Denna resa är en förlängning till resan – Förunderlig natur i lemurernas rike – Madagaskar 22 okt – 3 november 2025. Läs mer här…
NÅGRA HÖJDPUNKTER
- 2 nätters fotografering, med bra ljussättning, av Aye-aye, fingerdjur, världens största nattaktiva primat i ett privat reservat
- Flera arter lemurer samt spännande kräldjur och reptiler
- Lodgens privata lövskog med många olika djur, bl.a. med den orädda indrin, där man kan ströva fritt
- Stjärnhimmelfotografering vid bra väder
- Fotografera unika kannrankor – köttätande växter
- Mycket bra lodge vid en stor lagun ut mot havet med fina möjligheter för bad och avkoppling
- Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får möjligheter till fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
Inget djur på Madagaskar är så sägenomspunnet som fingerdjuret eller aye-ayen. Den har gäckat folken på Madagaskar länge och har gett upphov till talrika myter, berättelser och vidskepelse. Redan på 70-talet gick larmrapporterna om att aye-ayen höll på att försvinna helt från Madagaskars natur på grund av förföljelse och skogsskövling. Senare har det visat sig att den förekommer glest över större delar av landet än forskarna tidigare trott – dock mycket spridd och med en numera nedåtgående population. Eftersom den är enbart nattaktiv och oftast skygg är den normalt svår att hitta och komma nära. Aye-ayen är ett unikt djur och känd från många naturfilmer. Den är större än vad de flesta tror och är en av de största lemurarterna och tillika världens största nattaktiva primat.
I mörkrets dunkel ser den ut som ett troll eller en häxa med spetsigt huvud, stora alvöron och lång svartgråstrimmig päls med en stor buskig svans. Den rör sig olikt andra lemurer – mer likt en katt när den klättrar upp och ner för stammarna i skogen. Mest uppsiktsväckande är framtassarna – eller händerna där fingrarna är långa och krokiga. Mittenfingret är extra långt och tunt med en lång krokig nagel. Med fingrarna knackar den under födosökningen på murkna trädstammar. Med de stora öronen kan den då höra om det finns en larv inne i veden och öppnar lätt stammen med sina skarpa gnagarliknande framtänder. Sedan sticker den in det långa mittenfingret som ett långt krokigt tandläkarinstrument och fiskar ut den smaskiga larven. Den är som en lemurernas hackspett.
Aye-ayen lämnar sitt bon 30 minuter före solnedgången och först vid gryningen kommer de tillbaka. På den lilla ön som är ett privat naturreservat där de är skyddade mot tjuvjakt, finns ett halvt dussin individer och det är normalt att se flera djur under tidig natt. Vid vår lodge finns en lägre lövskog där BBC har spelat in många av scenerna med hoppande indris. Eftersom träden inte är särskilt höga och skogen är mera gles än vid Andasibe-Mantadia så finns det goda möjligheter till fina indribilder. Indrin är här annorlunda tecknat med större gråa partier i pälsen. Det finns dessutom svartvit vari – en lemur som är grafiskt tecknad som en panda.
Vi har med oss lokala guider och djurspårare. På resan har vi fotoworkshops där Jan går igenom tekniker och fotoidéer för de nästkommande dagarnas fotografering.
Dagsprogram
Dag 1 (2/11) (dag 12 på huvudresan) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag styr vi bussen österut genom ett landskap där klimatet gradvis blir fuktigare och varmare. Ca 3 timmar med buss. Framme vid den lilla byn Manambato vid stranden av en stor lagun så byter vi bussen mot en båt, som sedan tar oss genom ett stort lagunlandskap till lodgen och reservatet Palmarium och Akanin’ny nofy. Undervägs fiskar tärnor och hägrar i ett träsklandskap där även lokalbefolkningen fiskar med stora ryssjor.
Dag 2-3 (3-4/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter soluppgång ger vi oss ut i lodgens skog för att hitta indri och andra lemurer. Du får då möjlighet att bekanta dig med området för att göra egna fotografiska strövtåg. Många arter kameleonter, ödlor, grodor och spännande insekter kan du fotografera på nära håll i din egen takt. Efter frukost blir det egen fotografering eller vila och bad tills efter lunch där vi har egen bildgenomgång. Sist på eftermiddagen gör vi en gemensam fotovandring igen bl.a. till de köttätande växterna, tills det är dags för utfärden till aye-aye ön. Därefter sen middag.
Dag 4 (5/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost lämnar vi området med båt till den väntande bussen som skall ta os tillbaka till huvudstaden Antananarivo genom ett landskap med risterrasser, små byar och bergsryggar ca 6 timmar med buss. På kvällen avskedsmiddag på vårt hotell i Antananarivo.
Dag 5 (6/11) (Frukost – Lunch)
Efter frukost genom Antananarivo till en stor hantverksmarknad. Därefter lunch och transfer till flygplats och hemresa.
Fotografiskledare
Jan Pedersen född 1957. Fotograf, författare och världsresenär. Har i mer än 33 år lett naturresor och naturfotoresor över hela världen – i alla biom från öknar till regnskogar. Han har lett resor i 55 olika länder och har arbetat för flera stora svenska resarrangörer och är en mycket uppskattad reseledare, guide och naturfotoguide. Han har producerat resor och utbildat många nya reseledare. Ekoturism ligger honom mycket varmt om hjärtat.
Är sedan 2014 medlem i Naturfotograferna/N och är en internationell premierad fotograf.
2015 blev han totalsegrare i den prestigefyllda internationella fototävlingen Asferico.
Han är också en mycket erfaren lärare i fotografering och naturfotografering sedan 2001 med bl.a naturfotokurser i fotoklubbar, på folkhögskolor – med årliga kurser samtidigt som han undervisar på mediautbildningar.
Jan är kanske Sveriges mest publicerade naturboksförfattare. Hans första bok ”I Arabiens öknar” blev av Världsnaturfonden WWF utsedd till årets Pandabok 2000 för barn och ungdom och hans sjungande bok ”Fågelsång” är Sveriges mest sålda naturbok någonsin. Totalt har den sålts i över en halv miljon exemplar i Sverige, Finland och Norge tillsammans förutom att den är utgiven på åtta andra språk. Efterföljaren ”Vilda Djur” blev även den en succé och publicerades också i Norge och Finland samt på fyra andra europeiska språk. Han har också skrivit populära böcker som ”Fågelresor”, ”Mitt i Naturen”, ”Fågelsång runt Knuten”, ”Lyssna på Djuren”, ”Djur i Världen” och ”Sveriges Fåglar – en fälthandbok för alla”, ”Fåglar i Sverige och Norden”.
Jan har skrivit talrika artiklar för dags- och facktidningar om djur och natur. Han anlitas också flitigt som föredragshållare för en bred publik. Har även arbetat som tillsynsman och guide i svenska naturreservat.