NÅGRA HÖJDPUNKTER
- Möjligheter att fotografera de kända elefanterna som går igenom lodgereceptionen för att komma till fruktträd
- Stora hjordar med elefanter som korsar Luangwa floden
- South Luangwa är känt för sina stora populationer av kattdjur och då framför allt leoparder
- Goda chanser att se och fotografera vildhundar
- Möt de för Luangwa dalen endemiska underarterna Thornicroft’s giraff och Cookson’s gnu
- Stor artrikedom av antiloper – puku, impala, kudu, eland och stora flockar med buffel
- Flodhästar samlas i stora grupper i Luangwa floden
- South Luangwas fågelfauna är mycket artrik med flera arter biätare, kungsfiskare, vävarfåglar och rovfåglar. Med lite tur kan vi hitta flera ugglearter med Pel´s fiskuv och Verreaux´s uv som pricken över i:et
- Möjligheter till att fotografera från marken
- Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får möjligheter till fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
Den afrikanska natten kommer allt närmare när solen sjunker på den allt mer orangefärgade himmelen. Från Luangwa flodens strandbrink ser vi ut över en grupp flodhästar som ligger i det orangea vattnet. På andra sidan floden kommer en grupp med elefanter för att korsa floden. Sakta tar de sig ut i floden och i kvällens sista ljus kommer de rakt emot oss. Flodhästarnas grymtande från floden bryts plötsligt av ett avlägset rytande från ett lejon någonstans därute i mörkret. Vi fortsätter vår game drive, nu i mörker och med lampor letar vi efter nattens djur…
SOUTH LUANGWA NATIONALPARK
Luangwa-dalen i Zambia är ett av Afrikas rikaste naturområde. Områdets stora koncentrationer och mångfald av djur och fåglar har gjort det världsberömt. Luangwa-dalen är det ”riktiga Afrika” och ett av de sista orörda vildmarksområdena. Landskap bjuder oss på gamla ebenholts- och teakskogar, stora grässlätter, våtmarker och korvsjöar samt den spektakulära Luangwa-floden med sina uråldriga ”Wafwas” (torrfåror).
I South Luangwa national park finns Afrikas största koncentration av leoparder och det är inte ovanligt att se dessa karismatiska katter ligga avslappnat i något träd. Nationalparken har också en stor population med lejon och vildhund har under de senaste årtionden ökat markant i antal och de ses nu regelbundet. I skuggan under akaciaträden söker grupper av antiloper skydd och ute på grässlätterna betar pukus. Parken är även hem för de endemiska underarterna Thornicrofts giraff, Crawshay’s zebra och Cookson’s gnu.
Luangwa-floden bildar gräns för parken i väst men djuren passerar fritt över floden. Det är inte ovanligt att se stora hjordar med elefanter och bufflar korsa floden. Rent fotografiskt är floden mycket tilldragande och att få fotografera floden i solnedgångens gyllene nyanser med en stor grupp flodhästar i bilden är en fin avslutning på dagen.
Elefanterna i South Luangwa kommer att vara ett återkommande motiv under vår tid i nationalparken och för att ha möjligheten att ta lite mer udda bilder på elefanter har vi planerat resan vid den tid på året då mangofrukten är mogen och en eftertraktad födokälla för elefanterna. Vid en av de lodger vi kommer att bo på finns en lokal grupp elefanter som regelbundet går igenom lodgens reception för att komma till mangoträd som finns inom lodgens område. Med tur och tålamod kan vi förhoppningsvis få uppleva när dessa fantastiska djur går igenom receptionsområdet.
South Luangwa har även en mycket rik fågelfauna. Även om vi inte besöker parken i häckningstid så har vi stora möjligheter att se och fotografera flera arter biätare, kungsfiskare, näshornsfåglar och rovfåglar. Även ugglor ser vi regelbundet och några av de riktigt exklusiva arterna Pel´s fiskuv och Verreaux´s uv kan vi se på nattsafaris som vi kommer att göra några kvällar under resan. Nattsafaris är alltid spännande och man vet aldrig vad man kan få se kanske dyker ett piggsvin upp eller en genet eller….
South Luangwa är fortfarande en ”riktig” afrikansk vildmark, långt ifrån den stora turistströmmen. Här ger avskildhet, lugn och exceptionella möten med djur och fotomöjligheter en oförglömlig upplevelse.
Våra första tre nätter i parken kommer vi att bo i en liten camp, Kuyenda, som ligger i nationalparkens södra del och endast har sex stycken bungalows. Vi kommer att ha campen helt för oss själva. De fyra övriga nätterna kommer vi att bo på Mfuwe lodge. Denna lodge är lite större och har 18 rum. Mfuwe ligger vid två laguner och det är inte ovanligt att det finns flodhästar i dessa förutom mycket fåglar. De lokala elefanterna är ett attraktivt inslag på lodgen. Under november månad är mangofrukterna i området mogna och dessa är attraktiva som man för elefanterna och för att komma till fruktträden går elefanterna ofta genom lodgens reception. Med en del tur och tålamod kan vi få uppleva detta.
FÖRLÄNGNINGSRESA TILL KASANKA NATIONALPARK
Efter vår vistelse i South Luangwa nationalpark finns möjligheten att följa med till Kasanka nationalpark för att uppleva och fotografera världens största däggdjursmigration. Varje år migrerar stora mängder av flygande hundar i Afrika och mellan oktober och december samlas uppemot 10 miljoner i Kasanka nationalpark. På kvällen flyger de flygande hundarna ut för att födosöka och på morgonen återvänder de till sina viloplatser i träd, på klippor och i grottor. Vi upplever denna unika händelse från olika utsiktstorn men även från marken. Vi kommer att ha fina möjligheter att fotografera de flygande hundarna både i flykt i kvällsljus och när de sitter i träden för dagvila.
Kasanka har dessutom mycket annat att erbjuda, här finns diademmarkatt och Kinda babian, två arter som man inte hittar på andra platser i södra Afrika. I parken finns även de mindre vanliga antiloperna puka och sitatunga vilka man har goda möjligheter att se. Dessutom finns här elefanter, buffel, flodhäst och ett fåtal sabelantiloper och Lichtenstein´s Hartebeest varav de två sist nämnda är mycket svåra att se.
FOTOGRAFISKT LÄRANDE
Under resan kommer vår fotografiska ledare hela tiden ge dig fotografisk fortbildning utifrån dina förkunskaper och nivå. Handledningen i fält anpassas helt efter dig och dina behov. Utöver denna kommer vi även att ha teoretiska pass där vi pratar om olika fototekniker som vi kommer att använda under resan. På denna resa kommer vi att vara i ett landskap som tillsammans med djur gör sig mycket bra på bild så vi jobbar en del med att skapa bilder av de djur vi möter i landskapet.
Dessutom ges goda möjligheter att jobba med lite längre slutartider för att skapa känsla av rörelse i bilden. Nattsafaris ger tillfälle att träna på fotografering med hjälp av lampa. Fortbildningen anpassas som sagt efter gruppens och individens kunskap men vi kommer även att se till vilka fotografiska möjligheter som kan uppstå under resan.
Dagsprogram
Dag 1 (2/11) (Middag)
Ankomst till Lusakas flygplats på eftermiddagen. Transport till hotell i Lusaka. Vi har en teoretisk workshop under kvällen. Övernattning i Lusaka.
Dag 2 (3/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost åker vi till Lusaka flygplats för inrikesflyg till Mfuwe. Transport till camp. Vi har vår första game drive under eftermiddagen. Övernattning på Kuyenda bushcamp.
Dag 3-4 (4-5/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa två dagar gör vi game drives morgon och eftermiddag. Vi startar dagarna tidigt med lite kaffe eller te innan vi åker ut. Vi är tillbaka i campen för frukost och vila. Åter ut på game drive under eftermiddagen. Vi kommer även att göra game drives i mörkret för att leta nattaktiva djur.
Dag 5 (6/11) (Frukost – Lunch – Middag))
Vi startar som vanligt med en game drive men efter frukost börjar vår resa mot vår nästa lodge, Mfuwe. Vi kör i sakta fart och hittar vi något spännande stannar vi och fotograferar. Framme på Mfuwe checkar vi in, äter och gör oss klar för eftermiddagens gamedrive.
Dag 6–8 (7-9/11) (Frukost – Lunch – Middag))
Under dessa tre dagar gör vi game drives morgon och eftermiddag. Vi startar dagarna tidigt med lite kaffe eller te innan vi åker ut. Vi är tillbaka i lodgen för frukost och vila. Åter ut på game drive under eftermiddagen. Vi kommer även att göra game drives i mörkret för att leta nattaktiva djur. Under våra dagar i Mfuwe håller vi lite extra koll på elefanterna runt lodgen i fall de kommer in i området.
Dag 9 (10/11) (Frukost – Lunch)
Idag är vår sista dag i South Luangwa. Vi börjar med en game drive. Åter till lodgen för lite mat och sedan åker vi mot Mfuwe flygplats i god tid innan vårt flyg avgår. Om du valt att följa med på vår förlängningsresa till Kasanka flyger vi med chartrat plan till Kasanka nationalpark. Resan tar ca 1,5 timma.
FÖRLÄNGNINGSRESA
Dag 9 (10/11) (Middag)
Vi flyger från Mfuwe till Kasanka med chartrat plan till Kasanka nationalpark. Resan tar ca 1,5 timma. Efter ankomst checkar vi in på vår lodge och beger oss senare ut på vår första game drive i parken. Vårt huvudfokus är att uppleva och fotografera de flygande hundarna.
Dag 10–11 (11-12/11) (Frukost – Lunch – Middag))
Dessa två dagar tillbringar vi i parken. Morgon och kväll är det fokus på att fotografera de flygande hundarna när de flyger ut och kommer tillbaka till sina dagviloplatser. Vi kan även fotografera dom på nära håll när de sitter och vilar. Vi kommer även att försöka att hitta diademmarkatta och Kinda babianer i parken. Dessutom finns det relativt gott om puku och sitatunga som vi hoppas kunna fotografera bra.
Dag 12 (13/11) (Frukost)
Efter en kortare morgon game drive flyger vi med chartrade plan till Lusaka där resan avslutas. Hemresa under dagen.
Fotografiskledare
Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.
Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.
Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.