NÅGRA HÖJDPUNKTER

  • En exklusiv och helt unik bergs-, stäpp och halvökenexpedition
  • I terrängbilar, till stor del genom väglöst land, med extremt få andra besökare
  • De magnifikt snöklädda Altaibergen och de spektakulära, rundvittrade röda granitbergen i Santmargats
  • Stor chans till möte med den mytomspunna snöleoparden, på betydligt lägre höjd (1800-3200 m) och ofta på kortare avstånd än på de flesta andra håll
  • Nära möten med den karismatiska Przewalskihästen/Takhi, vår enda viltlevande ursprungliga vildhästart, i flockar i det vilda naturreservatet Khomyn Tal
  • Stor chans till möten med den mystiska Pallaskatten/Manul
  • Dessutom goda chanser att se och fotografera djur som Sibirisk/Mongolisk stenbock, korsakräv, varg, Pallas piphare och Tolai-hare
  • Fågelfotochanser med tatarfalk, lammgam, grågam, mongolökenskrika och höglandsvråk
  • Vi bor i enkla men varma, mysiga, rymliga och rena jurtatält som drivs i samarbete med mongoliska herdenomader
  • Vi fotograferar herdar på tvåpuckliga kameler bland sanddyner, samt tamhästar, kor, getter och får som vallas av nomader till häst
  • Oss veterligen är vi den enda svenska arrangör som erbjuder turer i Santmargatsbergen
  • Du får egen fotografisk rådgivning och tips, i en liten grupp av likasinnade
  • Och kom ihåg, vi har alltid varit där innan!

BIG SKY COUNTRY
Mongoliet är de enorma viddernas och de stora himlarnas land, från horisont till horisont. Djingis Khans hemtrakter och centrum i en färgstark och alldeles egen kultur. Mindre känt är kanske att Mongoliet dessutom är oerhört vilt och vackert, med ett unikt djurliv, som på många håll dessutom är ovanligt oskyggt. Vi gjorde en test-expedition hit hösten 2024, som leddes av några av landets bästa viltspanare och djurlivsexperter. De kunde sina jobb och vi kom hem med ett rikt och ovanligt bildmaterial.

MONGOLERNAS LAND
Mongoliet ligger mitt inne i Asien, med Ryssland i norr och Kina i söder. Ett land tre gånger så stort som Sverige, men med bara 3 miljoner invånare, varav hälften bor i huvudstaden Ulaanbaatar. Alltså finns mycket plats för ren vildmark och stora, nästan folktomma områden, där de flesta av de få som bor är nomadiska boskapsherdar. Med sina stora hjordar av får, getter, kor, hästar och tvåpuckliga kameler. På vår rek-expedition hösten 2024 mötte vi faktiskt under två veckors resa inte en enda icke-mongol.
Här finns hundramila-vida grässtäpper, ståtliga bergsområden och torra öknar, där inlandsklimatet bjuder på enorma temperaturskillnader, alltifrån minus 30 C på vintern till plus 30-40 C på sommaren.
Mongoliet är världens näst största inlandsstat och består till övervägande del av stäpplandskap. Det är ett av de högst belägna länderna i världen, med sin högsta punkt i de snötäckta Altaibergen, 4 374 meter över havet. Det regnar lite på sommaren men är mycket låg nederbörd på vintern. Områdena där vi reser har cirka 300 soldagar per år.

FENOMENALT NATUR- OCH FOLKLIV
Vi inriktar oss på att hitta, försöka komma nära och fotografera djur som snöleopard, Pallaskatt, Przewalski’s häst, sibirisk/mongolisk stenbock, argalifår, korsak-räv, mongolisk piphare, tvåpucklig kamel (domesticerad) och fågelarter som tatarfalk, lammgam, grågam och höglandsvråk, flera av vilka vi har chans att komma på bra fotoavstånd till.
Przewalskihästen är värd en egen mässa, världens enda viltlevande ursprungsvilda hästart. De hyser ingen rädsla för människor, men är heller inte särskilt intresserade av oss. De bara gör sin egen grej och fokuserar på det. Vi har förmånen att få se på närhåll hur helt vilda hästar lever sina liv, som vilka andra vilda djur som helst.
Snöleoparden har en stark stam i Mongoliet, framförallt i just Altaibergen, men dessutom också i Santmargats. De livnär sig på stenbockar och argalifår, men också en hel del får och getter. Då omständigheterna tillåter det, har arrangörerna utvecklat en metod att rigga tillfälliga fotogömslen vid snöleopardernas nyslagna byten, dit de legendariska katterna ofta kommer tillbaka flera gånger. Det kan komma att ge fantastiska fotomöjligheter om vi har tur. Pallaskatten finns i flera av områdena vi besöker. Ibland kan man sakta närma sig dem på närhåll med fordonen. Våra spanare och spårare drar ut redan innan gryningen för att hjälpa oss finna djuren.

Vi reser dit på vinterhalvåret, i november, eftersom rovdjurens bytesdjur då håller till på lägre höjd än annars och därmed både snöleopard, varg och Pallaskatt gör detsamma. Dessutom har alla däggdjuren då på sig sin finaste vinterpäls. Samtidigt undviker vi den mest bistra vinterkylan.
Till skillnad från många andra områden där snöleoparder lever, så finns de här på betydligt lägre höjd. Vi kommer att hålla oss på ungefär 1800 – 3200 höjdmeter och aldrig övernatta högre än 2000 meter över havet. Det gör att vi nästan helt slipper risken för höjdrelaterade hälsoutmaningar.

Våra resmål här erbjuder dramatiska landskapsscenerier. Snötäckta och spetsiga berg, rundvittrade, rödfärgade granitkullar, böljande stäppslätter, sanddyner och fenomenala stjärnhimlar nattetid. Vi kommer att ägna en del av det vackra ljuset vid gryning och skymning till landskapsfoto, ibland medan vi väntar på att spårarna ska hitta fram var de vilda djuren håller hus just då. Dessutom kommer ges möjlighet att fotografera herdar i sin dagliga traditionella klädedräkt, på sin häst eller MC, med kamelerna bland sanddynerna, eller vid sina jurta-hem.

DJINGIS KHAN COWBOY COUNTRY
De flesta som bor här på stäppen och i bergen sysslar med kreatursuppfödning (getter, får, kor, kameler och hästar). Detta är fortfarande en grundstomme i landets näringsliv. Mongoliet har världsrekord i antalet tamboskap per invånare. Boskapsskötsel står för mer än två tredjedelar av landets totala ekonomi.

På 1200-talet enade den legendariske Djingis Khan de mongoliska nomadstammarna och grundade på otroligt kort tid det största riket världshistorien hittills skådat, vilket sträckte sig från Östeuropa till Stilla havet och söderut ned till Indien och Kina. Imperiet föll sedan samman 1368, och Mongoliet kom under kinesiskt herravälde. 1924 utropades Mongoliet till en folkrepublik, under sovjetiskt inflytande. Idag försöker landet etablera demokratiska styresformer, de auktoritära grannarna till trots.

Expedition vilda hästar och vilda katter, Mongoliet. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Henrik Karlsson snöleopard, snow leopard, Pallaskatt, Pallas cat, Przewalskis häst, Przewalskis horse, wolf, varg, Mongolia, Photo tour
Expedition vilda hästar och vilda katter, Mongoliet. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Frida Hermansson snöleopard, snow leopard, Pallaskatt, Pallas cat, Przewalskis häst, Przewalskis horse, wolf, varg, Mongolia, Photo tour
Expedition vilda hästar och vilda katter, Mongoliet. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Henrik Karlsson snöleopard, snow leopard, Pallaskatt, Pallas cat, Przewalskis häst, Przewalskis horse, wolf, varg, Mongolia, Photo tour

Dagsprogram

Dag 1 (4/11) (Middag)
Ankomst till Ulaan Bator under dagen. Vi vilar ut en natt på hotell nära flygplatsen.

Dag 2 (5/11) (Frukost  – Lunch – Middag)
Ulaanbaatar – Altaibergen
Inrikesflyg till Ulgii i västra Mongoliet, restid ca två timmar. Resa i terrängbil till Altai-bergen, cirka 4 timmar. Ankomst till baslägret och inkvartering i jurta (kallas ger i Mongoliet). Ordet jurta används annars ogärna här, då det härstammar från ryskan. Vårt boende är i rymliga ger-tält, som hålls bekvämt varma med en järnkamin som står mitt i tältet. Särskild personal ser till att hålla eld i kaminerna. Du kommer att sova i en bäddad säng, med ett varmt täcke och en extra sovsäck dessutom. Jurtan har en enklare toalett samt en liten kommod som erbjuder viss tvättmöjlighet. I ger-tältet finns även bord och stolar. En särskild ger används som mässtält för måltiderna.

Dag 3 – 7 (6 – 10/11) (Frukost  – Lunch – Middag)
I Altaibergen
Vi intar frukost i god tid innan gryningen var morgon. Varje dag har ett tema beroende på vilka djur som funnits vara tillgängliga. Baslägret ligger nära de platser där vi kommer att fotografera. Alla transporter med rymliga terrängbilar. Vanligen har vi med oss en enkel fältlunch och vi återvänder i regel till lägret strax efter skymningen, och äter middag. Expeditionen har en stab med spårare/spanare som befinner sig i bergen och varje dag håller utkik efter de djur som finns i området. Vi kommer att befinna oss i ständig radiokontakt med spanarteamet och få löpande information om intressanta möjliga fotolägen. De lokala ledarna kommer att hjälpa oss att komma i position. För att komma nära en del av djuren så kommer vi att i grupp fullt synligt, men långsamt närma oss dem för att komma i bästa fotoläge. I andra fall kommer det att finnas möjligheter att använda gömslen. Vi kommer också att göra landskapsfotosessioner. För detta kommer vi att utnyttja det magiska ljuset i bergen strax innan gryningen och strax efter solnedgången. Middag i baslägret. Det kommer att finnas möjlighet att ladda batterier, datorer, mobiler, powerbanks och liknande i mässtältet, från en generator.

Dag 8 (11/11) (Frukost  – Lunch – Middag)
Altaibergen – Ulaangom
Efter en morgonfotosessionen åker vi under dagen vidare mot den lilla staden Ulaangom. Övernattning på hotell.

Dag 9 (12/11) (Frukost  – Lunch – Middag)
Ulaangom – Santmargatsbergen
Tidig morgon avresa i bilarna för transport till vårt nästa basläger i Santmargas-bergen, restid cirka fem timmar. Fotosession på eftermiddagen och sedan middag.

Dag 10 – 12 (13 – 15/11) (Frukost  – Lunch – Middag)
I Santmargatsbergen
Frukost innan gryningen. Heldag i fält med fokus på fotografering av vilda djur, fåglar, folk och landskap. I dessa klotvittrade och relativt låga röda granitberg lever också snöleopard, Pallaskatt, Korsak-räv och fåglar som lammgam, grågam och tatarfalk.

Dag 13 (16/11) (Frukost  – Lunch – Middag)
Santmargatsbergen – Khomyn Tal nationalpark
Tidig start och en episk terrängbilsfärd igenom väglöst land, till gräsmarkerna i den nybildade, 4 000 km2 stora Khomyn Talyn National Park. Inkvartering i permanenta ger-tält och en fotosession under eftermiddagen med de vilda, fria och otroligt söta Przewalski-hästarna. Middag och övernattning i fina ger-tält vid nationalparks-högkvarteret.

Dag 14 (17/11) (Frukost  – Lunch – Middag)
Khomyn Tal – Khovd
Gryningsfoto med Przewalskihästarna. Därefter färd i terrängbilar till staden Khovd. Vi passerar floddalar, sjöar och slätter. Vissa möjligheter att se den endemiska Mongol-saigaantilopen längs den väglösa färden. Övernattning på hotell i Khovd.

Dag 15 (18/11) (Frukost  – Lunch – Middag)
Khovd – Ulaanbaatar
Flyg från Khovd till Ulaan Bator. Övernattning i Ulaan Bator.

Dag 16 (19/11) (Frukost)
Under dagen flyger vi hem.

Mer information

  • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
    På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

    Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

  • FOTOUTRUSTNING
    Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap till djur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vid fotografering i gömslen kommer vi framförallt att behöva teleobjektiv, om minst 400 mm. En zoom på 200-600mm är mycket användbar. Fasta objektiv på 400 eller 600 mm också. För att öka brännvidden kan man ibland använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidd 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Stativ är nödvändigt för landskapsfoto, gömslefoto och direkt avgörande för nattfotografering.
  • KLÄDER
    Resan är specifikt utvald och förlagd vid en tidpunkt som är optimal utifrån förutsättningarna att få se de vilda djuren på närmre håll. Temperaturen i Mongoliet under november och mars är som Norrländsk midvinter. Från någon plusgrad ned till minus 15-25 C. Ibland kallare. Dessutom kan det vissa dagar vara blåsigt, vilket gör att den upplevda temperaturen ibland kan vara påfrestande. Det är full vinterutrustning som behövs. Vi rekommenderar ullfrotté närmast kroppen, typ Woolpower och Aklima. Gärna med en kompletterande något tjockare kvalitet av ullunderställ ovanpå ett tunnare. Två lager ullunderställ, fältbyxor, överdragsbyxor typ skoterbyxor/vindtäta skidbyxor eller termobyxor. Dunjacka med huva.På fötterna rekommenderas tjocka grova kängor, gärna med en inre filtstövel som ger rum för tunna ullstrumpor samt minst ett par sockor. Tjocka vantar/handskar, tunna yllehandskar under, gärna pälsmössa och varm yllemössa, balaklava eller ullhalskrage/buff.

  • BOENDE
    Vi kommer att bo med mycket enkel, men ren och varm standard på resan. Huvudsakligen i jurtor/ger-tält, med sängar, sängkläder och uppvärmda genom en eldad järnkamin. En enkel toalettlösning inne i tältet. Kommod med vatten för enkel tvätt. Hotellen är av enkelt slag men med dusch, toalett, wifi och värme.
  • TILLGÄNGLIGHET
    Boendena har vissa begränsningar vad gäller tillgänglighet. De fordon vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet. Gömslena är inte tillgänglighets anpassade. Promenader är huvudsakligen korta, max någon kilometer. Vid tvekan, hör av dig till oss.
  • INKLUDERAT I PRISET
    Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program, inrikesflyg i Mongoliet, samtliga marktransporter, inträden och avgifter i nationalparker, samtliga game drives och gömslesittningar, lokala guider och spårare, fotoundervisning samt svensk reseledare

  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Internationellt flyg tur och retur Ulaan Bator, dricks, försäkringar, vaccinationer, ev medicinska tester, avbeställningsskydd, alkoholhaltiga drycker, telefon och internet avgifter, saker av personlig karaktär och allt annat som inte är uttryckligen specificerat som inkluderat ovan.
  • MÖTESPLATS
    Resan börjar och slutar på Ulaan Bators flygplats, exakt tid plats meddelas senare.

  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

  • PASS OCH VISUM
    Du som är svensk medborgare och besöker Mongoliet i upp till 90 dagar behöver vanligtvis inte söka visum innan avresan. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. I nuläget gäller att ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter din planerade utresa från Mongoliet och ha minst två blanka sidor för in- och utresestämplar.

    Vid incheckning för flyg krävs pass.

  • FÖRSÄKRINGAR
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

  • HÄLSA
    Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontrollera även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.
  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
    Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografisk ledare

Magnus Martinsson, född 1964, är fotograf, författare och naturgeograf, bosatt på Gotland sedan 1988. Han har sedan dess ägnat sig åt naturvårdsfrågor i yrket. Natur- och fotointresset har tagit honom på ett stort antal resor runt om i världen och även gett djupa kunskaper om den gotländska hembygden. Magnus bidrar på olika sätt till att förmedla sin kunskap till en bred allmänhet. Han är en ofta anlitad föredragshållare, exkursions- och reseledare. Magnus Martinsson står för foto och text i en lång rad publikationer. Som medlem i Naturfotograferna tillhör han de främsta naturfotograferna i landet.

    Anmälan till intresselista (ej bindande)

    Expedition vilda hästar och vilda katter – Mongoliet 4-19 november 2025

    OBS! När du gjort din anmälan till intresselistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

    Ditt namn*

    Gatuadress*

    Postnummer och stad*

    Telefonnummer*

    Din e-postadress*

    Övriga upplysningar

    JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
    All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
    Dataskyddspolicy.