Några höjdpunkter
- Besök i några av Sveriges bästa område för vilda orkidéer – med ca 20 blommande arter när vi är där
- Möjlighet att fotografera några av Sveriges mest hotade orkidéer
- Vår ledare, Henrik Karlsson, tar dig med ut i sina hemmamarker och till de finaste orkidélokalerna
- Mängder av andra spännande växter och motiv att fotografera
- Mycket lugn takt där din själ hinner med
- Du får lära dig olika tekniker för växtfotografering
- Du får lära dig om orkidéernas ekologi och specifika krav på sin livsmiljö
- Ett signerat och dedikerat exemplar av boken Ölands orkidéer ingår. Författare är Henrik Karlsson
- Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
Själva ordet orkidé signalerar i mångas öron något exotiskt och lite mystiskt. Artnamn som guckusko, salepsrot och skogsfru låter som tagna från en främmande värld. Men man behöver inte resa så långt bort för att finna dem. De finns ju på Öland.
Med uppskattningsvis drygt 27 000 olika arter är orkidéer en av världens mest artrika växtfamiljer. Det exakta antalet arter är osäkert. Orkidéer har en komplicerad systematik och närbesläktade arter korsbefruktar sig gärna med varandra. I Europa finns det cirka 130 orkidéarter som är fördelade på omkring 30 släkten och tre underfamiljer. I Sverige finns 51 arter, underarter och varieteter och i hela Norden ytterligare några till. Orkidéernas systematik debatteras livligt och studeras numera med bland annat DNA-teknik. Fler förändringar i antalet orkidéarter är att vänta i framtiden.
På Öland finns det 36 arter, underarter och varieteter från 16 släkten vilket gör Öland till det näst artrikaste landskapet i Sverige när det gäller orkidéer.På Öland hittar vi orkidéer i många olika miljöer, allt från norra Ölands tallskogar till ädellövskogarna på centrala Öland till slåtterängar, alvarmiljöer och givetvis rikkärr.
Vid tiden för workshopen är det som flest arter orkidéer i blom på Öland. Självklart är orkidéernas blomning styrda av hur våren blir men vi kan räkna med att drygt 20 olika arter blommar. Vi kommer att besöka de lokaler som är bäst för året och vi kommer att kunna fotografera bl.a. ängsnycklar, ängs- och skogsnattviol, skogsnycklar, Johannes nycklar, brudsporre, flugblomster, nästrot och krutbrännare. Med lite tur så blommar även guckuskon och vit skoglilja fortfarande.
Helgen börjar med ett teoripass på fredag eftermiddag där vi tittar på orkidébilder för att ge inspiration och bildidéer till helgen. Vi kommer även att gå igenom olika fototekniker, bland annat tittar vi lite på fokus-stackning och hur man kan skapa mer kreativa bilder. Givetvis berättar vi även om orkidéerna som finns på Öland. I fält får all möjlighet till individuell handledning så att just du får ut så mycket som möjligt av tiden vi är ute.
Vi fotograferar under morgon och kväll. Under dagarna arbetar vi med våra bilder och har lärorika bilddiskussioner där du får feedback på dina bilder och får inspiration av att se vad de andra har gjort.
Dagsprogram
Dag 1 (7/6) (Middag)
Vi träffas på vårt boende i Vickleby vid kl 15.00 och inleder helgen med ett teoripass innan vi äter middag. Efter middagen är det dags för första fotosessionen och vi åker till någon fin orkidélokal.
Dag 2 (8/6) (Frukost – Lunchpaket – Middag)
Vi har en tidig start runt soluppgång. Vi har med oss lite kaffe/te och beger oss ut i naturen och fotograferar några timmar innan ljuset blir för hårt. Därefter återvänder vi till vårt boende för frukost och en stunds vila. Under dagen jobbar vi med de bilder vi tagit och har bilddiskussioner och pratar om olika fototekniker. Efter middagen är det så dags för en ny fotosession till solnedgången är ett faktum.
Dag 3 (9/6) (Frukost – Lunchpaket)
Vi har en tidig start runt soluppgång. Vi har med oss lite kaffe/te och beger oss ut i naturen och fotograferar några timmar innan ljuset blir för hårt. Därefter återvänder vi till vårt boende för frukost och en stunds vila. Vi jobbar med våra bilder fram til lunchtid.
Mer information
Fotografiskledare
Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.
Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.
Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.