DENNA RESA ÄR EN FÖRLÄNGNING TILL RESAN – ÖKENLANDSKAP, STJÄRNHIMLAR OCH SPÄNNANDE DJURLIV – NAMIBIA 13 – 25 OKT 2025. LÄS MER HÄR…
NÅGRA HÖJDPUNKTER
- Vi bor intill Etoshas ”bästa” vattenhål. Här kan vi uppleva Afrikas djur hela dygnet
- Stora flockar med elefanter som kommer till vattenhålen
- En av Afrikas bästa platser för att se och fotografera svart noshörning
- Stora mängder springbockar, gemsbok,(oryx), gnuer, hartebeest och kudus vid vattenhålen
- Lejon ses ofta vid vattenhålen
- Möjligheter till dygnet runt fotografering vid ”vårt” vattenhål”
- Nationalparken är fågelrik med flera arter trappar och rovfåglar
- Etosha pan – en av de största saltöknarna
- Våra två reseledare tar dig till sina bästa ställen, och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
ETOSHA NATIONALPARK
Etosha, betyder ”den stora vita platsen” och namnet syftar givetvis på den enorma saltöknen som ligger i nationalparken. Etosha är en av södra Afrikas största nationalparken och bjuder på ett spektakulärt djurliv. Här hittar vi fyra av de fem stora, endast buffel saknas, där elefanterna och de svarta noshörningarna är huvudattraktionerna. Ofta kommer stora grupper med elefanter till det vattenhål vi kommer att bo vid och varje kväll så dyker det upp svarta noshörningar.
Att fotografera och åka på game drive skiljer sig lite i Etosha jämfört med de flesta parker i t.ex. Östafrika. Istället för att köra omkring och leta efter djuren så väntar vi ofta in djuren vid ett vattenhål. Under torrperioden, som sträcker sig fram till december, är det väldigt lite vatten ute i markerna och djuren håller sig därför nära parkens vattenhål. I några vattenhål har man installerat pumpar vilket gör att det alltid finns gott om vatten för djuren och därmed mycket djur där. Att sitta vid ett vattenhål och vänta in djuren är en spännande upplevelse, hela tiden händer det något och arter kommer och går. Vid vattenhålen kommer vi att kunna se och fotografera gemsbok (oryx), springbok, kudu, gnuer, giraffer och zebror samt flera andra arter. Både vid vattenhålen och runt om i parken kommer vi att se mycket fåglar, här finns flera arter av trappar och rovfåglar. Även området där vi vår lodge ligger är fågelrikt och här är många fåglar relativt orädda då det rör sig människor hela tiden.
I nationalparken finns lejon, leopard och gepard. Av dessa tre så har vi goda chanser att se lejon vid något av vattenhålen då de ofta kommer dit och dricker och sedan kan spendera dagen där. Gepard finns det väldigt få av i Etosha och chansen att se dom är mycket liten. Även leoparden är sällsynt trots att den är relativt vanlig men den är väldigt skygg här. Men att vara på safari i Etosha är inte i huvudsak en ”kattfråga” utan här är det elefanter och svart noshörning som är de stora stjärnorna. Svart noshörning är ett av Afrikas mest hotade djur och är på många håll mycket svåra att se. Här i Etosha är det nästan garanterat att man ser svart noshörning om man stannar några nätter. Med lite tur hittar vi dom ute i busklandskapet i parken men annars så är det nästan säkert att de kommer till vattenhålet vid campen där vi bor. Under hela dygnet är det aktivitet vid ”vårt” vattenhål, under dagarna finns här nästan alltid djur, springbok, gemsbok, giraffer och andra arter avlöser varandra. När det börjar skymma kommer ofta stora grupper med elefanter för att dricka och så gör även de svarta noshörningarna. Vattenhålet är upplyst så den som vill och orkar kan spendera hela natten här och följa djuren.
Etoshas torra miljö göra att parken skiljer sig från många andra parker. Landskapet är relativt öppet både där det är gräsmarker och skog. Vattenhålen fungerar som magneter för djuren och skapar spännande interaktioner mellan djuren.
Dagsprogram
Dag 1 (25/10) (Middag)
Vi kommer till Etosha Nationalpark under eftermiddagen. Vi checkar in och beger oss ut i parken på vår första game drive. Tillbaka vid lodgen runt 19 och vi spenderar tid vid ”vårt” vattenhål innan middag.
Dag 2 – 3 (26 – 27/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi börjar dagen tidigt och ger oss ut i parken för att leta djur. Vår strategi är att vi håller oss nära ett av de vattenhål som har mycket djur. Lunch på lodgen och sedan eftermiddags game drive innan vi avslutar dagen vid ”vårt” vattenhål.
Dag 4 (28/10) (Frukost – Lunch )
Vi lämnar Etosha tidigt på morgonen för att hinna i god tid till Windhoek flygplats för våra flyg hem. För den som orkar hinner vi fotografera vid ”vårt” vattenhål på tidig morgon.
Fotografiskledare
Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM System Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.
Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.
Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.
Frida Hermansson är bosatt i Roslagen. Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.
Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.
Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.