FÖRLÄNG DIN RESA MED – TIGER, TIGER & TIGER I TADOBA NATIONALPARK 15-20 APRIL 2024.
LÄS MER HÄR…

Några höjdpunkter

  • Stora chanser att möta tiger och leopard i Nagarhole nationalpark .
  • Närgångna möten med asiatiska elefanter, indisk bison, hjortar och med lite tur även den indiska vildhunden Dhole.
  • En rad endemiska fåglar som malabarbarbett, nilgiriflugsnappare, ghatsnäshornsfågel och nilgirifnittertrast.
  • Fantastiska fåglar som indisk pitta, ceylongrodmun.
  • Närgångna möten med lejonsvansmakaker, en av världens mest hotade apor.
  • Förutom lejonsvansmakaker har vi stora chanser att fotografera hela fem andra arter apor. Sydvästlig langur, Tufted gray langur (svenskt artnamn saknas), nilgirilangur och hattapa.
  • Nattvandring för att leta efter amfibier och reptiler.
  • Endemiska däggdjur som indisk jätteekorre, nilgiritahr.
  • Båtsafaris på floden Kabini.
  • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.

ENDEMER I SÖDRA INDIEN
Indiens natur är inte lika omtalad som Afrikas men här finns ett lika spännande djurliv. Indien är ett absolut måste för den naturintresserade, och för naturfotografen ges det fantastiska möjligheter till bilder på djur och fåglar. Här i världens största demokrati kan vi stöta på flera arter av hjortar och antiloper, mängder av fantastiska fåglar och världens största kattdjur, tigern. Indien är därtill ett land med ett stort antal endemiska arter. Här finns många arter fåglar och däggdjur som vi inte finner någon annanstans i världen. Särskilt södra Indien är ett område med väldigt många endemer, och här kan vi till exempel få möta indisk jätteekorre, nilgirithar, nilgirimakak, lejonsvansmakak, malabarbarbet, nilgiriflugsnappare och ghatsnäshornsfågel.

NAGARHOLE NATIONALPARK
Förutom dessa endemiska arter finns stora delar av Indiens ”vanliga” djurliv här, både vad gäller fåglar och däggdjur. På vår resa har vi stora chanser att se och fotografera både tiger och leopard i nationalparken Nagarhole. Vid den tid på året som vi lagt resan finns dessutom ett stort antal asiatiska elefanter i Nagarhole. Det är floden Kabini som lockar dit de stora djuren i slutet av torrperioden. Nationalparken Nagarhole har också stora populationer av indiska bison, eller gaur som den egentligen heter; axishjortar och sambarhjortar ses regelbundet. Med lite tur korsas våra vägar med den indiska vildhundens. Dhole som den även kallas är idag starkt hotad, dels eftersom deras livsmiljöer försvinner, dels på grund av att de drabbas av sjukdomar som överförs från vilda tamhundar.

THATTEKAD FÅGELRESERVAT
Vår resa tar sin början i fågelreservatet Thattekad, här finns några av alla de fantastiska fåglar som vi vill uppleva. Vi kommer att vandra i reservatet, och vi letar bland annat efter den mycket märkliga fågeln ceylongrodmun. På våra vandringar i reservatet kommer vi även att stöta på andra fåglar, och här har man goda möjligheter att arbeta med bilder av fåglar i sin miljö. I reservatet finns även en population av den endemiska indiska jätteekorren. Under dagarna i Thattekad kommer vi även att fotografera från gömslen, och här hoppas vi på färgstarka arter som indisk pitta, malabarbarbet, ghatsnäshornsfågel och många många fler.

ERAVIKLUM NATIONALPARK
Efter våra dagar i Thattekad beger vi oss sakta norrut, och vårt nästa stopp blir nationalparken Eraviklum. Här lever den endemiska nilgiritharen, ett getdjur som kan liknas vid en stenbock men som tillhör ett eget släkte som heter Hemitragus, till vilket även himalayathar och arabisk thar kan inräknas. Idag finns endast omkring 2500 individer kvar av detta djur, och ett tusen av dessa lever i Eraviklum.

NÄRA MÖTEN MED APOR
Nästa stopp på vår resa är Valpari, definitivt en av höjdpunkterna under resan. Här lever en av världens mest hotade primater, den lejonsvansade makaken. Idag finns ungefär tretusen individer kvar i södra Indien, och byn Valpari är det bästa stället att få uppleva dem. Ofta kommer de ner till byn för att förse sig av frukter och annat ätbart. Med lite tålamod så får vi en underbar upplevelse tillsammans med dessa apor. I området finns också nilgirilanguren, även den endemisk för Indien. Den är mycket skyggare än vad lejonsvanslangusterna är, men med lite tur kan vi kanske få några bra bilder även av den.

KABINI
Från Valpari tar vi oss på vindlande vägar över bergskedjan Västra Ghats igen, och via staden Ooty tar vi oss till nationalparken Nagarhol och det område som är mer känt som Kabini. Vi tillbringar tre dagar med att göra jeep- och båtsafaris i nationalparken och leta efter områdets djur. Tiger och leopard står självklart högt upp på vår lista, och våra chanser att träffa på dessa djur är goda men vi måste ha tålamod. Under sökandet efter dessa katter kommer vi att möta den asiatiska elefanten, indisk bison, axis- och sambarhjortar och kanske också Dhole, vildhunden. Fågellivet är rikt i området, och vi bjuds på många fina fotomöjligheter.

Sydindien, Indien, fotoresa, Wild Nature fotoresor

Dagsprogram

Dag 1 (6/4) (Lunch – Middag)
Ankomst till Cochin på morgonen. Transport till vår lodge i Thattekad. Lunch på vägen till lodgen. Under eftermiddagen beger vi oss ut till fågelreservatet för att leta efter Thattekads fantastiska fågelliv.

Dag 2 (7/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Under våra dagar i Thattekad kommer vi omväxlande att vandra i reservatet och leta fåglar och annat spännande att fotografera med att sitta i gömsle vid matningar. Matningarna attraherar många av områdets endemiska arter.

Dag 3 (8/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Under morgonen har vi vår sista session i Thattekad för att sedan åka mot nationalparken Eraviklum. Under eftermiddagen letar vi efter Nilgiri thar och annat spännande. På kvällen letar vi amfibier och reptiler.

Dag 4 (9/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag har vi en tidig start för att åka mot Valparai. Väl framme ägnar vi eftermiddagen åt att leta och fotografera lejonsvansade makakerna och mycket annat spännande

Dag 5 (10/4) (Frukost – Lunch/Lunchpaket – Middag)
I dag är vi hela dagen i området runt Valparai och letar framför allt efter de lejonsvansade makakerna och mycket annat spännande. Här finns niligirilangur, indisk jätteekorre och en stor mängd arter fåglar. I teplantagen som omger byn finns både djur, landskap, strukturer och människor att fotografera.

Dag 6 (11/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi ägnar morgonen åt de lejonsvansade makarna eller om vi är nöjda från gårdagen så finns mycket annat att fotografera. Under dagen reser vi sedan vidare mot staden Ooty där vi övernattar.

Dag 7 (12/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi tar oss i dag vidare till nationalparken Nagarhole och området Kabini under förmiddagen. Efter lunch är det dags för vår första safari här.

Dag 8 – 9 (13 – 14/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Dessa dagar kör vi safari i Nagarhole på morgnar och eftermiddagar med både jeep och båt. Vi letar efter allt från tiger, leopard, elefant, indisk bison, hjortdjur till vildhundar och fåglar.

Dag 10 (15/4) (Frukost)
I dag avslutas vår resa, och vi beger oss mot flygplatsen i Bangalore. För er som valt att följa med på förlängningsresan till Tadoba väntar flyg till Nagpur medan övriga flyger hem till Skandinavien.

Mer information

  • FOTOUTRUSTNING
    Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till reptiler, däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Även ett makroobjektiv kan vara mycket användbart. På safari, oavsettom den sker ijeep, i båt eller till fots, är objektiv från 70-200 mm till 500 mm utmärkta. För att öka brännvidden kan man använda telekonverter. Under safaris med fordon är det viktigt att ha med skydd för kamerautrustningen då det är mycket dammigt. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder. Detta för att undvika att behöva byta objektiv. Stativ är svårt att använda i safarifordon, här fungerar bönpåsar bättre. Alternativet är ett enbensstativ men detta är erfarenhetsmässigt svårt, och det är lätt att man missar motiv på grund av att man blir långsammare.
    Stativ är tungt att släpa på i regnskogen. Alternativet är ett stabilt enbensstativ. Ett stativ är inte ett måste på denna resa men för stjärnhimmelfotografering behövs det!

  • KLÄDER
    Klimatet i Sydindien är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma, ofta stiger temperaturen över 30 grader på dagarna och sällan under 20 på nätterna. Dock är nätterna kallare de dagar vi är på högre höjd i bergen så då behöver man någon tjocka tröja på morgonen. Packa lätta och svala men tåliga kläder. En tunnare regnjacka eller poncho är bra att ha med. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Vandringskängor eller ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Komplettera gärna med någon form av sandaler att ha mitt på dagen.

  • BOENDE
    Vi bor på hotell och lodger av medelstandard.

  • TILLGÄNGLIGHET
    Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon och båtar  vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet. Resans karaktär gör att visa miljöer kan vara mindre tillgängliga vid nedsatt rörlighet, kontakta oss för mer information.

  • INKLUDERAT I PRISET
    Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program, samtliga inträden och avgifter i nationalparker, samtliga safaris, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss, öppen safaribil, båt), transfer till och från flygplatser.

  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Flyg tur och retur Cochin och Bangalore, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, visum, ev. vaccinationer och medicinska tester, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet, telefon, internetavgifter samt saker av personlig karaktär.

  • MÖTESPLATS
    Resan startar på Cochin internationella flygplats och avslutas på Bangalore internationella flygplats.
    Reseledaren möter och lämnar gruppen på flygplatserna. Exakta tider anges senare.
  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

  • PASS OCH VISUM
    Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Indien och ha minst två tomma sidor. För svenska medborgare krävs  visum till Indien, läs mer om visum här. Vid incheckning för flyg krävs pass.

  • FÖRSÄKRINGAR
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

  • HÄLSA
    Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
    Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Jan Pedersen född 1957. Fotograf, författare och världsresenär. Har i mer än 33 år lett naturresor och naturfotoresor över hela världen – i alla biom från öknar till regnskogar. Han har lett resor i 55 olika länder och har arbetat för flera stora svenska resarrangörer och är en mycket uppskattad reseledare, guide och naturfotoguide. Han har producerat resor och utbildat många nya reseledare. Ekoturism ligger honom mycket varmt om hjärtat.
Är sedan 2014 medlem i Naturfotograferna/N och är en internationell premierad fotograf. 2015 blev han totalsegrare i den prestigefyllda internationella fototävlingen Asferico. Han är också en mycket erfaren lärare i fotografering och naturfotografering sedan 2001 med bl.a naturfotokurser i fotoklubbar, på folkhögskolor – med årliga kurser samtidigt som han undervisar på mediautbildningar.

Jan är kanske Sveriges mest publicerade naturboksförfattare. Hans första bok ”I Arabiens öknar” blev av Världsnaturfonden WWF utsedd till årets Pandabok 2000 för barn och ungdom och hans sjungande bok ”Fågelsång” är Sveriges mest sålda naturbok någonsin. Totalt har den sålts i över en halv miljon exemplar i Sverige, Finland och Norge tillsammans förutom att den är utgiven på åtta andra språk. Efterföljaren ”Vilda Djur” blev även den en succé och publicerades också i Norge och Finland samt på fyra andra europeiska språk. Han har också skrivit populära böcker som ”Fågelresor”, ”Mitt i Naturen”, ”Fågelsång runt Knuten”, ”Lyssna på Djuren”, ”Djur i Världen” och ”Sveriges Fåglar – en fälthandbok för alla”, ”Fåglar i Sverige och Norden”.

Jan har skrivit talrika artiklar för dags- och facktidningar om djur och natur. Han anlitas också flitigt som föredragshållare för en bred publik. Har även arbetat som tillsynsman och guide i svenska naturreservat.

www.janpedersen.se

    Anmälan till reservlista (ej bindande)

    Elefanter, apor, leoparder, tiger och fantastiska fåglar - Sydindien 6-15 april 2024

    OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

    Ditt namn*

    Gatuadress*

    Postnummer och stad*

    Telefonnummer*

    Din e-postadress*

    Övriga upplysningar

    JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
    All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
    Dataskyddspolicy.