NÅGRA HÖJDPUNKTER
- En gång i livet bör du ha sett en vild lo! Här erbjuder vi en av de bästa chanserna hittills
- Väl inkörda fotogömslen för den otroligt eleganta panterlon (Iberisk lo), ett av världens allra mest sällsynta och mest stiliga kattdjur
- Ett fantastiskt ställe för att med hög sannolikhet se panterlo på mycket nära håll, under en för dem mycket aktiv tid på året
- 4 dagar med lo-fotofokus
- 1 dag med jättefina fotochanser till den praktfulla spanska kejsarörnen, rödglada och den unika egyptiska mungon
- Möjlighet att byta en lo-fotodag mot en dag i ett stäpp-rovfågelgömsle istället, med bra actionfotomöjligheter på rödglada, ormvråk, brunhök, blåskata, samt ofta gåsgam och kejsarörn
- Flexibilitet och frihet, vi bor på samma ställe hela tiden, centralt i området
- Oss veterligen är vi den enda svenska arrangören som erbjuder lo-resor hit
- Du får egen fotografisk rådgivning och tips, i en liten grupp av likasinnade
- Och kom ihåg, vi har alltid varit där förut!<
CASTILIA – LA MANCHA
Denna resa äger rum i provinsen Castilia-La Mancha, som ligger i centrala Spanien, strax sydväst om Madrid, nära staden Toledo. Vi kommer att hålla till i ett privat område som är en del av ett Natura 2000 naturreservat. En mosaik av jordbruks- och betesmarker, höjder och skogspartier. Med de majestätiska, ofta snöklädda bergen i Sierra de Gredos i bakgrunden. Örnar och gamar syns som silhuetter mot den blå himlen och runtomkring i buskarna typiska Medelhavsfåglar som härfågel, minvervauggla och blåskata. Ett extremt rovfågeltätt område, nästan av afrikanska mått. För naturfotografen ett område med fantastiska fotomöjligheter. Fotogömslena är mycket välordnade och väl inkörda, så att djur och fåglar är vana vid människor i dem. I Gredosbergen finns en stark stam av den endemiska Iberiska stenbocken.
Den mytomspunna panterlon är en numera extremt ovanlig och utrotningshotad art, faktiskt ett av världens tre mest sällsynta kattdjur. Att möta denna karismatiska och eleganta katt är en omtumlande upplevelse. Tänk en korsning mellan leopard och huskatt. De gyllene ögonen till synes ser rakt igenom dig och dess pälsteckning, örontofsar och polisonger är fantastiska. När du ser den komma gående, graciöst men samtidigt kraftfullt inser du att du är med om något alldeles extra, något utöver det vanliga, som du kommer att komma ihåg i resten av livet. För de flesta naturfotografer ger det en extra kick utöver det vanliga att dessutom få in panterlon i kamerasökaren. Då utlovas adrenalin-påslag!…
Våra lo-resor till Spanien har varit bland de allra första researrangemang som erbjudits i Europa, som specifikt fokuserar på att fotografera panterlo på bästa sätt, på bästa tid och på nära håll. Vi har varit mycket framgångsrika och har testat ett par olika ställen. Ännu har ingen av våra deltagare som varit med alla dagar på resan, missat att få ett lo-möte. Här satsar vi på att försöka få dem nära, i bra ljus och mot fin bakgrund, från fasta gömslen, i stället för att bara försöka få se dem från någon bilväg eller parkeringsplats. Gömslena står på sådana platser som loarna erfarenhetsmässigt mest ofta frekventerar. I januari är det parningstid och man kan få bevittna det spelet.
Som med alla vilda djur vet man förstås aldrig riktigt vad som kommer att hända, men vi kan lova att bättre fotomöjligheter/fotochanser till panterlo än här, har du nästan ingen annanstans. Gömslena står på platser som loarna ofta passerar. I närområdet lever inte mindre än 6-8 adulta individer av panterlo (forskarna har koll!), så chanserna är verkligen ovanligt goda. Normalt dyker lon upp vid gömslena såpass ofta att de flesta som sitter i gömsle här under tre dagar brukar få se den. Ibland dessutom betydligt oftare än så. Säkert vet man aldrig… Alltså satsar vi på fyra dagar för loarna.
ATT FOTOGRAFERA PANTERLO
Att fotografera ett av världens mest sällsynta kattdjur är givetvis inte fullständigt garanterat på denna resa. Vi kan bara garantera att vi är här på en av de bästa platserna i världen att göra det, under de bästa årstiderna, i väl inkörda gömslen och med en extremt kunnig lokal guide som vet vilka gömslen som just då har bäst besöksfrekvens av loarna. Observations-frekvensen är mycket hög här, men alltså inte helt garanterad.
Tålamod/envishet, uthållighet och förmåga att sitta tyst, är egenskaper som kommer väl till pass under tiden i gömslena. Vi strävar efter att vara i gömslena hela dagar från gryning till skymning, eftersom panterlon kan dyka upp precis närsomhelst. Gömslena står på platser där många kaniner och rödhönor håller hus och där loarna erfarenhetsmässigt ofta dyker upp. Om och när panterlon kommer, så är det för att den själv valt det, ofta för att dricka vatten, jaga kaniner, eller leta efter en partner.
Panterlon är relativt diskret och visar sig ofta inte under jättelånga stunder, men ibland lägger den sig och njuter i solen och man kan få timmar med den utanför. Lon är känslig för ovana ljud så det gäller att försöka vara så tyst som möjligt. ”Silent mode” på kameran om du har det, eller elektronisk slutare. Därutöver gäller att vara uppmärksam och tålmodig. Tänk på att du väntar på ett av världens mest sällsynta djur! Detta är alltså ingen djurpark och det är precis som det ska vara.
Förutom panterlon, så finns gömslen för stäpprovfåglar och inte minst spansk kejsarörn och egyptisk mungo.
DIN RESA HJÄLPER PANTERLON ATT ÖVERLEVA
Som naturfotografer är det vår plikt att försöka hjälpa till och stödja naturskyddsarbetet.
På denna resa gör du det på minst två sätt. Dels genom att faktiskt åka dit och betala ett rättvist pris lokalt, så visar vi i handling att panterlon skapar inkomster, jobb och affärer. Dels att de bilder vi tar och sedan sprider i sociala medier etc. bidrar till att göra världen mer uppmärksam på att detta fantastiska djur och det mångfaldsrika landskap som det lever i, fortfarande finns och måste bevaras för framtiden. Den lokale arrangören arbetar också tätt samman med forskarna och de som försöker rädda panterlon.
Genom att fotografera panterlon här hjälper du den att överleva!
Någon kväll kommer reseledaren att visa bilder, hålla föredrag och gå igenom saker som kamerateknik och en del viktiga lyxtips för naturfotografen. Om allt från hur man bäst närmar sig vilda djur till hur man lämpligast ställer in kamerafunktioner som autofokus och blixt eller hur man tolkar histogrammet för bästa exponering. Vi kommer också att titta på och diskutera deltagarnas bilder. Gruppen är liten, så att det blir maximalt med tid för alla att diskutera foto med reseledaren under resan.
Dagsprogram
Dag 1 (4/1) (Middag)
Madrid-Talavera de la Reina
Vi samlas senast 13.00 på Madrids flygplats Barajas (MAD), och reser ca 1 ½ timme till den lilla staden Talavera de la Reina. Övernattning och middag på hotellet.
Dag 2 – 6 (5-9/1) (Frukost – Lunch – Middag)
I lodjurs- och örnlandet runt Talavera de la Reina.
Här är den annars extremt sällsynta panterlon relativt talrik och gömslena ger några av Europas bästa chanser till att fotografera dem på nära håll. Vi tillbringar fyra dagar i väl inkörda lo-gömslen med hög chans till möten med en eller flera panterloar. Olika gömslen varje dag. Samt en dag i Europas sannolikt säkraste gömsle för att fotografera spansk kejsarörn och egyptisk mungo. Därutöver har vi möjlighet att byta någon av lo-gömsledagarna mot en dag i ett fantastiskt stäpp-rovfågelgömsle, med arter som röd glada, brunhök, ormvråk och ibland någon gåsgam eller spansk kejsarörn. Trakten är rik på vildkanin och typiska Medelhavs-skogsfåglar, som blåskata. Övernattning och middag på hotellet.
Dag 7 (10/1) (Frukost)
Talavera de la Reina-Madrid
Frukost på hotellet, sedan transfer tillbaka till Madrids flygplats eller järnvägsstation.
Fotografisk ledare
Anders Geidemark är född 1963 och uppväxt i skogarna utanför Hallstahammar i Västmanland, där han återigen bor i sitt barndomshem, nu med egen familj. Skogen var både dagis och lekis, och har genom hela livet utgjort ett ”hem”. Han har fotograferat natur sedan han var 13 år, då han var 25 blev det ett yrke, och han har nu frilansat som fotograf, författare, skribent, natur- och fotoguide, fotolärare, kursledare, redaktör och föreläsare, i 37 år.
Han har varit flitigt anlitad domare i internationella naturfototävlingar som: Wild Life Photograpfer of the Year, European Nature Photographer of the Year, Glanzlichter och Nordic Nature Photo Contest.
Geidemark har haft ett stort antal utställningar i Norden, samt var upphovsperson och curator på galleriet Naturfotografiska i Hallstahammar. Under 2024 sjösatte han evenemanget ”Naturfotofestivalen i Surahammar”, och samtidigt landets största enskilda naturfototävling – Svensk Naturfototävling – som korar Svensk Naturfotomästare.
Anders har producerat fyra egna böcker (bild, text och formgivning); Stigen ur hav – av vingar skuggad (1995), Allen – Bilder av ljus och mörk ensamhet (2004), Naturfotografens Väg (2018), Strömsholms Kanal (2021), och medverkat i ett flertal andra. Geidemark var med om att starta om tidskriften Camera Natura 1995, och var därefter bildredaktör och grov-layoutare i fem år. Under några år tjänstgjorde han som svensk redaktör för den nordiska tidskriften Natur&Foto.
Anders kombinerar gärna olika uttrycksformer i bok- och bildspelsproduktioner. Kring detta är han också en regelbunden gästföreläsare på fotoskolor runt om i Norden.
Är medlem i Föreningen Naturfotograferna/N, och var under några år dess ordförande.