost – Lunch)
Vi ses i gryning för en sista fotosession. Efter frukost packar vi ihop, städar våra stugor och börjar vandra mot dagens avgångsstrand. Kl 17:00 kommer båten avgå från ön och vi är åter i Nynäshamn kl 20:00, notera att båttiderna kan ändras och är väderberoende.
Fotografisk ledare
Jonathan (f, 1997) är uppväxt och baserad i Stockholm. Med fascination för naturens mångfald fotograferar han allt från spektakulära bergslandskap till den lilla makrovärlden. Han har sedan ung ålder föreläst, haft workshops och fotoresor. Hans bilder och texter har publicerats i ett flertal böcker, magasin och tidningar.
År 2015 blev han utsedd till årets unga nordiska naturfotograf (NNPC) och sedan dess har han blivit tilldelad flera utmärkelser i internationella fototävlingar.
Jonathans intresse för att resa och upptäcka världen tog honom 2017 till Nepal och Himalaya vilket har blivit en plats han återbesökt många gångar och är idag utbildad vandringsguide i centrala Nepal.
Jonathan är invald i Naturfotograferna/N utbildad guide och ambassadör för kameramärket OM System.
Hemsida: www.Jonathanstenvall.com