Några höjdpunkter

  • Expeditionskryssning i 9 dagar runt Svalbards fantastiskt vilda landskap. Pris från 74 900 kr.
  • Ombord på traditionsfartyget m/s Origo, en klassiker från 1955 med hög mysfaktor och byggd isförstärkt enligt Lloyds högsta isklass
  • Endast 12 deltagare vilket ger mer plats i zodiaker och ombord
  • Fullt fotofokus under hela expeditionen och besök vid blåskimrande glaciärer, drivis och packis
  • Besök vid valross-stränder med så här års många samlade valrossar
  • Stor chans att få se isbjörn mot storslagna landskap och längs packisens kant
  • Zodiak-gummibåtar som används för landstigningar och bättre fotovinklar, med max 6 deltagare i varje
  • Besök vid valross-stränder med många samlade valrossar
  • Fjällrävsungarna håller just på att komma ut så här års och med lite tur kan deras nyfikenhet ge unika fotomöjligheter
  • Midnattssol hela resan, som ger oss obrutna fotodygn och många bildchanser
  • Svalbardsrenar
  • Bra chanser till möten med flera arter val och delfiner
  • Nära möten med storsäl och knubbsäl
  • Bästa årstiden för besök vid det fenomenala fågelberget Alkefjellet, med sina hundratusentals spetsbergsgrisslor och tretåiga måsar
  • Havsfåglar som vittrut, stormfågel, bredstjärtad labb, storlabb, labb och hundratusentals alkekungar i sina jättekolonier
  • Chans att möta ”Packisens fantomer” – den elfenbensvita, högarktiska ismåsen
  • Andra spännande fåglar, som t ex svalbardripa, spetsbergsgås och brednäbbad simsnäppa
  • Reseledaren och expeditionsledaren tar dig till sina favoritställen, och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

SVALBARD
Mittemellan nordligaste Norge och Nordpolen ligger Svalbard, ofta också kallat Spetsbergen, en arktisk vildmark som fascinerar, med havsis, glaciärer, spetsiga berg och polartundra. Trots sitt isolerade läge i Norra ishavet, 657 km norr om Nordkap i Norge och Longyearbyens över 1 000 km från nästa flygplats i Norge, är Svalbard det mest tillgängliga högarktiska området i världen, tack vare den infrastruktur som Norge byggt upp kring framför allt Longyearbyen. Ögruppen har både fantastiska glaciärer som glittrar i solljuset, midnattssol från mitten av april till sena augusti och ett spännande arktiskt djurliv. Isbjörn är Svalbard kanske mest känt för, men här finns också valrossar, sälar, renar, fjällrävar och flera arter valar och delfiner. I juli har mycket av snön på land och den landfasta isen smält bort, så att båten ofta kan ta sig fram utan större problem med isförhållanden. Därmed kan vi också ofta nå längre upp mot packisen än under resor tidig vår. Dessutom brukar detta vara en mycket bra årstid att se isbjörn, val och valross.

På Svalbard lever också den småvuxna och härdiga svalbardsrenen, en egen underart, anpassad till det extremt vinterklimatet. På sommaren jagar fjällräven vid fågelkolonierna och på hösten och vintern följer den isbjörnarna. Längs kusterna i norr födosöker valrossar efter musslor, och olika bard- och tandvalar jagar i de rika havsområdena längs kontinentalsockeln, där havsströmmarna väller upp.
På Svalbard är valrossar och isbjörnar inte sällan nyfikna och kan komma mycket nära. Samtidigt: med natur och vilda djur kan man aldrig veta. Det måste man vara medveten om.

Denna gång har vi förlängt resan med ytterligare en dag, så vi är ute på kryssning i 9 dagar för att kunna nå lite längre. Vårt fartyg, m/s Origo är en verklig veteran på Svalbard, med hög mysighetsfaktor.

Reseledare är den mycket erfarne Arktisexperten och fotografen Staffan Widstrand och som expeditionsledare fungerar den vane Arktis-resenären och fotografen Jan Gyllensten.

FARTYGET M/S ORIGO
Vi hyr för den här resan hela fartyget M/S Origo med 24 sovplatser, men vi begränsar antalet deltagare till 12. Origo byggdes 1955 på Finnboda varv i Sverige, för Svenska Sjöfartsverkets räkning, som isförstärkt lotsfartyg och fyrvaktsfartyg. Fartyget har två zodiaker, var och en med plats för 12 personer. Även om detta är en uttalad fotoresa, kan givetvis andra än hängivna fotografer följa med och få en helt fantastisk arktisk upplevelse. Att det är en fotoresa innebär att vi ägnar den tid vi behöver åt att få chans till bra bilder. Ofta betyder det lite mer tid med motiven. Måltider skjuter vi på om det behövs; det vill säga om vi har bra motiv och bra ljus, så har det företräde. Isbjörn och valross har naturligtvis högsta prioritet.

Resrutten avgörs aldrig helt i förväg. Vår preliminära plan är att gå nordostöver. Eftersom vi hyr hela fartyget har vi friheten att planera expeditionen som vi vill, utifrån väder, vind, aktuella isförhållanden och rapporter om framför allt isbjörnar. Naturen och djurlivet står i centrum för denna resa. Besättningen, kaptenen och vi som är guider på resan har stor erfarenhet av både Arktis och fotografering under de speciella förhållanden som råder. Besätt¬ningen är svenskspråkig och deltagarna kan vara från flera länder. Fartyget är perfekt för fotografering. Kocken ombord brukar bjuda på spännande och mycket god mat. Ingen behöver gå hungrig.

Föreläsningar kommer att hållas av reseledarna. Vi kommer att titta på deltagarnas bilder och komma med positiv bildkritik. Och vi som är ledare kommer naturligtvis att bistå deltagarna med nödvändig hjälp och kamerateknisk och fotomässig rådgivning.

Huvuddäck

1 superiordubbelhytt (två sängar på golvnivå) uppe på däck med privat WC/dusch.

5 hytter (våningsängar) med privat WC/dusch.

1 hytt (våningsängar) med privat WC och delad dusch.

2 hytter (våningsängar) med delad dusch/WC.

NYA LAGAR PÅ SVALBARD
Wild Nature Fotoresor har organiserat fotoexpeditioner på Svalbard sedan 2017 med fokus på arktiskt djurliv och landskapsfotografering.
Vi har fotograferat isbjörnar, sälar, valrossar, renar, fjällräv och många andra djur och fåglar på våra expeditioner till Svalbard, utan att någonsin störa djurlivet. Vår strategi för att fotografera isbjörn har alltid varit att gå till kanten av packisen och leta och oftast hitta björnar där. Att vi inte ska störa de djur och den natur vi fotograferar har sedan starten varit grundbulten i vår filosofi och verksamhet och det kommer det givetvis att fortsätta att vara.

I maj 2024 beslutade det norska parlamentet, efter år av långa debatter, om ett antal nya miljölagar för Svalbard. Dessa nya lagar inkluderar nya regler för hur man ska bete sig när man möter vilda djur och det finns även angivet specifika avstånd som ska hållas till vissa arter.

De nya lagarna gäller inom Svalbards territorium, som sträcker sig 12 nautiska mil (≈22 km) från kustlinjen och lagarna börja att tillämpas från och med den 1 januari 2025.
Inom detta område är det då inte längre tillåtet att vara närmare isbjörnar än 500 meter under perioden 1 mars – 30 juni och 300 meter under övriga delen av året.

Vårt företag och våra expeditionsledare är naturligtvis mycket stolta över att följa reglerna i alla områden där vi arbetar, samtidigt som vi gör allt vi kan ”för att vara på de bästa ställena, vid bästa tidpunkten, för bästa möjliga fotomöjligheter”.

Driv-/packiskanten är ett fantastiskt habitat för djur, en naturlig jaktmark för fisk och därför även för valar, sälar, valrossar och inte minst för isbjörnar. Wild Nature Fotoresor har under alla år vi arrangerat expeditioner till Svalbard alltid försökt att tillbringa mycket tid utmed iskanten för att öka våra chanser att få se och fotografera isbjörn. Vi kommer givetvis att fortsätta med denna strategi att tillbringa tid längs driv-/packiskanten och arbeta för att hitta vilda djur i deras naturliga livsmiljö, på eller längs isen, även långt ut från Svalbards territorium (ibland till och med så långt norrut som 82°N), om väder- och isförhållanden tillåter.

De nya lagarna kommer att ha en viss påverkan på alla Svalbardsexpeditioner om hur man använder zodiaker om vi ser en isbjörn inom Svalbards territorium.

När det gäller valross har den nya lagen väldigt liten påverkan på hur vi redan arbetar när vi fotograferar dessa majestätiska djur.

Du kan alltid lita på att våra erfarna expeditionsledare och guider gör allt de kan inom lagen, för att ge dig de bästa möjligheterna för att ta de bilder du drömmer om.

Fotoexpedition till isbjörnens rike, Svalbard. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Floris Smeets
Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Henrik Karlsson
Isbjörnens rike - Svalbard. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Henrik Karlsson
Fotoexpedition till isbjörnens rike, Svalbard. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Frida Hermansson

Dagsprogram

Dag 0  (7/7)
Ankomst till Longyearbyen och transport till hotell på egen hand. Boende på M/S Origo kan bokas mot tilläggsavgift.

OBS: Detta är en dag innan researrangemanget börjar, för att vara säkra på att inte missa fartygets avresa. Vi kommer att anordna och erbjuda en guidad tur i Longyearbyens omgivningar under kvällen eller tidigt på morgonen nästa dag, för den som vill, mot tilläggspris.

Dag 1  (8/7) (Middag)
Upphämtning vid respektive hotell i tid för utcheckning, transport av bagaget till fartyget och sedan egen tid i Longyearbyen tills det är dags för fartygets avgång, efter 16-tiden. Då seglar vi ut ur Adventfjorden, och via Isfjorden beger vi oss troligen norrut, om vi inte skulle ha bättre indikationer för att via den södra vägen nå isbjörnar på östra sidan. Välkomstmiddag ombord.

Dag 2-8 (9-15/7) (Frukost – Lunch – Middag)
På kryss, färdplan upprättas på plats och den ändras dag för dag om så behövs. Vi anpassar oss helt efter rådande och kommande väder, isförhållanden och rapporter om viltobservationer. Med stor sannolikhet kommer vi att kryssa norr om Svalbard och nordost och packisen. Förutom isbjörn hoppas vi även träffa på valross, valar och sälar samt de stora kolonierna mer alkor. Så här års är valrosskolonierna större. Fotografering sker dygnet runt, vi har bra ljus hela dygnet.

Dag 9 (16/7) (Frukost)
Vi är tillbaka vid kajen i Longyearbyen. Efter en god avskedsfrukost ordnar vi transport till flygplatsen eller in till byn beroende på önskemål.

Mer information

  • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
    På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

    Under hela resan ger vår fotografiska ledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

  • FOTOUTRUSTNING
    Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan ibland även för djurfotografering.
    Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400 mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur.
    Långa teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 400, 500 eller 600 mm, är mycket användbara för fågel- och däggdjursfotografering. För att öka brännvidden om du har ett kortare teleobjektiv kan du använda telekonverter.
    Då det kan förekomma regn är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen. Det bästa är ett regntätt kameraskydd. Tänk även på att ha överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken.
    Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa.

  • KLÄDER
    Temperaturen så här års ligger vanligen på några plusgrader. Rejäla kläder som man kan klä sig i flera lager är att rekommendera, vantar och mössa är självklarheter. Flytoveraller finns att låna på båten.

    Mer information om kläder fås i utskick innan resan.

  • TILLGÄNGLIGHET
    Både båten, användning av gummibåtar (zodiacs) och naturen gör att resans karaktär är lite begränsande vid starkt nedsatt rörlighet. Kontakta oss vid minsta tvekan.

  • PRISER OCH HYTTER 

    Del i dubbelhytt, delad dusch/WC –  74 900 kr 

    Enkelhytt, delad dusch/WC –  89 900 kr 

    Del i dubbelhytt, egen WC, delad dusch  – 79 900 kr 

    Enkelhytt, egen WC, delad dusch  – 89 900 kr  FULLBOKAD!

    Del i dubbelhytt med egen WC/dusch  –  84 900 kr 

    Enkelhytt med egen WC/dusch  –  99 900 kr 

    Del i superiorhytt på däck med egen WC/dusch  –  99 900 kr

  • INKLUDERAT I PRISET
    Del i hytt enligt bokning, måltider enligt program, transport till och från flygplats/hotell och båt, fotoundervisning, specialföreläsningar, kryssning där den exakta rutten är beroende av isförhållanden och väder.

  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Flyg t/r till Svalbard, enkelhyttstillägg, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, ev vaccinationer, ev medicinska tester, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet, drycker (andra än de som serveras till maten) och telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.

  • MÖTESPLATS
    Vi hämtar dig på ditt hotell eller på flygplatsen den 8 juli 2025 och lämnar dig på hotell eller flygplats den 16 juli 2025. Exakt tid anges senare.

  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften, 30% av resans belopp, inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 100 dagar innan resan. Villkoren på denna och våra andra resor när vi chartrar ett helt fartyg avviker från våra vanliga villkor genom att anmälningsavgiften är något högre än 20 % och datum för slutbetalning ligger lite tidigare (normalt har vi 30 dagar innan avresa). Därav så ändras även reglerna för avbokning till 100 dagar istället för 60 dagar. Detta innebär att om avbeställningen sker mer än 100 dagar innan avresa tas ett belopp motsvarande resans anmälningsavgift ut i avboknigskostnad. Sker avbeställningen 100 dagar eller mindre, före avresa sker ingen återbetalning.

  • PASS OCH VISUM
    För svenska medborgare som reser till/från Svalbard krävs giltigt pass. Svalbard är inte del av vare sig Schengen-området eller den nordiska passöverenskommelsen. Detta innebär obligatorisk kontroll av giltig resehandling. Pass krävs vid incheckning av flyg.
  • FÖRSÄKRING
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Var noggrann med att kolla att försäkringen innehåller hemreseskydd vid eventuell sjukdom eller pandemi och att den gäller för alla former av förändringar i form av inställda flygresor, förseningar, myndighetsbeslut eller skadestånd, oavsett anledning bortom er, vår resebyrås och vår lokala arrangörs kontroll. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

  • HÄLSA OCH VACCINATION
    Resan är inte fysiskt ansträngande. Om du har några medicinska funderingar kontakta din läkare och rådfråga.

    Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografisk ledare

Staffan Widstrand
född 1959. Fotograf och författare. Sony Europe Imaging Ambassador.
En av Sveriges internationellt mest erkända fotografer. Outdoor Photography Magazine har kallat honom “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”.

VD för Wild Wonders International AB, som äger och driver projekten Wild Wonders of Europe och Wild Wonders of China
Medgrundare till Rewilding Europe och Naturturismföretagen/Ekoturismföreningen.

Utsedd till Årets Naturfotograf i Sverige, mångfaldig prisvinnare i internationella fototävlingar som:
Wildlife Photographer of the Year, European Nature Photographer of the Year, Emirates Wildlife Photographer of the Year, Årets Bild I Sverige, PGB Awards, Golden Turtle, Ryssland, Golden Porpoise, Kina

Anlitad som domare i en rad stora internationella fototävlingar: World Press Photo, GDT European Nature Photographer of the Year och i tre gånger hittills i BBC-Wildlife Photographer of the Year.

Publicerad i många av världens största tidningar, som National Geographic Magazine, GEO, Stern, Der Spiegel, Le Figaro, La Repubblica, El Mundo, El País, Natur, Terre Sauvage, Animan, Veja Brazil, The Guardian, The Sunday Times, FOCUS, Yomiuri Shimbun, Yangtze Daily, Yancheng News och Shanghaibaserade The Bund Pictorial.
Staffan har haft och arrangerat utställningar internationellt i Toronto, National Museum of Wildlife Art i Jackson Hole USA, svenska ambassaden i Tokyo, Tromsö museum, Bodö museum, Kunst- und Ausstellungshalle i Bonn, Rådhuset i Oslo, Finlandiahuset i Helsingfors, svenska ambassaden i Washington, i Mérida och i Mexico city i Mexico, i Chengdu, Tianjin, Beijing, Shanghai, Xishuangbanna, Shenzhen, Sanmenxia, Wuhan, Yichun, Kunming och i Chongqing, Kina, Torino, Italien, i Salamanca, Spanien, samt i utomhusutställningar i Haag, Prag, Berlin, Madrid, Köpenhamn och Stockholm. Samt på Kulturhuset i Stockholm, Länsmuseerna i Kristianstad och Luleå, Malmö museum, Skansen, Kolmårdens djurpark, Borås djurpark, samt Bränneriet i Stora Björstorp på Österlen.

Vinnare av hedersutmärkelsen “Den Gyllene Vimpeln” från det Holländska Postkodlotteriet (tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton). Staffan är en av grundarna av “International League of Conservation Photographers” (ILCP), “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of Europe”, naturskyddsinitiativet “Rewilding Europe”, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of China” samt Naturturismföretagen/Ekoturismföreningen och dess kvalitetsmärkning “Naturens Bästa”.

Medlem i Naturfotograferna/N. Gavs 2014 titeln ”Visiting Professor” vid Beijing Old University i Kina.

Författare och medförfattare till 19 böcker, varav inte mindre än sex vunnit priset ”Årets Pandabok WWF”.

Hemsida: www.staffanwidstrand.se

www.wild-wonders.com
www.rewildingeurope.com
www.wildwondersofchina.com

    Boka fotoresa

    Isbjörnens rike - Svalbard 8 - 16 juli 2025

    OBS! När du gjort din bokning ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

    Ditt namn*

    Gatuadress*

    Postnummer och stad*

    Telefonnummer*

    Din e-postadress*

    Boende*
    Del i dubbelhytt med delad WC/dusch - 74 900 krEnkelhytt med delad WC/dusch - 89 900 krDel i dubbelhytt egen WC, delad dusch - 79 900 krDel i dubbelhytt med egen WC/dusch - 84 900 krEnkelhytt med egen WC/dusch - 99 900 kr
    Önskar dela hytt med

    Önskemål om specialkost

    Övriga upplysningar

    Rabattkod

    Genom att godkänna resevillkoren är jag medveten om att betalningsvillkoren skiljer sig för denna resa mot det normala, se under mer information. Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
    JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
    JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
    All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund