Förläng din resa med – Papegojor och myrslokar i Södra Pantanal, Brasilien 21-26 oktober 2025.
Läs mer här…
NÅGRA HÖJDPUNKTER
- Jaguar – Vi tillbringar 4 dagar (7 båtsafaris) ute i världens bästa område för att kunna se och fotografera dessa fantastiskt vackra, stora katter
- Våra lokala båtförare anses vara bland de proffsigaste och bästa i trakten på att hitta jaguarer och jätteuttrar
- På dessa båtsafaris är vi endast 4 fotografer per båt, så där är gott om utrymme
- Stora chanser till nära möten med sällsynta däggdjur som tapir och jätteutter och viss möjlighet till den sällsynta ozeloten
- Världens största storkfågel – jabirustorken
- Världens största papegoja – hyacintaran
- Världens största gnagare – kapybaran
- Tusentals jacarékajmaner och chanser att se anaconda
- Möten med andra däggdjur som näsbjörn, vrålapa, capuchinapa och flera arter hjortar
- Fantastisk fågelrikedom med flera andra arter papegojor, kolibrier, tukaner, storkar, hägrar, kungsfiskare och ett antal spännande rovfågelarter
- Nattsafaris för att leta upp nattaktiva djur och fåglar
- Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
PANTANAL
Pantanal är en världens artrikaste platser. Ofta omnämns Pantanal som världens största våtmark och den breder ut sig över 200 000 kvadratkilometer i västra Brasilien, östra Bolivia och östra Paraguay. Tack vare den höga koncentrationen av fis, kajmaner och däggdjur, den höga artrikedomen och ett varierat landskap är Pantanal att betrakta som ett av världens naturunderverk. Här lever allt från jaguarer, pirayor, anakondor och kabybarer, till jätteuttrar, kajmaner, hjortar och oerhörda mängder fåglar. Det anses som världens bästa plats att få se och fotografera de annars så skygga jaguarerna. Till största delen är Pantanal ett öppet savannlandskap, med glesa galleriskogar längs flodfårorna och på något mer höglänta platser. Halvårsvis är Pantanal ett nästan helt översvämmat träsk med meterdjupt vatten. Resten av året ett sjörikt, men torrt savannområde, genomkorsat av livgivande floder, där mycket av djur- och fågellivet då koncentreras.
I Pantanal är djurlivet ständigt närvarande och här samsas 405 fiskarter om utrymmet med 600 fågelarter, 80 däggdjursarter, 1100 fjärilsarter och 50 reptilarter. Utrotningshotade och tillbakaträngda djur som jaguar, puma, jätteutter, ozelot, arapapegojor, tapir och jättemyrslok har funnit en fristad i de svårforcerbara våtmarkerna.
DJUREN OCH FÅGLARNA
Både när vi åker längs med traktens enda väg, den så kallade Transpantaneiran och då vi är på lodgerna kommer vi att leta efter spännande motiv. På savannen letar vi efter de många och för oss mycket exotiska däggdjuren som näsbjörn, kapybara och tapir. I våtmarkerna samlas stora mängder med hägrar, skarvar, ormhalsfåglar, kungsfiskare, rosenskedstorkar och världens största storkfågel, jabirustorken. I våtmarkerna och i floderna möter vi även kajmaner i tusental. Lodgernas trädgårdar och närområden ger oss många fina fotomöjligheter, här finns i regel många relativt oskygga fåglar och ibland även däggdjur. Floderna är Pantanals livsnerver och här finns mycket spännande att upptäcka. Utmed floden Pixaim kommer vi även få chansen att fotografera fiskande rovfåglar, hägrar och kungsfiskare. Floderna ger oss chanser att uppleva jaguaren. Dessa normalt så skygga katter kommer under torrperioden ner till Pantanals floder för att jaga, dricka och vila, vilket ger oss goda förutsättningar för att få uppleva och fotografera detta fantastiska djur. För att få så bra möjligheter som det bara går kommer vi att bo på ett flytande hotell som ligger mitt i jaguarens kärnområde. Under dessa fyra dagar ute på Cuiabá floden kommer vi att ha hela 7 utfärder med våra specialbåtar för att leta jaguarer och annat spännande, så som jätteutter, tapir, kapybarer, kajmaner och mängder av fåglar att fotografera. Under samtliga båtturer på resan är vi endast fyra fotografer per båt för att säkerställa så bra fotomöjligheter som möjligt. Våra båtförare och guider är sjukt duktiga på hitta fram de djur vi vill få syn på, och att positionera sig rätt med båtarna för bästa fotomöjligheter.
Resan är planerad så att på varje ställe vi bor på kommer vi att särskilt fokuser på några specifika arter. Vi har valt områden att besöka i norra Pantanal som ger de absolut bästa förutsättningarna för att kunna fotografera karaktärsarterna som finns där. Självklart kommer vi även kunna fotografera bra mycket mer än de olika fokusarterna.
Dagsprogram
Resdag
Flyg från Skandinavien mot Brasilien. Då vi har en tidig start den 14 oktober så rekommenderar vi att man ankommer till Cuiaba på kvällen den 13 oktober.
Dag 1 (14/10) (Lunch – Middag)
Vi strålar samman i Cuiabá vid 09 på morgonen. Transport till vår lodge. Lunch på vägen till lodgen. Efter lunch vårt första möte med på den fantastiskt viltrika Transpantaneira-vägen. Under eftermiddagen och sena kvällen beger vi oss ut på safaris för att leta efter Pantanals spektakulära djurliv, lodgen har ett stort antal våtmarker som är mycket djurrika. På den ranch där vi bor är djurlivet ovanligt oskyggt, eftersom man inte jagat där på över 25 år. Även när vi inte är på safari finns fina fotomöjligheter av framför allt fåglar i närområdet runtom lodgen.
Dag 2 (15/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Morgonen spenderas i markerna i och kring vår lodge. Redan i gryningen gör vi vår första safari. Innan lunch så byter vi lodge, det blir bara en kort resa till en lodge nästan nästgårds. Här stannar vi två nätter. Förutom ”det vanliga” i Pantanals spektakulära djurliv har vi här mycket stora chanser att få se och fotografera ozelot i både dagsljus och på kvällen.
Dag 3 (16/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Morgonen spenderas i markerna i och kring vår lodge. Vi utforskar området till fots och med båt. Efter lunch åker vi en bit söder ut till floden Pixaim. Här beger vi oss ut med båtar för att fotografera fiskande kungsfiskare och rovfåglar. Kanske möter vi den mytomspunna och vackra agamihägern?
Dag 4 (17/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig morgon lämnar vi lodgen och åker mot Porto Jofre, där hela resan är en safari och vi kommer att få många fototillfällen längs med vägen. Porto Jofre blir vår bas för de kommande dagarnas jaguaräventyr. Vi kommer att bo 4 nätter här. Redan denna första eftermiddag ger vi oss ut i båtarna för att leta efter jaguarer och allt annat spännande som finns utmed flodstränderna.
Dag 5-7 (18-20/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Dessa tre heldagar tillbringas på floden Cuiabá. Vårt huvudmål är jaguaren. Vi kommer även att kunna fotografera jätteuttrar, kajmaner, fåglar och en rad andra djur. Vi gör endast ett uppehåll under dagen för lunch.
Dag 8 (21/10) (Frukost)
Efter en tidig frukost lämnar vi Porto Jofre. Om du valt att följa med på förlängningsresan till södra Pantanal tar vi chartrat flyg till vår nästa lodge. Om du valt att inte följa med på förlängningsresan så reser du mot Cuiaba och flygplatsen och vidare hem.
Fotografisk ledare
Ola Jennersten är idag aktiv pensionär. Han har arbetat mer än 30 år med naturvård på Världsnaturfonden WWF. Kameran har alltid varit ett naturligt tillbehör för att dokumentera, framför allt natur. Olas intressen centreras kring art- och naturskydd både nationellt och internationellt samt trädgård, insekter och pollination.
Han har besökt mängder med länder både som WWFare och på senare år som reseledare och fotograf.
Ola har varit med och skrivit ett flertal böcker och otaliga artiklar med innehåll från både när och fjärran. Två av böckerna har premierats som WWFs Pandabok (2017 och 2021). Ola håller årligen många föredrag om bla annat illegal arthandel, tigrar, pollination och inte minst insektsvänliga trädgårdar.
Ola är författare till:
Tiger, kampen att rädda en art
Vid vägs ände (om illegal arthandel), WWFs Pandabok 2017
Naturlycka (om biologisk mångfald med råd om hur man själv kan hjälpa till) WWFs Pandabok 2021.
![Ola Jennersten Ola Jennersten](https://www.wildnaturefotoresor.se/wp-content/uploads/2025/01/Ola.jpg)