NÅGRA HÖJDPUNKTER

3 dagars landskapsfoto i en av få kvarvarande sydsvenska urskogar i Norra Kvills nationalpark

Liten grupp, ENDAST 8 DELTAGARE, gör att det finns gott om tid för individuell handledning så att du kan få ut så mycket som möjligt av ditt fotograferande

Nationalparken färgsätts av höstens färger

Urskogsmiljö med oändliga möjligheter till grafiska kompositioner

Fokus på landskapsfoto och stor möjlighet att prova nya tekniker

Trollsk skogsmiljö med lågor, brandspår, mossbeklädda stenblock och bildsköna skogsgölar

Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Det är en tidig höstmorgon och efter den kalla natten dansar dimslöjorna över skogstjärnens svarta vatten. Solens första strålar letar sig ner mellan gammelskogens kraftiga trädstammar och de gigantiska, mossbeklädda stenblocken. Vattenytan ligger spegelblank och det är alldeles tyst så när som på det avlägsna ljudet från bäckravinen och en hackspetts ihärdiga hackande i fjärran.

Följ med på en inspirationshelg till Norra Kvills nationalpark – En perfekt plats att fotografera i en riktig urskog, att skildra det stämningsfulla och mystiska landskapet såväl som spännande detaljer i stammar, tickor och mossor. Under helgen provar vi olika sätt att porträttera just skogen och diskuterar vad är det som gör en bild stämningsfull. Vi provar olika tekniker såsom kamerarörelser och multiexponeringar för att få olika uttryck i bilderna.

NORRA KVILL
Norra Kvill är en av Smålands fyra nationalparker och består av genuin, småländsk urskog. Skogen har fått stå orörd i 150 år vilket ger en känsla av urskog då tallar och granar fått växa sig gamla och stora. Omkullfallna träd, mossbelupna stenblock och trolska skogstjärnar är typiska inslag i landskapet. Det är idag ovanligt med orörda skogar Sverige. Norra Kvill har varit skyddad i över hundra år, den första delen av nationalparken blev skyddad redan 1927. Senare utvidgades nationalparken och är nu 114 hektar stor. Området får utvecklas fritt mot en riktig urskog. Skogen består till 80 procent av tall och vissa av exemplaren här är riktigt stora – 2,5 meter i omkrets och 35 meter höga.

FOTOGRAFISKT LÄRANDE
Under resan kommer vår fotografiska ledare hela tiden ge dig fotografisk fortbildning utifrån dina förkunskaper och nivå. Helgen börjar med ett kortare teoripass på fredagen där vi tittar på stämningsfulla bilder med skogstema för att ge inspiration och bildidéer till helgen. Vi kommer även att gå igenom olika fototekniker. I fält får alla möjlighet till individuell handledning så att just du får ut så mycket som möjligt av tiden vi är ute.

Vi kommer att utnyttja så mycket tid som möjligt till fotografering under helgen. Vi är ute i Norra Kvill morgon och eftermiddag/kväll men beroende på väder kan det även bli heldag på lördagen. Vi kommer även att jobba med våra bilder och har lärorika bilddiskussioner där du får feedback på dina bilder och får inspiration av att se vad de andra har gjort. Handledningen i fält anpassas helt efter dig och dina behov.

Fortbildningen anpassas som sagt efter gruppens och individens kunskap men vi kommer även att se till vilka fotografiska möjligheter som kan uppstå under resan. Under våra dagar i Norra Kvill är landskapsfotografering i fokus och Frida kommer att lära ut olika tekniker som kan förstärka känslan i dina bilder. Vi kommer även att jobba både med ”de stora landskapen” och ”de små landskapen”.

Dagsprogram

Dag 1 (18/10) (Lunch – Middag)
Ankomst till Mariannelund och vår boende kl. 12.00. Efter att vi har checkat in och gjort oss hemmastadda har vi ett kortare teoripass innan vi åker ut för vår första fotosession i Norra Kvill.

Dag 2 (19/10) (Frukost – Lunchpaket – Middag)
Efter en tidig frukost beger vi oss ut till Norra Kvill igen, beroende på väder så kan det bli heldag i nationalparken (mulet väder ger bra fotoförutsättnignar under hela dagen i skog). Vi har med lunchpaket. Vi varvar vårt fotograferande med teori, där vår ledare visar och berättar om olika tekniker.

Dag 3 (20/10) (Frukost – Lunchpaket)
Vi har ett sista fotopass på morgonen i Norra Kvill. Vi avslutar vår helg med att titta på några av varandras bilder från helgen. Hemresa runt kl. 14.00.

Mer information

  • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
    På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

    Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

  • FOTOUTRUSTNING
    Landskapet bjuder på stor variation och det finns motiv i både stort som smått. Därför rekommenderar vi att ni tar med er en vidvinkel (14-24 mm eller liknande), ett normal zoom t ex 24-70 alternativt någon fast optik såsom 24mm / 35mm / 50mm samt ett kortare tele t ex 70-200 mm som passar bra för de stora vyerna. Även ett makro kan komma väl till pass för detaljer.
    Stativ rekommenderas! Samt gärna någon form av fjärrutlösare (även timer går bra).
    Gråfilter och polariseringsfilter kan vara bra att ha med sig. Även regnskydd till kameran.

  • KLÄDER
    Oktober kan bjuda på allt från sommarlikt väder till riktigt höstväder. Kläder för lager på lager rekommenderas, varmt underställ i t ex merinoull och bra regnkläder, varm jacka, mössa, handskar, yllesockor och rejäla kängor och ev stövlar då delar av fotograferingen sker nära vatten.

  • BOENDE
    Vi bor på Pensionat Solhöjden i Mariannelund. 

  • TRANSPORTER
    Vi samåker till och från Norra Kvills nationalpark.

  • TILLGÄNGLIGHET
    Boendet har inga direkta begränsningar vad gäller tillgänglighet. De områden vi rör oss i för fotografering innebär minskad tillgänglighet för personer med nedsatt rörelseförmåga.

  • INKLUDERAT I PRISET
    Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program, fotoundervisning, samt moms.

  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Resa tur och retur Mariannelund/Norra Kvill, försäkringar, ev medicinska tester eller vaccinationer, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet samt saker av personlig karaktär.

  • MÖTESPLATS
    Resan startat och avslutas på Pensionat Solhöjden i Mariannelund. Vår reseledare möter dig där. Exakt tid meddelas senare.

  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

  • FÖRSÄKRINGAR
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

  • HÄLSA
    Resan är inte fysiskt ansträngande. Om du har några medicinska funderingar kontakta din läkare och rådfråga.

  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
    Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografisk ledare

FRIDA HERMANSSON
Bosatt i Roslagen.

Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.

Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.

Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.

Hemsida: www.fridahermansson.com

    Anmälan till reservlista (ej bindande)

    Höst i småländsk urskog - Norra Kvills nationalpark 18-20 oktober 2024

    OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

    Ditt namn*

    Gatuadress*

    Postnummer och stad*

    Telefonnummer*

    Din e-postadress*

    Övriga upplysningar

    JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
    All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
    Dataskyddspolicy.