NÅGRA HÖJDPUNKTER
Dramatiskt landskap med kust och berg
Mycket goda chanser att fotografera norrsken
Fantastiska soluppgångar och solnedgångar i kustmiljö
Storslagna fjordar, dramatiska berg som reser sig direkt ur havet
Möjligheter att fotografera renar och övervintrande arktiska fåglar
Gedigen rådgivning och fototekniska tips av Sony-Ambassadören Floris Smeets, i en liten grupp likasinnade
Följ med oss på en intensiv naturfotograferingsvecka till en av Norges mest fantastiska öar, Senja. Du kommer att kunna fotografera dramatiska landskap, spektakulärt norrsken, fantastiska soluppgångar/solnedgångar och nordiskt djurliv. Reseledaren Floris Smeets (Sony-ambassadör) har guidat på Senja i nästan ett decennium. Han kommer att se till att du kommer att stå på rätt plats vid rätt tidpunkt och han hjälper dig att få ut maximalt av varje fototillfälle.
SENJA
Senja är Norges näst största ö och är för många naturfotografer en ännu oupptäckt skatt. Ön ligger cirka 100 km norr om de välkända Lofotenöarna. Senjas totala yta är lite mindre än Lofoten, men ön erbjuder minst lika många fantastiska fotomöjligheter.
Tack vare det nordliga läget är ön perfekt för att fotografera norrsken. Även med ett lågt KP-index kan denna spektakulära ljusshow ses på himlen ovanför ön. Detta i kombination med de imponerande fjordarna, dramatiska branta berg som reser sig rakt upp ur havet och de björktäckta kullarna gör Senja till en dröm för landskaps- och norrskensfotografering. Dessutom är djurlivet rikt och ofta ser och fotograferar vi renar, älgar, uttrar, havsörn, kungsörn, ripa och fjällhare. Senja är inget mindre än ett paradis för allsidig naturfotografering!
VÄDRET
Temperaturen kommer troligen att ligga runt -15 dagtid och runt -20 nattetid. Dovrefjell är känt för den starka vinden som plötsligt kan ta till och lika snabbt försvinna igen. Det gör att vädret kan växla ganska snabbt från timme till timme. Under turerna är chansen stor att vi hamnar i snöstormar. Rätta kläder är ett absolut måste!
FOTOGRAFERINGEN
På denna resa ligger huvudfokus på att fotografera norrsken och landskap. Under dagarna besöker vi en eller två ”stora” fotoplatser och stannar flera gånger på ”mindre” platser varje dag. Guiden känner till området mycket väl, vet vilka platser som ska besökas vid vilken tid på dygnet och med vilka väderförhållanden. Därför kommer programmet att vara ganska flexibelt under resan och det kan ändras när väderförhållandena ändras. På så sätt kommer du alltid att stå på rätt plats vid rätt tidpunkt. Om vi stöter på vilda djur under bilfärderna stannar vi givetvis för att fotografera. Om gruppen vill kan vi ägna lite extra tid åt att hitta och fotografera vilda djur.
Under dagarna ägnar vi så mycket tid som möjligt åt att fotografera landskap och vilda djur. Huvudfokus kommer att ligga på soluppgångar och solnedgångar, men det kommer att finnas mycket att fotografera även andra tider på dygnet. Om det finns chans till en fin soluppgång så är vi ute och fotograferar innan frukost. När vi har klara natthimlar hoppas vi på att norrskenet dansar över himlen. Guiden känner till de bästa platserna och kommer att se till att gruppen kommer att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Vi kommer att använda appar för att försöka förutsäga norrskensaktiviteten så bra som möjligt. Självklart behöver vi också sova någon gång. Har vi varit ute och fotograferat norrsken hela natten måste vi sova lite under dagen. Om så önskas kommer det att finnas möjlighet till bilddiskussion och bildredigering.
Boendet ligger på den nordvästra sidan av ön. Därifrån når vi de flesta fotoplatser med en ganska kort bilresa. Även för norrskensfotoplatserna behöver vi inte köra långt. Vissa dagar kommer vi att besöka platser som ligger längre bort, men vi kommer att göra många fotostopp under de längre bilfärderna.
MÅLTIDER
Frukost äter vi någongång mellan klockan 8.00 till 10.00 på den lokala restaurangen.
Vi gör våra egna lunchpaket vid frukosten. Vi tar med oss lunchen ut på våra exkursioner och äter där vi är vid lunchtid.
Middagar äter vi runt klocka 18.00 till 20.00 på den lokala restaurangen. Till middag får vi tvårätters.
Kvaliteten på maten som serveras i restaurangen är mycket bra. De flesta produkterna är lokala.
Dagsprogram
Dag 1 (9/3) (Middag)
Vår reseledare möter dig på Bardufoss flygplats. För att komma dit måste du byta flyg på Oslo Gardermoen flygplats. Vi åker sedan till vårt boende på Senja. Resan tar cirka 2 timmar. Efter att ha lämnat av bagaget vid lägenheterna äter vi middag och Floris kommer att ge en introduktion inför den kommande veckan.
Dag 2-7 (10-15/3) (Frukost – Lunch – Middag)
Vid vilken tid vi startar dagen beror på vädret och om det har varit norrsken under natten. Vi har som målsättning att vi gör ett fotopass innan frukost varje dag. Frukosten serveras mellan kl. 08.00 och 10.00. Vi kommer att göra våra egna lunchpaket vid frukost. Vi åker ut igen efter frukost för att fotografera landskap och vilda djur. Lunchen äts ute. Vädret avgör hur länge vi kommer att stanna ute och fotografera. När ljuset är borta beger vi oss tillbaka till boendet. Middagen serveras mellan kl. 18.00 och 20.00. Finns det chans för norrsken ger vi oss ut igen efter middagen.
Dag 8 (16/3) (Frukost)
Efter frukost åker vi till Bardufoss flygplats och vidare hem.
Fotografisk ledare
FLORIS SMEETS, född 1986 i Nederländerna. Bosatt i Norge sedan 2010. Sedan 2014 jobbar Floris heltid med naturfotografering, guidning och som workshopledare.
Han har en stor passion för att guida och älskar att dela med sig till deltagarna på workshops av sina kunskaper.
Floris har stort fokus på den norska naturen och då speciellt djur och landskap. Han jobbar alltid med stor respekt för djur och natur och tycker att det är mycket viktigt att bilder tas utan att störa djuren eller att förändra miljön. Med sina bilder fångar han inte bara naturens skönhet utan på ett sätt där bilderna berättar en historia.
Floris är Sony Europe Imaging Ambassadör. Hans bilder har blivit publicerade i en lång rad tidskrifter och utställningar.
Floris är en licensierad guide i Dovrefjell nationalpark och har mångårig erfarenhet av att campa under riktigt utmanande vinterförutsättningar. Floris pratar engelska, norska, holländska och tyska.