NÅGRA HÖJDPUNKTER

  • Vidunderliga bergslandskap med uråldiga hemlockskogar
  • Orörda bergsregnskogar, floddalar och alpina ängsmarker
  • Karaktärsstarka fåglar som himalayamonal, khalijfasan, blodfasan och ibisnäbb
  • Möjlighet att fotografera arter som satyrtragopan, rosentrogon samt den makalöst vackra praktnötväckan
  • Möjligheter att fotografera däggdjur som gyllenlangur och assammakak
  • Besök på kloster, tempel, dzonger och fort
  • Levande och vackra kulturlandskap med mycket väl bevarande kulturtraditioner
  • Vår lokala guide ger en gedigen inblick i tibetansk buddhism och buddhistiskt liv
  • Besök på sägenomspunna Tiger’s Nest

BHUTAN
Vår resa i Bhutan utgör en alltigenom spektakulär roadtrip genom ett av världens minst exploaterade länder. Under resan kommer vi att i lugn takt färdas genom en del av östra Himalaya som erbjuder hisnande vyer av några av världens högsta berg, besök i magnifika naturområden, vandringar i lugn takt i en lång rad naturmiljöer och kulturlandskap. Vi kommer att bo på hotell av god eller medelgod standard. Alla vandringar kommer att ske i lugnt tempo. Vandingen upp till Tiger´s Nest är något mer fysiskt utmanande då det är en ganska brant vandring upp till klostret. Alla vandringar kommer dock att ske i lugnt tempo.

En resa till Bhutan skiljer sig starkt från resor i de flesta andra av världens länder, då landets natur och kultur är så påtagligt välbevarade. Hisnande 70 % av landets yta utgörs än idag av urskogar och hela 51 % av landets yta åtnjuter naturskydd. Stora ansträngningar görs för att bevara landets kulturella särart. Bhutan är det enda landet i världen som helt saknar trafikljus. Landet har en gästfri befolkning och ett lugn som ger besökaren en påtaglig ”feelgood”-känsla.

ALLMÄNT
Bhutan är ett litet land i östra Himalaya i södra Asien, ungefär lika stort som Schweiz. Runt landet ligger länderna Indien, Tibet och Kina. Bhutan har ingen egen kustlinje, utan är helt omgiven av sina grannländer. Invånarna i landet kallar Bhutan för åskdrakens land, Druk Yul. Bhutan är ett litet land med drygt 700 000 invånare. De flesta är bosatta på den centrala högplatån. Invånarna kallar sig drukpas, drakfolket och kommer ursprungligen från tre olika etniska grupper. Till urinvånarna räknas Sharcops som kommer från de östra delarna av landet. De andra grupperna som utgör befolkningen kommer ursprungligen från Tibet och Nepal. Statsreligionen är Mahayana-buddhistisk, och den buddhistiska församlingen leds av lamor. Lamorna har samma status som kungen, som i övrigt styr landet. Det finns även ett parlament som delvis är folkvalt. Bhutan är det enda landet i världen som har denna typ av religion som statsreligion.

Huvudstaden heter Thimphu och ligger i landets centrala delar utmed Wang Chu-floden. Det bor knappt 80 000 invånare i staden som grundades så sent som på 1950-talet. All arkitektur i staden är byggd enligt buddhistisk tradition och är rikt utsmyckad och mycket vacker. Thimphu är unik i så slag att det inte finns ett enda trafikljus i staden.

Bhutan är ett land som medvetet valt att inte hänga med i industrialiseringen. Landet satsar på hög nationallycka snarare än hög BNP. I Bhutan är man mycket mån om den buddhistiska traditionen som bland annat innebär en värld utan stress och karriärslusta. De främsta inkomstkällorna är jordbruk och skogsbruk, som drivs i småskalig form. Hela Bhutans vardag, kultur och historia bottnar i den buddhistiska traditionen. Under året sker en mängd olika festivaler i landet i buddhistisk anda. Nationalsporten är bågskytte.

NATUREN I BHUTAN
Bhutan är ett land av extraordinär naturskönhet, fyllt av majestätiska berg, slingrande floder och frodiga skogar. Detta land är en hotspot för biologisk mångfald, där floran och faunan fortsätter att förvåna med ideliga upptäckter av nya växt- och djurarter. Bhutans terräng är huvudsakligen bergig och sträcker sig över höjder från 100 meter till 7 500 meter och kan skryta med några av de högsta topparna i Himalaya. Nationen är geografiskt uppdelad i tre distinkta regioner: de höga topparna i norra Greater Himalaya, de skogsklädda kullarna och dalarna och foten och slätterna i söder. De snöklädda bergen syns överallt. Den högsta toppen i landet Kula Kangri når 7 533 meter över havet. Nedanför bergen breder sig de alpina ängarna ut sig med betande djur. Det finns även en mängd skogar. Överallt i landet finner man vackra buddhistiska kloster. Dessa utgör unika landmärken för Bhutan. I de södra delarna av landet blir marken bördigare runt Brahmaputrafloden. Här odlas den största delen av landets livsmedel.

Klimatet i Bhutan varierar starkt. I de södra delarna är klimatet tropiskt för att bli tempererat på platåerna. I norr är klimatet alpint för att nästan bli arktiskt på de högsta höjderna. Bhutan är under indiskt skydd militärt sett. Turismen i Bhutan regleras av myndigheterna. Man kan inte bara åka in i landet och se sig omkring. Bara förbeställda gruppresor tillåts och knappt 20 000 resenärer hittar hit varje år.

RESANS FOTOGRAFISKA INRIKTNING
Vi kommer att ägna mycket tid åt vandringar till fots i de vackraste delarna av landet. Möjligheterna till landskapsfoto är mycket goda under hela resan. Därtill kommer vi att få stifta bekantskap med välutvecklade naturtyper såsom året-runt-gröna regnskogar, bambuskogar, hemlockskogar, rhododendronskogar, alpina gräsängar, floddalar och våtmarker. När det kommer till fotografering av arter så är fågelfaunan den mest tillgängliga. Resan innebär möjlighet att fotografera spektakulära och vackra fågelarter såsom himalayamonal, khalijfasan, blodfasan, satyrtragopan, ibisnäbb, praktnötväcka, rosentrogon och himalayagam. Vi kommer att få stifta bekantskap med många vackra arter av typiskt asiatiska fågelsläkten såsom klyvstjärtar, kupvingar, timalior, fulvettor, solfåglar och fnittertrastar. Därtill får vi även se en hel del nya arter av för oss bekanta fågelsläkten såsom rosenfinkar, rödstjärtar, järnsparvar och näktergalar

En stor del av resan sker genom uråldriga odlingslandskap. Byggnaderna i byarna har en enastående välbevarad typisk arkitektur. Vi kommer att få se risterrasser och småskaliga odlingsmarker med gammaldags hägnadssystem. Resan inkluderar besök i ett antal spektakulära tempel, kloster, dzonger och fort. Vi kommer att kunna fotografera i många unika kulturmiljöer.

Natur och kultur på världens tak - Bhutan. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Henrik Karlsson
Natur och kultur på världens tak - Bhutan. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Henrik Karlsson
Natur och kultur på världens tak - Bhutan. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Henrik Karlsson

Dagsprogram

Dag 1 (23/3) (Middag)
Ankomst till Paro – transfer till Thimphu
Ankomsten till Bhutan föregås av en hisnande flygning över det majestätiska Himalaya, där världens högsta berg passeras på nära håll. Vid ankomsten till Paros internationella flygplats kommer vår lokala guide att möta upp oss för vidare transport till Thimphu, huvudstaden i Bhutan. På kvällen åker vi vidare norrut från Thimphu till Cheri-dalen för lite inledande kontakt med naturen i Bhutan.

Dag 2 (24/3) (Frukost  – Lunch – Middag)
Thimphu – Dochula – Punakha
Tidig morgonfärd till Punakha via Dochula Pass (3150 meter), där vår dag börjar med en fantastisk utsikt över de snöklädda bergstopparna i östra Himalaya. De frodiga blandskogarna av hemlock, gran, ek och rhododendron i detta område utgör en idealisk livsmiljö för en mängd olika fågelarter. Efter frukost vid passet gör vi en naturvandring i Lamperi Botaniska trädgård. På eftermiddagen besöker vi den imponerande Punakha’s Punthang Dechen Phodrang, även känd som palatset i Den Stora Lycksaligheten, som ligger vackert beläget vid sammanflödet av floderna Phochu och Mochu.

Dag 3 (25/3) (Frukost  – Lunch – Middag)
Punakha – Nobding – Trongsa
Vi ger oss av tidigt på morgonen mot Trongsa. Längs vägen kommer vi att stanna till vid en mängd olika miljöer såsom bambuskogar, lövskogar, odlingslandskap, buskmarker och små bosättningar. Eftermiddagen ägnas åt att fotografera fågellivet i närliggande året-runt-gröna lövskogar.

Dag 4 (26/3) (Frukost  – Lunch – Middag)
Trongsa – Zhemgang – Tingitbe
Vår resa fortsätter söderut från Trongsa och passerar genom ett varierat landskap av små byar, odlingslandskap och busklandskap. Vi besöker Kuenga Rabten, den andre kungens vinterpalats som idag är kloster. I dessa områden finns en lång rad olika fågelarter. Senare på eftermiddagen ger vi oss ut på exkursion i det avlägsna Zhemgang-distriktet, känt för sina vidsträckta skogar vilka hyser ett myllrande fågelliv. Detta område erbjuder också vår bästa möjlighet att möta gyllenlanguren, en sällsynt apa som är nästan endemisk för Bhutan och upptäcktes först på 1950-talet.

Dag 5 (27/3) (Frukost  – Lunch – Middag)
Tingtibe – Dakphel – Gomphu Road
Hela dagen kommer att ägnas åt naturfotografering längs Gomphu Road, stigen som leder till Royal Manas National Park, Bhutans äldsta nationalpark. Skogen som kantar denna väg upptas av subtropisk vegetation och bambuskogar, vilka utgör livsmiljö för en mängd olika fågelarter. När vi reser längs Gomphu Road kommer vi att stanna till vid flera utsiktsplatser som erbjuder en fantastisk utsikt över dalen till floden Mangde Chu.

Dag 6 (28/3) (Frukost  – Lunch – Middag)
Tingitbe – Trongsa – Bumthang
Denna dag är en transitdag för oss. Vi inleder med att ta oss tillbaka till Trongsa, och därifrån far vi vidare mot Bumthang. Vi passerar ett pass vid Yotongla (3450m). Om tiden tillåter utforskar vi omgivningarna i passet, som huvudsakligen består av bambu, gran-, hemlock- och enbärsskogar.

Dag 7 (29/3) (Frukost  – Lunch – Middag)
Bumthang – Phrumshingla Sengor – Yongkala
Vi tar oss från Bumthang till Sengor och korsar natursköna Phrumshingla pass (3800m). Den här rutten tar oss genom ett mångskiftande landskap med öppna ängar, rhododendronbuskar och tempererade barrskogar. När vi korsar Sengor kommer vi in i mycket fågelrikt område med en uppsjö av olika fågelarter. De låglänta områdena kännetecknas av buskmarker, subtropiska skogar och odlingslandskap.

Dag 8 – 9 (30-31/3) (Frukost  – Lunch – Middag)
Yongkala – Namling – Limithang Road
Under de kommande dagarna kommer vår expedition att ta oss igenom hela sträckan från Namling till Limithang Road, som sträcker sig hela vägen till det hisnande Phrumshingla-passet. Vi rör oss här i Phrumshingla National Park, som är känd som en av de fågelrikaste områdena i hela Asien.

Dag 10 (1/4) (Frukost  – Lunch – Middag)
Yongkala – Sengor – Bumthang
Efter en tidig morgon med naturfoto är det dags att återvända till Bumthang. Vår returresa tar oss genom den fängslande Sengor-dalen. Vi färdas genom majestätiska Phrumshing La vidare genom den natursköna dalen Bumthang, allmänt betraktad som en av de vackraste dalarna i Bhutan.

Dag 11 (2/4) (Frukost  – Lunch – Middag)
Bumthang – Trongsa – Phobjekha
Vi korsar Yotongla-passet på en höjd av 3 500 meter. Längs denna rutt kommer vi aktivt att söka efter flera intressanta fågelarter. Efter ett par timmar kommer vår resa att leda oss till Trongsa, där vi kommer att besöka den anmärkningsvärda Trongsa Dzong. Denna fästning har stor historisk betydelse som förfädernas hem för Bhutans kungafamilj. Sent på eftermiddagen anländer vi till den vackra Phobjekha-dalen. Inbäddat i utkanten av den nordvästra spetsen av Black Mountain Range, har denna glaciärdal en speciell lockelse.

Dag 12 (3/4) (Frukost  – Lunch – Middag)
Phobjekha – Wangdue – Paro
Tidig morgon för exkursion vid det hisnande Pelela-passet. Morgontimmarna kommer att ägnas åt naturstudier längs en övergiven väg, som hyser en rad fascinerande fågelarter. Här finns öppna ängar och rhododendronskog.

Dag 13 (4/4) (Frukost  – Lunch – Middag)
Paro – Chelela Birding
Tidigt morgonexkursion på de blomrika alpina ängsmarkerna vid Chelila-passet (3 890 m).

Dag 14 (5/4) (Frukost  – Lunch – Middag)
Paro –  Taktshang Gompa
Vandring till klostret Tiger´s Nest.

Dag 15 (6/4) (Frukost)
Frukost på vårt boende sedan transport till Paro flygplats för att påbörja hemresan.

Mer information

  • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
    På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

    Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

  • FOTOUTRUSTNING
    Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv – allt från fotografering av fåglar, till storslagna landskap – så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt för landskapsfotografering. Tele-/zoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 80-400mm eller 200-500mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierade bilder av fåglar ifrån gömslena och kan även vara bra för annorlunda utsnitt vid landskapsfotografering. Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 400 mm, 500 mm, eller 600 mm är mycket användbara vid fågelfotograferingen. För att ”öka” brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter eller använda en kamera med DX-format sensor.

  • KLÄDER
    Klimatet i Bhutan är behagligt med dagstemperaturer på 20-25 grader när vi är där. På morgnarna kan det vara kyligt och när vi besöker de höga bergspassen kan det vara någon minusgrad. För vandringar rekommenderas ska promenadskor eller lätta kängor. En tät vindjacka kan komma till användning. Ta gärna med en skärmmössa för starka solstrålar och glöm inte solskyddskräm.
  • BOENDE
    Vi bor på hotell av medelstandard.

  • TILLGÄNGLIGHET
    Boendena är fullt tillgängliga. Resans karaktär gör att visa miljöer kan vara mindre tillgängliga vid nedsatt rörlighet. Vid frågor eller tvekan, kontakta oss helst först så kan vi resonera om hur möjligheterna ser ut.

  • INKLUDERAT I PRISET
    Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, avgift för visum, fotoundervisning, lokala guider, alla lokala transporter.

  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Flyg tur och retur Paro, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, ev. vaccinationer och medicinska tester, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet, telefon, internetavgifter samt saker av personlig karaktär.

  • MÖTESPLATS
    Resan börjar och slutar på Paros flygplats, exakt tid plats meddelas senare.

  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

  • PASS OCH VISUM
    Svenska medborgare måste ha en giltig visering för att resa till Bhutan. Alla viseringar handläggs i Thimphu, detta ombesörjer vår lokala agent åt oss.

    Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter datum du reser in i Bhutan.

    Vid incheckning för flyg krävs pass.

  • FÖRSÄKRINGAR
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

  • HÄLSA
    Resans vandringar görs i lugnt tempo och är inte fysiskt ansträngande. Vid besök på bergspass på runt 4000 meters höjd märks höjden över havet av påtagligt. Men vi rör oss långsamt på dessa höjder och har inga fysiskt ansträngande vandringar.

    Vandringen upp till Tiger´s nest är ansträngande men sker i lugnt tempo.

  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
    Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografisk ledare

Magnus Martinsson, född 1964, är fotograf, författare och naturgeograf, bosatt på Gotland sedan 1988. Han har sedan dess ägnat sig åt naturvårdsfrågor i yrket. Natur- och fotointresset har tagit honom på ett stort antal resor runt om i världen och även gett djupa kunskaper om den gotländska hembygden. Magnus bidrar på olika sätt till att förmedla sin kunskap till en bred allmänhet. Han är en ofta anlitad föredragshållare, exkursions- och reseledare. Magnus Martinsson står för foto och text i en lång rad publikationer. Som medlem i Naturfotograferna tillhör han de främsta naturfotograferna i landet.

    Boka fotoresa

    Natur och kultur på världens tak - Bhutan 23 mars - 6 april 2026

    OBS! När du gjort din bokning ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

    Ditt namn*

    Gatuadress*

    Postnummer och stad*

    Telefonnummer*

    Din e-postadress*

    Boende*
    Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
    Önskar dela rum med

    Önskemål om specialkost

    Övriga upplysningar

    Rabattkod

    Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
    JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
    JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
    All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund