Förläng din resa med – Etosha – Djurrik saltöken, Namibia 7 – 10 Oktober 2024.
Läs mer här…
NÅGRA HÖJDPUNKTER
Sossusvleis höga röda sanddynor
Dead vleis döda träd
Quiver tree skog – här vi fotograferar dessa vackra träd under en fantastisk stjärnhimmel
Spökstaden Kolmanskop – här fotograferar vi de övergivna byggnaderna som öknen håller på att återta
Fotosafari i Dorob nationalpark där vi letar efter öknens små djur som Namib Dune Gecko, Shovel-Snouted Lizard, sidvindare och Namaqua kameleont
Safari med fyrhjulsdrivna fordon över öknens sanddynor till Sandwich Harbour. Under denna eftermiddag och kväll bjuds fina landskapsfotomöjligheter både på dynor ”från ovan” och när havet möter öknen
Flamingos, pelikaner och andra fåglar i Walvis bay
Fantastiska stjärnhimlar i Namib öknen
Welwitschia Mirabilis – en av världens äldsta växtarter
Vi letar efter ökenelefanter i Damaraland
Fantastiska klippmålningar
Vi reser i rymliga fyrhjulsdrivna Toyota Hiace ”Bakkies”
NAMIBIA…
…en plats du trodde inte kunde finnas. Namibia, inte som något annat, kombinerar det spektakulära med det ändlösa och surrealistiska. Vidsträckt, uråldrigt och extremt glesbefolkat men här finns en otrolig variation och kombination av olika miljöer och landskap. Följ med oss på ett fotografiskt äventyr till detta spännande land. Vår resa kommer att bjuda på en lång rad med spektakulära fotomöjligheter, allt ifrån landskapsfotografering till djurfotografering (både stora och små). Städerna i Namibia präglas fortfarande av den tyska arkitekturen och det går att hitta underbart goda apfelstrudel på städernas kaféer.
Vi börjar vår resa i Windhoek. Härifrån åker vi söderut till Solitaire. Här mitt ute i ingenstans hittar vi våra första fotomotiv, här finns gamla rostiga bilar och andra retrosaker att fotografera. Kanske gör vi våra första försök med nattfotografering här. Vi tar oss sen vidare söderut till Quiver Tree skogen utanför Keetmanshoop. Här kommer vi att tillbringa två dagar och vi fotograferar de fantastiska Quiver träden under dagen men höjdpunkten är att kunna fotografera dom på natten mot en alldeles otrolig stjärnhimmel. Under de två nätter vi är här kommer vi att jobba med lite olika typer av bilder på himlen, dels där vi ser vintergatan men vi fotograferar även sk. stjärnspår. Quiver trädet eller Kokerboom som det kallas i södra Afrika tillhörde tidigare Aloe växterna men är nu i en annan växt familj. Trädet är en storväxt och grenig succulent som bara finns i södra Afrika och då speciellt i södra Namibia och Norra Kapprovinsen i Sydafrika.
Från fantastiska träd tar vi oss vidare västerut i Namibia och till kuststaden Lüderitz. Här har vi vår bas under de nästkommande två nätterna. Vi kommer att fotografera den färgglada och tyskinspirerade arkitekturen i staden men framför allt så kommer vi att ägna tid i den närbelägna spökstaden Kolmanskop. I början av 1900-talet var det diamant rush i Namibia och den lilla staden Kolmanskop blomstrade. Diamant letandet blev dock kortvarigt och redan under 1920-talet började staden att förfalla. Nu mer står byggnaderna helt under Namiböknens obevekliga gunst, sakta tar öknen tillbaka. Byggnaderna har blivit en otroligt spännande fotoattraktion och vi kommer att tillbringa gott om tid här. Med specialtillstånd kommer vi att kunna fotografera både under tidig morgon och sen kväll.
Sossusvlei i Namib-Naukluft nationalpark är vårt nästa stopp på resan. Här väntar oss några av världens högsta sanddynor. Vackert ockrafärgade är de underbara motiv att fotografera i morgon och kvällsljuset. De mest kända dynorna är Big Daddy, Big Mama och Dune 45. I Sossulvlei hittar vi också Dead Vlei, området var en gång i tiden en oas med acacia träd men så ändrade floden sin riktning och området torkade ut och träden dog. Idag står träden som svarta reliker. Sossusvlei bjuder på fantastisk landskapsfotografering och förutom de kända motiven kommer vi att ta dig till mindre kända platser. För att kunna vara ute och fotografera i det tidiga morgonljuset och sena kvällsljuset bor vi på en av de två lodgerna som ligger inne i parken. Förhoppningsvis kommer även nätterna att ge oss fina möjligheter till stjärnfotografering.
Från Sossusvlei tar vi oss genom Namiböknen västerut mot kusten, närmare bestämt till Swakopmund. Med staden som utgångspunkt kommer vi att utforska både den omgivande öknen men även kusten. Vi kommer att ta oss ut i Dorob nationalpark och leta efter öknens små djur. Med lite tur så kommer vi att få möjlighet att fotografera både små geckoödlor, kameleonter, ormar och några av de andra spännande djur som lever i öknen. Sanden i Dorob skiljer sig i färg från den vi upplevt i Sossusvlei, här är öknen gul. Under våra dagar här kommer vi att få tillfälle att fotografera både sanddynor och andra spännande ökenmiljöer, bl.a. gör vi en eftermiddags/kvälls ”utflykt” till Sandwich Harbour. Vi tar oss med fyrhjulsdrivan fordon över öknens sanddynor och det kommer att ges många fototillfällen både på öknen från ”ovan” när vi tar oss över dynorna men även på där havet möter öknen. I Sandwich Harbour finns även en fågelrik våtmark. Vi kommer även att se en av världens äldsta växtarter, Welwitschia Mirabilis, några av plantorna här uppskattas vara mer än 1500 år gamla. Kusten söder om Swakopmund är fina fågelområden. Vi kommer att ta oss till Walvis Bay och spendera tid med flamingos och mängder av andra fåglar. Våra dagar här kommer även att ge oss möjligheter till att fotografera lite kust- och strandlandskap.
Vi lämnar Swakopmund och tar oss vidare norrut mot Cape Cross och den stora pälssälskolonin som finns där. Här bjuds vi även på många möten med fåglar. Från Cape Cross tar vi oss in i Damaraland och till Brandberg. Här övergår ökenlandskapet till mer bergigt och klippigt, landskapet är dramatiskt. Här hoppas vi att vi har lyckan på vår sida, dels med att nätterna är klara så vi kan njuta av och fotografera den fantastiska stjärnhimlen som ses här, dels då det är här vi har chansen att se de ökenlevande elefanterna. Ökenelefanterna är inte en egen art utan genom århundradens lopp har de anpassat sitt levnadssätt till öknen och de sparsamma resurser som finns här. Elefanterna vandrar från område till område beroende på säsong och regn. Här finns även några av Namibias absolut finaste klippmålningar som vi givetvis ska se.
Namibia är ett stort land, och ibland är det långa avstånd mellan de platser vi vill fotografera, vi åker i fyrhjulsdrivna Toyota bilar med rejäla lastutrymmen.
Under resan kommer vi att ha olika fotografiska workshops där vi bland annat går igenom olika tekniker för att förbereda oss inför olika typer av fotografering som kommer under resan. Vi tittar även på bildkomposition och på varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.
Dagsprogram
Dag 1 (25/9) (Middag)
Ankomst till Windhoek och vidare resa till Solitaire. Vi äter välkomstmiddag på kvällen.
Dag 2 (26/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost reser vi mot Quiver tree skogen utanför Keetmanshoop. Vi räknar med att vara framme under tidig eftermiddag. Lite beroende på vad klockan är när vi kommer fram så finns möjlighet att ta en första fototur till Quiver skogen eller så förbereder vi oss inför stjärnfotograferingen.
Dag 3 (27/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Beroende på hur sent det blev ”igår” så kanske vi tar lite sovmorgon idag. Dagen ägnar vi åt att titta på nattens bilder och ser om vi behöver göra något annorlunda nästa natt. Under eftermiddagen och fram till middag fotograferar vi i skogen och vid Giants playground. Efter middagen tar vi åter ett pass med nattfotografering.
Dag 4 (28/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Under förmiddagen börjar vi vår resa mot Lüderitz, vi kommer att göra fotostopp på vägen. Längs vår rutt finns ett område med vilda hästar som ofta ses utmed vägen. Med lite tur kan vi få dom inom fotohåll. Vägen går genom öknen och de två nationalparkerna Sperrgebiet och Namib Naukluft. Resan tar ca 4-5 timmar beroende på hur mycket vi stannar. Efter middag på kvällen åker vi ut för att fotografera mer stjärnhimlar.
Dag 5 (29/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag kommer vi att besöka spökstaden Kolmanskop. Vi har specialtillstånd som gör att vi kan komma in tidigt på morgonen. Vi räknar med att vara på plats i soluppgång och fotograferar ett par timmar. Mitt på dagen tar vi det lite lugnare och vi kan gå omkring i Lüderitz och fotografera de färgglada byggnaderna. På eftermiddagen tar vi åter en tur till Kolmanskop.
Dag 6 (30/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi reser mot Sossusvlei och vår lodge. Lunch på vägen. Efter att vi har checkat in och vilat en liten stund beger vi oss ut för att fotografera. Vi tillbringar eftermiddagen och kvällen bland Sossusvleis sanddynor.
Dag 7 (1/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi börjar dagen tidigt och vi tar oss till Dead Vlei i tid för att kunna fotografera området i det fina morgonljuset. Vi har med oss frukostpaket så vi kan fokusera på fotograferingen. Under sen morgon/tidig förmiddag tar vi oss tillbaka till vår lodge och vilar oss lite. Under eftermiddagen beger vi oss ut igen för att uppleva Sossusvlei. Vart vi åker beror lite på väder och vind.
Dag 8 (2/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Även idag startar vi dagen innan soluppgång. Vi åker in mot området med de stora sanddynorna men vart vi väljer att fokusera vårt fotograferande beror lite på vårt resultat från gårdagen och väderförhållanden. Under förmiddagen börjar vi vår resa mot Swakopmund. Vi reser genom ett kargt ökenlandskap och med få samhällen på vägen. Eftermiddagens och kvällens fotoaktiviteter beror på när vi kommer fram till Swakopmund, det finns en del intressanta saker utmed vägen.
Dag 9 (3/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi börjar dagen i lite mer ”normal” tid idag. Vi äter frukost på vårt boende innan vi blir hämtade runt kl 7.30 av vår guide som ska ta med oss ut i öknen. Hela förmiddagen är vi i Dorob öknen och letar efter öknens små djur. Vi hoppas att vi ska hitta många av öknens djur, vår tur ger även tillfällen till landskapsfotografering i dynlandskapet. Under eftermiddagen och kvällen åker vi ut i öknen för att fotografera Welwitchia och ett område som kallas för månlandskap. Här finns även en oas som vi kommer att besöka.
Dag 10 (4/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag åker vi lite söder om Swakopmund, till Walvis Bay för att utforska de fågelmarker som finns här. Längs med kusten och i översvämningsmarker hittar vi tusentals av mindre flamingos och andra roliga fåglar. Vi kommer även att åka till det som kallas för Pink lake. Under eftermiddagen och kvällen beger vi oss ut i öknen. Över sanddyner tar vi oss till Sandwich Harbour.
Dag 11 (5/10) (Frukost – Lunch – Middag)
På morgonen lämnar vi Swakpomund och åker mot Damaraland. Vi tar en liten omväg till Cape cross och den stora pälssälkolonin där under förmiddagen. Vi fortsätter sedan mot Damaraland och Brandberg. Vi checkar in på vår lodge och under eftermiddagen ger vi oss ut på safari för att försöka hitta ökenelefanterna. OBS: Dessa safaris genomförande beror helt på om elefanterna är i området eller inte, vi får information om det vid vår ankomst. Om förutsättningarna är dom rätt så provar vi att fotografera stjärnhimlen när det är mörkt.
Dag 12 (6/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Om ökenelefanterna är i området så beger vi oss ut på ytterligare en safari för att försöka fotografera dom. Vi kommer även att ägna tid åt landskapsfotografering och att titta på de klippmålningar som finns. Även i kväll fotograferar vi stjärnhimlen om förutsättningarna är de rätta.
Dag 13 (7/10) (Frukost – Lunch)
Vi lämnar morgonens program lite öppet beroende på hur sent gårdagen blev. Under förmiddagen gör vi oss klara för avresa mot Windhoek flygplats eller mot Etosha nationalpark om du valt att följa med på vår förlängningsresa dit.
Fotografisk ledare
Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM System Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.
Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.
Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.