NÅGRA HÖJDPUNKTER
- Nära möten med kronhjort och dovhjort i en fantastisk ädelskogsmiljö
- Orädda hjortar som ger oss oändliga fotomöjligheter
- Du får lära dig att ta djurbilder med variation och olika uttryck
- TVÅ fotografiskaledare som lär ut specialtekniker och du får fotografisk rådgivning och tips för att du ska lyckas med dina bilder
- Teoretiska genomgångar och bildfeedback
- Vi besöker Jaegersborgs Dyrehave ons-fre då det är färre människor där
Den tidiga septembermorgonen är fortfarande mörk och lite kylig. Från ädellövskogen hörs högljudda bröl och våldsamma ljud av horn som stöter mot horn. Så träder en ensam kronhjortshanne fram ur skuggorna. Hornen är enorma. Efter honom kommer hans harem med hinder. Ett nytt högljutt bröl ljuder över landskapet – detta är hans honor och hans revir. Vi befinner oss med våra kameror mitt i kronhjortens brunsttid.
JAEGERSBORGS DYREHAVE
Under dessa tre dagar kommer vi att fokusera på att fotografera de majestätiska kronhjortarna som finns i Jaegersborgs Dyrehave norr om Köpenhamn. Här finns drygt 300 kronhjortar samt 1600 dovhjortar och 100 sikahjortar som tack vare att området är ett populärt friluftsområde har blivit vana vid mänsklig närvaro vilket ger oss mycket bra fotografiska förutsättningar. Förutom att djuren är oskygga är området en mosaik av öppna grässlätter och gammal värdefull ädellövskog med enorma ekar. Landskapet ger en extra dimension till hjortbilderna.
Djurparkens hjortvilt är ättlingar till hjortarna från den ursprungliga djurparken, som först inhägnades av Fredrik III och senare utvidgades av Kristian V. Utöver det vackra landskapet har Dyrehaven också en viktig historia som går flera hundra år tillbaka i tiden. 2015 skrevs Hjortparken upp på UNESCO:s världsarvslista som en del av parforcejaktfestivalen i området, som en gång i tiden användes som jaktmark av kungligheter.
FOTOGRAFERING
Vi är ute och fotograferar tidig morgon och kväll när djuren är som mest aktiva och ljuset är som bäst. Vädret kan vi inte styra över, men ofta ligger det vid klart väder dimmor i skogen tidigt på morgonen som ger spännande fotomöjligheter. Oavsett väder ger det tillsammans med höstfärgerna som börjar ta fart på träden fina förhållanden för fotografering.
Förutom att fotografera hjortarna på ”traditionellt” vis kommer vi att lära ut och praktisera flera mer kreativa bildtekniker, som att arbeta med långa slutartider för panorering eller mer måleriska bilder. De oskygga djuren gör att vi får möjligheter att använda andra objektiv än teleobjektiven. Med vidvinkel kan vi skapa bilder med hjortarna i sin miljö.
Då det är TVÅ fotografiskaledare med på denna workshop finns det gott om tid till individuell handledning i fält.
Resan passar både dig som är erfaren och vill utveckla ditt djurfotograferande likväl som dig som behöver träna på grunderna.
Vi kommer även att få tid till att arbeta med våra bilder och ha lärorika bilddiskussioner där du får feedback på dina bilder och inspiration av att se vad de andra har gjort.
Dagsprogram
Dag 1 (17/9) (Middag)
Ankomst till vårt hotell på eftermiddagen. Workshopen startar kl 14.00 med introduktion och ett föredrag av Marie Mattsson och Frida Hermansson. Sen eftermiddag och kväll tillbringar vi i Jaegersborgs Dyrehave och fotograferar.
Dag 2 (18/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Dagen börjar tidigt med fotografering i Jaegersborgs Dyrehave. Vi har med frukost som kan ätas vid tillfälle. Framåt förmiddagen kommer vi åter till hotellet där vi har tid att ta hand om morgonens bilder och äta lunch. Efter lunch har vi ett teoripass där vi tittar på varandras bilder och ger värdefull feedback. Sen eftermiddag och kväll fotograferar vi i Jaegersborgs Dyrehave.
Dag 3 (19/9) (Frukost – Lunch)
Dagen börjar tidigt med en fotopass i Jaegersborgs Dyrehave. Vi har med frukost som kan ätas vid tillfälle. Framåt förmiddagen kommer vi åter till hotellet där vi har tid att ta hand om morgonens bilder och vi avslutar workshopen med lunch.
Fotografisk ledare
Frida Hermansson är bosatt i Roslagen. Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.
Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.
Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.

Marie Mattsson
Fotoreseledare
Marie är bosatt i Göteborg och skildrar främst arter hon hittar i sin närmiljö, i stadens utkanter. Motiven är ofta harar, rådjur eller våra vanligaste svenska fåglar. Med sina bilder vill hon väcka intresse för den natur som är lättillgänglig för de flesta. Hon tror mycket på att man behöver ha en relation till naturen för att vilja skydda den, något som är särskilt viktigt i den tid vi lever i idag.
Som naturfotograf har Marie blivit publicerad i ett flertal böcker och tidsskrifter, och hållit både kurser och bildföreläsningar genom åren.
Vid sidan av fotograferingen brinner Marie för biologisk mångfald och hållbar ekoturism, vilket hon mer än gärna väver in i sina kurser. Fotografering av vilda djur är inte bara en utmaning rent tekniskt, det kräver också stort tålamod samt kunskap om och respekt för sitt motiv – både i det lilla och det stora perspektivet.
