Bruna björnar och den finska tajgans höstfärger
12 – 17 september 2020
Några av resans höjdpunkter:
- De bästa fotomöjligheterna av björn, varg och järv i Finland
- Chans även på havsörn, kungsörn och skogsren
- Besök i det unika urskogsreservatet Elimyssalo där 90% av skogen är mer än 120 år gammal och hyser förutom för stora rovdjur, även älg, bäver och skogsfågel
- Magnus Elander som fotografisk ledare. Magnus är sannolikt Sveriges mest erfarne björnfotograf. Detta blir hans 22:e säsong hos björnarna
- Workshops och föreläsningar om foto men även om våra stora rovdjur
- Vi bidrar till naturskydd genom WWF:s arbete
- Ledaren visar dig sina favoritställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips, i en liten grupp av likasinnade
Gränsen mellan Finland och Ryssland är hundratrettio mil lång och går genom obefolkade skogar och ödemarker. På båda sidor finns gränszoner som man inte får vistas i utan särskilt tillstånd. Djuren är fredade här och all jakt är förbjuden. På finska sidan är detta ”Ingen-mans-land” upp till tre kilometer brett och på den ryska minst sju. Här är förutsättningarna för att se och fotografera inte bara björnar, utan även vargar och järvar de kanske bästa i hela Europa.
Det är spännande att krypa in i ett fotogömsle. En primitiv liten koja i skogen med plats för en eller flera personer. Det finns ett smalt fönster i ögonhöjd att spana ut genom. Under detta tygstrutar att sticka ut kameraobjektiven genom. Björnar är nattaktiva djur så bästa tiden att få syn på en är i skymning och gryning.
När man sitter på pass är det största möjliga tålamod och tystnad som gäller. För oss urbana själar är det ovant att lyssna till tystnaden. Den är inte absolut men kan ändå kännas tryckande för någon. Eller befriande för andra. Man måste anstränga sig för att höra ljud. Två torrakor som lutar sig mot varandra knirkar lågmält. En större hackspett hoppar krafsande på en tallstam en bit bort. Men jetflygplan verkar inte ha något frekventerat flygstråk inom hörhåll och det är många mil bort till trafikerade vägar.. Allt signalerar frid.
Plötsligt varnar en korp. Sedan blir det tyst igen. Vi spänner öron och ögon. Det verkar vara något på gång eftersom korpen varnar på nytt. Det är skymning. I skogskanten några hundra meter bort anar vi en rörelse mellan träden. Och igen. Nu en bit längre till vänster. Med kikarens hjälp ser vi silhuetten av en björn. Den ser mörk ut och rör sig målmedvetet. Men vi hör inga ljud från den. Efter en stund är den framme nära oss. Mindre än hundra meter bort. Den vet att här brukar det finnas något ätbart. Nu hör vi också när björnen klafsar runt i den blöta mossan. Våra kameror med långa teleobjektiv är skjutklara. Tystnaden bryts tvärt av smattret när vi fyrar av. Men björnen är luttrad. Den vet att vi sitter där, men den vet också den inte behöver vara oroad. Så länge vi bara gör sådant som björnen är van vid, har den matro.
Vår värd är Lassi Rautiainen, en legendarisk finsk björnfotograf. Han kallar arrangemanget med gömsle och åtel för ”naturstudio”. Lassi har en gammal fyrhjulsdriven bil som han kört hundratusen mil med, mest på småvägar i östra Finland. På frågan om hur ofta han sett björn genom vindrutan när han är ute och kör, håller han fram sina händer. Inte fler än jag kan räkna på mina fingrar. Men, säger han, i mina gömslen kan jag se björnar nästan varje natt. När dom inte ligger i ide, förstås.
Resefakta
Datum
12-17 september 2020
Pris
14 900 kr
(Anmälningsavgift 2 980 kr)*
Reseledare
Magnus Elander
Antal deltagare
Mini 2
Max 15
Sista anmälningsdag
30 augusti 2020
Inkluderat i priset
Helpension, boende i baslägret Kuikka 5 dygn, lokaltransporter till
och från gömslen, 4 gömslenätter, en eftermiddag med rökbastu, bildföredrag, fotoundervisning,
Ej inkluderat i priset
Resan till och från baslägret Kuikka, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, alkoholhaltiga drycker och saker av personlig karaktär.
Enkelrumstillägg
Begränsad tillgång. Kontakta oss för mer information.
Logi
Vi bor i ett fridfullt basläger som kallas Kuikka med standard som ett
vandrarhem. Här äter vi, har del i ett dubbelrum med säng, här finns gemensamma utrymmen för workshops. Här finns internet, TV, 220 volt ström, bastu, rökbastu, en sjö att bada i,
båtar för roddträning/fiske, toaletter och duschar. Mobiltelefonen fungerar.
Fyra av kvällar/nätter tillbringar vi i gömslen. Det finns ett 15-tal olika att välja på.
De flesta ligger inne i Ingenmanslands-zonen mellan Finland och Ryssland (vi
ordnar tillstånd att vistas där).
Mötesplats
Resan börjar Basecamp Kuikka. Ankomst bör ske ca kl 12.00 den 12 september. Avslut efter brunch den 17 september.
Hur tar man sig dit?
Alt 1. Flyg till Kajaani via Helsingfors. Hämtning till ett fast pris för transport 17 mil till Kuikka (baslägret). Och samma pris för lämning på återresan.
Alt 2. Färja till från Helsingfors eller Åbo. Körning med egen bil drygt 60 mil. Det brukar
kunna ordna sig med samåkning. Vi tillhandahåller deltagarelistor.
Fotoutrustning
Resan är i första hand inriktad på att fotografera björn och förhoppningsvis även järv och varg. Då framför allt björnarna kan komma nära våra gömslen och om man vill fotografera djuren i landskapet kan det vara lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Zoomobjektiv från 70-200 eller 180/200-400mm, upp till t.ex. en fast 500 mm eller 600mm är utmärkta för rovdjursfoto. För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom, kan du använda telekonverter. Då vi även kommer att spendera tid i en urskog med möjligheter för landskaps foto så kan vidvinkelobjektiv vara användbart. Det är bra att ha med sig en bra ficklampa och en pannlampa därtill så att du kan arbeta med händerna fria. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda.
Kläder
September vädret kan variera mycket, dagarna kan vara sommarvarma likväl som de är kyliga. Morgnar och kvällar är dock ofta lite kyliga så varma kläder, mössa och vantar är att rekommendera. Tag även med regnkläder. I övrigt rekommenderas oömma fältkläder och grova gymnastikskor eller kängor.
Tillgänglighet
Boendet har god tillgänglighet men naturen vi rör oss i gör att resans karaktär är lite begränsande vid starkt nedsatt rörlighet. Kontakta oss vid minsta tvekan.
*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.
Pass och visum
När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.
Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som även täcker eventuell sjuktransport både på plats och hem.
För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som
- inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
- du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.
Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.
OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.
Hälsa
Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.
Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.
Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
Dagsprogram
Dag 1 (12/9) (Middag)
Ankomst till baslägret Kuikka från kl 12. Vi gör oss hemmastadda och får information inför de kommande dagarna. Vi äter middag kl 15.00 gör iordning egen matsäck till kvällen/natten och skjutsas sedan ut till fotogömslena.
Dag 2-4 (13-15/9) (Brunch = Frukostlunch – Fika – Middag)
Brunch kl 09.00. Relax. Kl. 13 samlas vi till information, bildföredrag eller workshop. Middag kl 15.00. Under 4 kvällar här kommer vi att helt fokusera på att fotografera från olika gömslen med start vid kl. 16.00. Man kan sedan välja om man vill bli hämtad kl 20.00 och sova i basecamp eller att bli kvar i gömslet hela natten för att få fotomöjligheter några extra timmar på morgonen också.
Dag 5 (16/9) (Brunch = Frukostlunch – Fika – Middag)
Efter brunch åker vi till naturreservatet Elimyssalo med orörd och mer än 100 år gammal urskog för landskapsfotografering. Vi är tillbaka i Kuikka i god tid för vara med och bada finsk rökbastu och därefter middag.
Dag 6 (17/9) (Brunch)
Efter brunch (flexibel tid) avresa med bil till Åbo/Helsingfors eller till Kajaani flygplats.