NÅGRA HÖJDPUNKTER
- 7 dagar i Masai Mara – den klassiska safari destinationen.I Masai Mara bor vi i en tältcamp som är helt inriktad på naturfotografer. Vi har specialbyggda Toyota Landcrusiers så att vi kan fotografera från lägre vinklar. Campen ligger ca 5 min med jeep från Maasai Mara National reserve
- Vi har stort fokus på den stora migrationen och allt vad den kan erbjuda i stora hjordar med gnuer och zebror och andra djur
- Vi kommer att vara vid Maras floder för att försöka fotografera när hjordarna korsar floderna
- De stora katterna – lejon, leopard och gepard finns rikligt i området
- Masai Mara har alltid stora mängder med djur – allt från zebror, giraffer och elefanter till antiloper och gaseller
- Heldags game drives i Masai Mara för att kunna följa alla tänkbara situationer utan att behöva tänka på klockan. Under 2019 års resa följde vi 5 geparder i nästan 6 timmar när de jagade gnuer
- Vi har off-road tillstånd i Masai Mara vilket gör att våra fordon får köra till platser andra fordon inte kommer till
- Max fyra fotografer i varje jeep
- Möjligheter att fotografera Masai Maras djur från låga vinklar
- Lokala Maasai guider som har mycket bra lokalkunskap och förståelse för fotografering
Plötsligt så fylls natten av ljudet från två rytande lejon, kraftfullt och självsäkert talar de två hanarna om för sin flock och andra lejon att det här är deras område och att här är det dom som är kungarna.
MASAI MARA
Masai Mara ligger i sydvästra Kenya och är ett av de bästa områdena i hela Afrika för att se och fotografera det afrikanska djurlivet. Tillsammans med Serengeti nationalpark i Tanzania utgör Masai Mara ett av världens mest spektakulära ekosystem med kanske den största koncentrationen av djur i hela världen. Den ständigt pågående vandringen av gnuer och andra betesdjur som zebror och antiloper brukar komma till Masai Mara under juli månad och då fylls savannen med miljontals av djur. För att komma till gräsmarkerna i Masai Mara måste djuren korsa Mara floden och denna företeelse har blivit en av de riktigt stora naturupplevelserna i världen och något som man som naturfotograf och naturintresserad bara måste uppleva någon gång i sitt liv. När djuren korsar floden för att komma till nya betesmarker så utsätter de sig för stor fara då floden är ”full” av krokodiler som gärna tar för sig av detta tillfälle. För att minska risken att bli en krokodils byte samlar sig djuren i stora flockar och tvekan kan vara lång innan de vågar sig ut i floden. Till slut så är det någon som vågar sig ut och den följs genast av flocken. För att så snabbt som möjligt ta sig över floden kastar sig djuren ibland ut från strandbrinken och landar på sina artfränder.
På resan kommer vi självklart att försöka få bra bilder när gnuerna och de andra betarna korsar floden men vi kommer inte att glömma bort allt annat som finns runt omkring. Djuren är bokstavligen överallt och givetvis drar de stora mängderna av betesdjur till sig många predatorer så vi har mycket stora chanser att få uppleva unika möten med de stora kattdjuren.
Dagsprogram
Dag 1 20/7 (Lunch – Middag)
Vi tar buss från Nairobi till Aitong på morgonen. Vi möts av våra Masai guider och sista biten till vår tältcamp åker vi i våra safarifordon. och vidare transport till vår tältcamp. Efter ankomst till vår tältcamp får vi lunch och kan sedan göra oss iordning för vår första game drive. Åter i tältcampen efter mörkrets inbrott.
Dag 2–6 21/7 – 25/7 (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa dagar kommer vi att göra heldags game drive (frukost och lunch äts ute i parken). Vi rör oss med jeep i Masai Mara och letar hela tiden efter motiv. Vi har tillstånd att köra off-road för att öka våra fotomöjligheter.
Dag 7 26/7 (Frukost – Lunch)
Morgonsafari på samma sätt som tidigare. Efter lunch körs vi till Aitong och vidare i buss till Nairobi. Resan avslutas på Jomo Kenyatta flygplatsen i Nairobi.
Mer information
Fotografisk ledare
Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.
Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.
Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.