Några höjdpunkter
- 6 dagar i Laikipia med fokus på att se och fotografera SVART LEOPARD
- Vi har tre privata safarijeepar som har förtur vid ”sightings” av den svarta leoparden
- Förutom svart leopard är ”vanlig” leopard talrik i området
- Goda chanser att möta vildhundar
- De ovanliga arterna Grevyzebra och nätgiraff finns rikligt i Laikipia
- I området finns även gott om elefanter, impala och dik-dik samt kudu
- Mycket rikt fågelliv med många spännande arter
- Vi får köra off-road när vi är på game drive. Detta ger oss möjligheter att hitta bättre fotovinklar
- Max tre fotografer i varje jeep
- Som alltid på våra resor – helpension ingår
- Vi har varit där förut och noga rekat fram godbitarna
Solen är så sakta påväg ner och eftermiddagsljuset blir allt mer attraktivt att fotografera i, men här i Afrika ändras dagens sista ljus snabbt och vi vet att snart är det mörkt. Vi har ställt vår safarijeep utmed en flod, tysta och förväntansfulla sitter vi och väntar på att vårt motiv ska komma ner till floden för att korsa den på de stenar som bildar en väg över. Minuterna går och ljuset falnar allt mer, vårt så eftertraktade motiv låter sig väntas på och så kommer mörkret och tar över den afrikanska natten. Vi lyssnar ut i mörkret, till en början är det helt tyst men så bryts tystnaden av varningsläten från några dik-dikantiloper nära oss, vår guide sveper en lampa i riktning mot där varningen kom ifrån och där står hon, Giza Mrembo – Den mörka skönheten. Ljuslöst och obemärkt har hon korsat floden in till sina jaktmarker. Känslan av eufori är total när vi möter den svarta leopardens blick när hon passerar vår jeep på bara några meters håll…
GIZA MREMBO – DEN SVARTA SKÖNHETEN
Svart leopard är inte en egen art utan en ovanlig melanistisk variation av den ”vanliga” prickiga leoparden. Melanism innebär att ett djur har en förhöjd koncentration av melaniner. Effekten blir att djuret får en mörkare, eller helsvart, pigmentering i sin päls. Svarta leoparder förekommer naturligt i Sydostasiens och Indiens täta tropiska skogar och i centrala och västra Afrikas skogar, varifrån det emellanåt kommer rapporter om att man sett en svart leopard. Ofta handlar det om flyktiga och oregelbundna möten men i Aberdares bergen i Kenya och en bit norröver på Laikipia platån ses svarta leoparder mer ofta och regelbundet men aldrig tidigare har en svart leopard visat sig så som Giza Mrembo gör…
Redan som unge, när hon följde sin mamma på nattliga jaktäventyr lärde sig Giza att safarijeepar inte var något hot mot henne eller hennes mamma. Ofta närmade hon sig bilarna nyfiket och undersökte dom. Idag rör hon sig obekymrat bland safarijeepar när hon ser dom, om hon är på jakt kan hon ibland försöka att dra fördel av bilarna när hon smyger sig på dik-dikantiloper eller harar och när hon vilar ligger hon obekymrat kvar om en bil närmar sig.
LAIKIPIA
Laikipia platån ligger i centrala Kenya och är en ca 9 500 kvadrat kilometer stor vildmark. I början av 1990-talet bildades här ett stort naturskyddsområde. Området ägas av både privata markägare och lokalsamhället och sköts för att bevara och förbättra området naturliga biologiska system. Området karaktäriseras av buskiga gräsmarker med akaciaträd och törelväxter. Landskapet fylls med floder, vattenfall och klippor och berg, en perfekt blandning för att ha ett rikt djur- och växt liv.
Laikipia är inte bara känt för Giza utan även för den stora tätheten av ”vanliga” leoparder, det är inte ovanligt att man ser flera leoparder när man är ute på game drive och då framför allt på kvällen. Det stora antalet leoparder i området är ett resultat av att det inte finns några lejonflockar där. Man kan dock se lejon i området då de ibland vandrar igenom, detsamma gäller geparder. Laikipia har även vildhundar men som på alla ställen där de förekommer är de få och rör sig över stora arealer. I Laikipia hittar man elefanter, flodhästar, bufflar och fläckiga hyenor men även de mer ovanliga arterna strimmig hyena, Grevyzebra och nätgiraff. Här finns även vanliga antiloper som impala och kudu. Vanligast av alla antiloper är de små och söta dik-dikantiloperna, i nästan varje buske kan man se dom. Laikipia har även ett rikt fågelliv med inslag av många nordkenyanska arter och karaktärsart bland fåglarna är den färgstarka gampärlhönan.
På resan kommer vi självklart att stort fokus på att fotografera svart leopard men vi kommer inte att glömma bort de andra djuren. Oftast så ses Giza och de andra leoparderna på kvällen och tidig morgon vilket gör att det finns mycket tid till att leta efter och fotografera områdets andra djur.
Vid observationer av Giza så är endast tre jeepar tillåtna åt gången i närheten av henne. Totalt finns bara sex eller ibland sju safarijeepar i området och av dessa är tre ”Black leopard bilar” som har prioritet vid ”sightings” av Giza. För att vi ska kunna få så bra möjligheter som det bara går att fotografera Giza och de andra leoparderna har vi bokat alla tre av dessa jeepar till våra grupper. Det innebär att vi alltid kommer att ha förtur med våra bilar när Giza ses och att vi kan följa henne utan tidsbegränsning.
FOTOGRAFISKT LÄRANDE
Under resan kommer vår fotografiska ledare hela tiden ge dig fotografisk fortbildning utifrån dina förkunskaper och nivå. Handledningen i fält anpassas helt efter dig och dina behov. Utöver denna kommer vi även att ha teoretiska pass där vi pratar om olika fototekniker som vi kommer att använda under resan. När vi är i Laikipia så kommer vi att ha stort fokus på att fotografera leoparder och då ofta i mörker med hjälp av lampa. Inför detta kommer vi i lugn och ro gå igenom hur vi går tillväga.
Dessutom kommer vi att ta upp olika tekniker om hur du kan skapa rörelse i dina bilder genom t.ex. att använda panorering som metod. Fortbildningen anpassas som sagt efter gruppens och individens kunskap men vi kommer även att se till vilka fotografiska möjligheter som kan uppstå under resan.
Dagsprogram
Dag 1
Ankomst till Nairobi och Jomo Kenyatta flygplatsen på kvällen. Transport till hotell.
Dag 2 (Frukost – Lunch – Middag)
Avresa från Nairobi mot Laikipia efter frukost. Resan tar ca 5 – 6 timmar och vi gör ett eller två stopp på vägen. När vi har checkat in äter vi lunch och har en första genomgång av fototekniker inför eftermiddagens och kvällens game drive. Vi har tillstånd att köra off-road för att öka våra fotomöjligheter.
Dag 3–6 (Morgonkaffe – Brunch – Eftermiddags fika – Middag)
Under dessa dagar kommer vi att ha en game drive på morgonen och en på eftermiddag/kväll. Vi rör oss med jeep och letar hela tiden efter motiv. Vi har tillstånd att köra off-road för att öka våra fotomöjligheter.
Dag 7 (Morgonkaffe – Brunch)
Morgonsafari på samma sätt som tidigare. Efter brunch åker vi tillbaka till Nairobi. Resan avslutas på Jomo Kenyatta flygplatsen i Nairobi.
Fotografiskledare
Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.
Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.
Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.