Detta är en förlängning till resan- Bergsgorillor, schimpanser & andra spännande primater – Uganda 19 – 26 januari 2026. Läs mer här…
NÅGRA HÖJDPUNKTER
- Två dagar i Mabamba våtmarksreservat för att leta efter träskonäbben
- Flera arter kungsfiskare, biätare och hägrar
- Fantastiskt fågelliv med mängder av exotiska arter
- Vi åker till Uganda när det INTE är regnsäsong
- Lokala guider och vår reseledare har lång erfarenhet av att fotografera de platser och arter vi besöker
TRÄSKONÄBBEN
Vår förlängningsresa tar oss till Mabamba våtmarksområde för att fotografera den mytomspunna fågeln träskonäbb. Här kommer vi att tillbringa två dagar och göra sammanlagt fyra utfärder i våtmarksområdet i kanoter. Kanoterna ger oss möjligheten att sakta och nästan ljuslöst ta oss fram i våtmarken och närma oss fåglarna.
Träskonäbben lever i stora våtmarksområden och idag beräknas det att det finns mellan 5 000 och 8 000 individer kvar i världen, där majoriteten återfinns i Sudan. Utanför Sudan räknas Mabamba våtmarkerna som det bästa stället i världen att möta den fågel. Med en kroppslängd på 150 centimeter är träskonäbben en av världens största fåglar. Näbben är stor och bred med en ljust rosa till orangeaktig grundton med mörka fläckar och ger fågeln ett omisskännligt utseende.
Förutom träskonäbben kommer vi att kunna fotografera flera arter kungsfiskare, biätare, hägrar, änder och andra spännande fåglar.
FOTOGRAFISKT LÄRANDE
Under resan kommer vår fotografiska ledare hela tiden ge dig fotografisk fortbildning utifrån dina förkunskaper och nivå. Handledningen i fält anpassas helt efter dig och dina behov. Utöver denna kommer vi även att ha teoretiska pass där vi pratar om olika fototekniker som vi kommer att använda under resan. Under vår resa i Uganda är vi ofta i skogsmiljöer och fotograferar så kommer vi bl.a. att ha fokus på hur du kan utnyttja för- och bakgrunder till att skapa spänning i dina bilder.
Dessutom kommer vi att ta upp olika tekniker om hur du kan skapa rörelse i dina bilder genom t.ex. att använda panorering som metod. Fortbildningen anpassas som sagt efter gruppens och individens kunskap men vi kommer även att se till vilka fotografiska möjligheter som kan uppstå under resan.
Dagsprogram
Dag 1 (26/1) (Lunch – Middag)
Vi kommer till vår lodge på eftermiddag/kväll. Efter incheckning så äter vi middag och pratar lite om de kommande dagarna..
Dag 2 (27/1) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost beger vi oss till Mabamba våtmarksreservat och börjar vårt sökande efter träskonäbben. Vi tar oss fram i våtmarken med båtar. Förutom träskonäbb så hoppas vi att kunna fotografera kungsfiskare, biätare, jacanas och flera häger arter.
Vi äter lunch och vilar lite på lodgen innan vi ger oss ut i våtmarken igen på eftermiddagen.
Dag 3 (28/1) (Frukost – Lunch)
Vi börjar dagen med en sista tur ut i Mabambas våtmarksområde för att komplettera våra bilder på områdets fåglar och kanske få ett sista besök hos träskonäbben. Efter lunch beger vi oss mot Entebbe och flygplatsen. Flyg hem till Skandinavien på kvällen.
Fotografiskledare
Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.
Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.
Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.