Denna resa är en förlängning till resan – Jaguarer, jätteuttrar och aror, 14-21 oktober 2025.
Läs mer här…
NÅGRA HÖJDPUNKTER
- Privat charter flyg mellan norra och södra Pantanal för att spara tid
- Hundratals med grönvingade aror
- Oerhört rikt fågelliv med bl.a. hyacint och blågula aror, tukaner och seriemafåglar
- Orädda jättemyrslokar
- Stora möjligheter att fotografera tamandua (trädmyrslok), pampashjort, bältdjur och andra spännande djur
- Flera nattsafaris för att leta nattaktiva djur
- Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
PANTANAL
Pantanal är en världens artrikaste platser. Ofta omnämns Pantanal som världens största våtmark och den breder ut sig över tvåhundratusen kvadratkilometer i västra Brasilien, östra Bolivia och östra Paraguay. Tack vare den höga koncentrationen av djur, den höga artrikedom och ett varierat landskap är Pantanal att betrakta som ett av världens naturunderverk.
Denna tilläggsresa till vår huvudresa ger dig en möjlighet att uppleva det bästa av de södra delarna av Pantanal. Här kommer vi att ges fina möjligheter att fotografera jättemyrslokar, trädmyrslokar, kajmaner och mängder av fåglar med stora flockar av grönvingade aror som huvudattraktion.
DJUREN OCH FÅGLARNA
I Pantanal är djurlivet ständigt närvarande och här samsas 405 fiskarter om utrymmet med 600 fågelarter, 80 däggdjursarter, 1100 fjärilsarter och 50 reptilarter. Utrotningshotade och tillbakaträngda djur som jaguar, puma, jätteutter, manvarg, ozelot, arapapegojor, tapir och jättemyrslok, har funnit en fristad i de svårforcerbara våtmarkerna. På denna förlängningsresa till vår huvudresa har vi fokus på att uppleva och fotografera jättemyrslokar, tamandua (även kallad trädmyrslok), kapucinapor och grönvingade arapapegojor.
På vår första anhalt på resan är det dags för att leta myrslokar. I området där vi bor finns det rikligt med jättemyrslok och med lite tur har vi bra möjligheter att närma oss dom till fots vilket gör att vi kan komma ner i mycket bättre fotovinklar än från fordon. Här finns också den mindre och mer skygga trädmyrsloken, vilken vi hoppas att vi ska kunna fotografera. Givetvis finns här också mycket annat att fotografera, här finns t.ex. kapybara, kaymaner, rävar och bältdjur. Med lite tur så kommer vi att kunna fotografera både sexbandad- och niobandad bälta.
Fågellivet är mycket rikt med bl.a. hyacintara, blågulara, tocotukaner, ugglor och jabiru storkar. Med en stor portion tur kan vi få ta del av den andra stora attraktionen (förutom myrslokarna) här, de ozeloter som finns i området. Efter mörkrets ankomst händer det att någon ozelot kan komma nära lodgen och de kan vara mycket orädda. Händer detta kan det ge oss goda förutsättningar att kunna fotografera dessa vackra katter.
I ett sk. sjunkhål häckar stora mängder grönvingade arapapegojer. Fåglarna är mycket aktiva och ger oss unika fotomöjligheter när de flyger över det djupa hålet och sitter på sandstensväggen. Vi kommer att besöka denna plats två gånger vilket ger tillfällen att våga prova lite nya fototekniker för att få mer annorlunda bilder. I närheten av de grönvingade arapapegojorna kommer vi även att leta blågula aror, buff-necked ibis och andra spännande fåglar som kan dyka upp i skogen. Det är inte ovanligt att vi ser Puffbirds och Motmot.
För att ta oss från norra Pantanal till södra Pantanal på ett snabbt och effektivt sätt använder vi på denna resa oss av privat chartrade plan. Vi flyger från Porto Jofre direkt till vår första lodge, en flygtur på ca 1 timma.
Dagsprogram
Dag 1 (21/10) (Lunch – Middag)
Förlängningsresan börjar med att vi tar ett privat charterflyg från Porto Jofre till vår lodge i Södra Pantanal. Efter vi har installerat oss på vår lodge och ätit lunch är det dags att ge sig ut för att upptäcka områdets djurliv. Vi kommer bl.a. att ha fokus på att hitta jättemyrslokar men vi missar inga bra fototillfällen på andra arter.
Dag 2-3 (22-23/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa dagar kommer vi att både på morgon- och eftermiddagssafarin bege oss ut för att leta jättemyrslok och andra spännande djur. Under dagarna finns möjlighet till vila eller egna fotoexkusioner, det finns mycket fåglar i och kring lodgen.
Dag 4 (24/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost åker vi mot Buraco das Araras, ett sk. sjunkhål där det häckar stora mängder med grönvingade arapapegojor. Vi äter lunch vid Rio da Prata, här finns ofta mycket fåglar att fotografera, innan vi åker till Buraco das Araras. Hela eftermiddagen spenderas i området runt sjunkhålet. På kvällen åker vi till vårt hotell.
Dag 5 (25/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost åker vi åter till Buraco das Araras och tillbringar förmiddagen hos den grönvingade arapapegojorna. Efter lunch reser vi mot Campo Grande och vårt hotell.
Dag 6 (26/10) (Frukost)
I dag är det dags att lämna Pantanal och vi åker till flygplatsen i god tid för våra flyg.
Fotografisk ledare
Ola Jennersten är idag aktiv pensionär. Han har arbetat mer än 30 år med naturvård på Världsnaturfonden WWF. Kameran har alltid varit ett naturligt tillbehör för att dokumentera, framför allt natur. Olas intressen centreras kring art- och naturskydd både nationellt och internationellt samt trädgård, insekter och pollination.
Han har besökt mängder med länder både som WWFare och på senare år som reseledare och fotograf.
Ola har varit med och skrivit ett flertal böcker och otaliga artiklar med innehåll från både när och fjärran. Två av böckerna har premierats som WWFs Pandabok (2017 och 2021). Ola håller årligen många föredrag om bla annat illegal arthandel, tigrar, pollination och inte minst insektsvänliga trädgårdar.
Ola är författare till:
Tiger, kampen att rädda en art
Vid vägs ände (om illegal arthandel), WWFs Pandabok 2017
Naturlycka (om biologisk mångfald med råd om hur man själv kan hjälpa till) WWFs Pandabok 2021.
![Ola Jennersten Ola Jennersten](https://www.wildnaturefotoresor.se/wp-content/uploads/2025/01/Ola.jpg)