Några höjdpunkter
- 5 dygn i det område som troligen är världens bästa för att fotografera vilda Pangoliner (myrkottar)
- Chans på två arter pangoliner (myrkottar), trädmyrkott och långsvansad myrkott
- Picathartes, gulskallig kråktrast – fågeln som troddes vara utdöd
- Vi går bland trätopparna i Kakum nationalpark på en 330 meter lång sk. ”canopy walk”
- Chans att fotografera upptill 5 arter näshornsfåglar
- Fotovandringar i regnskog med ett myller av fotomotiv – allt från grodor och nattaktiva däggdjur till spännande insekter, med färgstarka fjärilar i spetsen, och intima regnskogslandskap
- Vi fotograferar en av världens största skorpion arter, kejsarskorpion (med och utan uv-ljus)
- Liten grupp på endast FYRA deltagare för att få så bra fotomöjligheter som det går i regnskogen
- Som alltid på våra resor – helpension ingår
- Vi har varit där förut och noga rekat fram godbitarna
Den varma afrikanska natten omsluter oss där vi sakta vandrar fram på stigar i regnskogen. Våra guider, och även vi, sveper med våra lampor för att leta efter motiv och de finns överallt. På marken hittar vi spännande tusenfotingar i rött och grönt, på buskar och låga träd ser vi olika grodor och högt upp i träden finns de ofta svårsedda galagos och bush babys. Runt om oss hörs ständiga ljud, konserter från cikador blandas med spelande grodor och ibland så hör vi träddassar som ropar. Vi fortsätter vår vandring i regnskogen uppslukade av allt runt om oss men samtidigt så förväntansfulla på att få höra någon av våra guider säga ordet ”pangolin”…
Ghana har under 2000-talet utvecklats till en av världens förnämsta fågelskådardestinationer och hit lockas besökare från hela världen. Som fotodestination är Ghana hittills relativt okänt men här finns en enorm rikedom av motiv både bland djur och natur samt bland människor. På denna, vår första fotoresa till Ghana, kommer vi att ha stort fokus på regnskogen och dess invånare. Troligen finns i Ghana världens bästa område för att se och fotografera helt vilda pangoliner (myrkottar på svenska) som inte ingår i något forskning- eller rehabiliteringsprojekt. Vi kommer att vandra i regnskogen både på s.k. Canopy walkways men framförallt på stiger och i terräng för att hitta spännande motiv. Vi kommer att fotografera den fascinerande fågeln Picathartes, som fram till 2003 troddes vara utdöd i Ghana men som sedan dess både har räddat kvar regnskogen den lever i och gett de lokala byarna en skola.
KAKUM NATIONALPARK
I södra Ghana, strax norr om staden Cape Coast ligger Kakum nationalpark. Parken är ett 375 kvadratkilometer stort regnskogsområde och har en stor artrikedom. Bland fåglarna står framför allt familjen näshornsfåglar ut med inte mindre än fem arter där kronan på juvelen är Black-casquade hornbill. Kakum är också känt för sin 330 meter långa ”canopy walk” högt uppe i regnskogens trädtoppar. Under vårt besök i nationalparken kommer vi att tillbringa mycket av vår tid uppe bland trädtopparna där vi har möjlighet att möta en del av regnskogens fina fåglar och med lite tur så kan vi fotografera flera arter näshornfåglar och även den fantastiskt vackra svarta biätaren. I parken finns också flera arter med primater som kan dyka upp i träden när vi är på canopy walken. Vi kommer även att göra vår första kvälls-/nattvandring i parken där vi letar efter de nattaktiva djuren, vi har möjlighet att hitta bl.a.palmflyghund, galago, bush-baby och många nattaktiva insekter. Även pangoliner finns i Kakum och ses med jämna mellanrum men det är inte här vi har våra stora möjligheter…
NYAMEBE BEPO FOREST RESERVE
Utanför byn Bonkro i Ashanti regionen ligger Nyamebe bepo forest reserve, ett stort regnskogsområde som 2003 skulle avverkas. Träden som skulle fällas var märkta och allt var klart för avverkning men i sista stund så räddades skogen då det kommit fram uppgifter på att den i Ghana sedan länge utdöda fågeln Picathartes, gulskallig kråktrast, fanns här. När informationen hade bekräftats så stoppades avverkningen och en av Ghanas numer finaste och rikaste regnskogar fick leva vidare. I skogen finns inte mindre än 10 häcknings- och övernattningsplatser för Picathartes och vi kommer att besöka minst två av dom för att uppleva och fotografera denna udda regnskogsfågel. Fågeln är stor som en tofsvipa men med tillbakabildade vingar men mycket kraftiga lårben då den hoppar fram i skogen. Flyger gör den endast korta sträckor. Picathartes är beroende av primär regnskog och att det finns grottor eller stora klippöverhäng i den då den häckar, likt svalor, i bon av lera som den bygger på grott- eller klippväggen. Häckningsplatsen används under hela året som övernattningsplats och ca 1 – 1.5 timmar innan solnedgång så anländer fåglarna till platsen, först en utsänd spanare och sedan allt fler efter hand. På de platser vi besöker finns mellan 10-15 fåglar på varje plats. När de kommer till övernattningsplatsen hoppar de ofta omkring, sitter i vegetationen eller på marken och spanar in omgivningen. De är helt oskygga och det är inte ovanligt att man kan ha dom på någon meters håll.
Återupptäckten av fågeln har lett till att många fågelskådare från hela världen kommer till skogen och genom turismen har jobb skapats till bybor, som guider och personal på den enkla lodgen, och genom vår lokala arrangör har även de två närliggande byarna fått en skola. Detta har skapat en stolthet och en vilja att bevara skogen hos byborna.
Nyamebe bepo forest reserve är mycket artrikt och vi kommer att kunna fotografera mängder av spännande djur här. Skogen har en mycket rik fjärilsfauna med många mycket färgstarka skogslevande fjärilar. Här finns även olika arter med grodor som vi kommer att fotografera samt många fotogena insekter. Sen vet man aldrig vad skogen har att erbjuda oss. Vi kommer även att leta efter en av världens största skorpionarter, kejsarskorpion, här.
De riktiga stjärnorna här är dock myrkottarna, här finns både långsvansad myrkott som är dagaktiv och den nattaktiva trädmyrkotten. Nyamebe bepo forest reserve är nog världens bästa plats för att fotografera helt vilda myrkottar och detta tack vare den kunskap som våra lokala guider har om skogen och dessa djur samt det engagemang de lägger ner på ”sin” skog. Vi kommer lägga mycket tid på att leta efter myrkottar, vi har 5 nätter här, och störst chans har vi att hitta den nattaktiva trädmyrkotten då den är lättare att spåra då den födosöker både på marken och i träden. På vår rekresa hit 2023 så hade vi trädmyrkott två av tre kvällar vi var ute och letade. Våra guider kommer givetvis att göra allt vad de kan för att vi ska hitta dessa underbara djur men vi får vara beredda på längre vandringar, inte i km utan i tid, i regnskogen för att lyckas men det är värt varenda steg.
FOTOGRAFISKT LÄRANDE
Under resan kommer vår fotografiska ledare hela tiden ge dig fotografisk fortbildning utifrån dina förkunskaper och nivå. Handledningen i fält anpassas helt efter dig och dina behov. Utöver denna kommer vi även att ha teoretiska pass där vi pratar om olika fototekniker som vi kommer att använda under resan. På denna resa kommer vi att vara ute mycket i mörker för att fotografera och då med hjälp av lampa. Inför detta kommer vi i lugn och ro gå igenom hur vi går tillväga.
Dessutom ges stora möjligheter till att jobba med och utveckla sitt makro- och insektsfotograferande. Fortbildningen anpassas som sagt efter gruppens och individens kunskap men vi kommer även att se till vilka fotografiska möjligheter som kan uppstå under resan.
Dagsprogram
Dag 1 (9/11)
Ankomst till Accra på kvällen. Transport till hotell. Övernattning i Accra.
Dag 2 (10/11)(Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost blir det avresa mot Kakum nationalpark, 3-4 timmars resa. Vid ankomst till vår lodge checkar vi in och äter sedan lunch. Under eftermiddagen gör vi vårt första besök i Kakum nationalpark. Vi tillbringar eftermiddagen på den ”canopy walkway” som finns i parken. Förhoppningsvis bjuds vi på fina fotomöjligheter på bl.a. näshornsfåglar. Åter till lodgen för middag och lite vila innan vi återvänder till Kakum nationalpark för nattvandring.
Dag 3 (11/11) (Frukost – Lunch – Middag))
Efter en tidig frukost beger vi oss till Kakum nationalpark igen. Även morgonen tillbringar vi på ”canopy walkway”. Vi kommer även att leta andra motiv i skogen.
Åter till lodgen för lunch och sedan avresa mot byn Bonkro och Nyamebe bepo forest reserve, resan tar ca 3 timmar. Vi tar en liten lugnare eftermiddag med lite fotografering i närområdet. Efter middagen så börjar vårt sökande efter myrkottar då vi beger oss ut på nattvandring.
Dag 4–7 (12-15/11) (Frukost – Lunch – Middag))
Under dessa dagar kommer vi att ha ungefär samma upplägg. Vårt stora fokus här är att fotografera myrkottar och fågeln Picathartes och i vårt sökande efter dessa kommer vi att hitta mycket annat spännande att fotografera. I skogen hittar vi många olika fjärilar, grodor, spännande insekter och mycket vackra miljöer.
Vi kommer att göra en vandring i skogen på morgonen där vi bl.a. letar efter den dagaktiva långsvansade myrkotten. Här finns även stora möjligheter att fotografera fjärilar och andra insekter. Vi återvänder till lodgen i god tid till lunch. Efter lite avkoppling och vila beger vi oss åter ut i skogen, kanske har våra lokala guider gått i förväg för att hitta spännande saker till oss. Under några eftermiddagar kommer vi att besöka två olika övernattningsplatser för Picathartes. Tillbaka till lodgen för middag och sedan gör vi nattvandringar där vi letar efter trädmyrkott. Under vårt sökande så hittar vi ofta många andra spännande nattaktiva djur som kan erbjuda fina fotomöjligheter.
Under vår tid här kan vi även gå omkring i byn som vi bor i, kanske gör vi ett besök i byns skola eller hänger på den lokala samlingsplatsen.
Dag 8 (16/11) (Frukost – Lunch)
Idag är vår sista dag i Nyamebe bepo forest reserve, kanske är vi nöjda med vad vi fått uppleva och fotografera och tar en sovmorgon eller så gör vi en sista vandring i skogen.
Efter en lite tidigare lunch åker vi mot Accra för att komma till flygplatsen i god tid innan våra flyg avgår.
Fotografiskledare
Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.
Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.
Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.