NÅGRA HÖJDPUNKTER
- Upplev fjärilsfaunan i några av Gotlands finaste naturmiljöer såsom alvar, klintar, lövängar, tallskogar, rikkärr, kalkgräsmarker och kusthedar
- Stora chanser att fotografera apollofjäril, makaonfjäril och dårgräsfjäril och många fler spännande arter
- Vår ledare, Magnus Martinsson, tar dig med ut i sina hemmamarker och till de finaste fjärilsmiljöerna
- Mängder av andra spännande insekter, växter och motiv att fotografera
- Fjärilsfoto nattetid vid lampa
- Du får lära dig olika tekniker för fjärilsfotografering
- Du får lära dig om fjärilarnas ekologi och specifika krav på sin livsmiljö
- Bekvämt boende med helpension
- Mycket lugn takt där din själ hinner med
- Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får möjligheter till fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
Högsommar på Gotland betyder sol, bad och semester för de flesta människor men tycker du om fjärilar är juli en hektisk tid. I de gotländska alvarmarkerna kan du stilla varma dagar njuta av både en art- och mängdrikedom med fjärilar som är svårslagen någon annanstans i Sverige. Här flyger vår största dagfjäril, apollofjärilen, tillsammans med färgstarka pärlemofjärilar och den skira skönheten hagtornsfjäril. Med en del tur kan även den lilla, och i beteende kolibri liknande, humlelik dagsvärmare förgylla dagen.
Även den ljumma sommarnatten är fylld av fjärilar, vackert färgade svärmare flyger över alvar, ängar och skogsmiljöer.
GOTLANDS SMÅ FLYGANDE JUVELER
Det vetenskapliga namnet för fjäril heter Lepidoptera och är bildat av de gammalgrekiska orden lepis som betyder ”fjäll” och pteron som betyder ”vinge”. Fjärilar (Lepidoptera) är en ordning bland insekterna. Fjärilar är en grupp djur som hör till insekterna. De har två par vingar, mer eller mindre täckta av små så kallade vingfjäll. Nästan alla arter har också sugande mundelar, ofta i form av en hoprullad snabel. Vissa primitiva fjärilar har käkar.
Gemensamt för alla fjärilar är att de föds från ägg. Äggen befruktas i samband med att de läggs och tar allt från några dygn upp till flera månader på sig att kläckas. Ur ägget kommer en liten larv. Fjärilens larvstadium är den tid då fjärilen växer i storlek. De flesta larver äter gröna blad av någon växt, som då kallas fjärilens värdväxt. Eftersom larvens skinn inte kan växa mer än till en viss gräns, måste larven ibland ömsa skinn. När larven har ätit färdigt och inte behöver växa längre, sker ytterligare en skinnömsning. Denna gång är det inte en ny larv som kommer fram ur det gamla skinnet. I stället blir insekten en tämligen orörlig puppa. Förvandlingen kallas förpuppning och föregås hos många arter av att larven spinner in sig i en kokong. Under puppstadiet är insekten i regel inaktiv. Den kan varken klättra, krypa eller äta. I själva verket kan puppan ses som en övergångsfas från larv till fullbildad fjäril. Även om puppan knappt kan röra sig och absolut inte flyga, kan man tydligt se blivande vingar, ben och antenner med mera. Slutligen kläcks den fullbildade fjärilen (en så kallad imago) ur puppan.
Fjärilarna är den näst största ordningen bland insekterna. Totalt finns det ungefär 150 000 arter inom ordningen, varav över 5 000 är förekommande i Europa och 2 900 i Sverige.
Vid tiden för workshopen är många arter fjärilar aktiva. Vi kommer att besöka en lång rad för fjärilar intressanta naturmiljöer på Gotland, såsom alvar, klintar, lövängar, tallskogar, rikkärr, kalkgräsmarker och kusthedar. Vi kommer att besöka de lokaler som är bäst för året och vi kommer att kunna fotografera bl.a. praktfjärilar som apollofjäril, makaonfjäril, hagtornsfjäril, dårgräsfjäril samt flera arter pärlemorfjärilar och nätfjärilar. Vi kommer också leta after karismatiska och vackra arter som humlelik dagsvärmare och den vackra mikrofjärilen alvarantennmal. Nattetid hoppas vi bland annat få se ett antal arter vackert färgade svärmare.
Helgen börjar med ett teoripass på fredag eftermiddag där vi tittar på fjärilsbilder för att ge inspiration och bildidéer till helgen. Vi kommer även att gå igenom olika fototekniker. Givetvis pratar vi även om fjärilarna som finns på Gotland. I fält får all möjlighet till individuell handledning så att just du får ut så mycket som möjligt av tiden vi är ute.
Vi fotograferar under morgon och kväll. Under dagarna arbetar vi med våra bilder och har lärorika bilddiskussioner där du får feedback på dina bilder och får inspiration av att se vad de andra har gjort. Vi kommer också fotografera nattetid. Därför är det bra att ha med blixt.
Dagsprogram
Dag 1 (3/7) (Middag)
Vi möts under eftermiddagen i Visby i samband med Destination Gotland färjornas ankomst, exakt tid meddelas senare. Vi åker sedan till vårt boende och checkar in och gör oss redo för vår första fotosession. Magnus kommer även att visa bilder för att inspirera och lära ut fototekniker. Vi hoppas att hinna med en tur ut innan vi äter middag och vädret tillåter så beger vi oss ut för att fotografera nattfjärilar.
Dag 2-3 (4-5/7)(Frukost – Lunch – Middag)
Under våra dagar här kommer vi att fokusera på att ta olika sorters bilder på fjärilar. Vi försöker att vi spenderar så mycket tid som möjligt ute i det bästa ljuset för att få ut det mesta av vår vistelse här. Fjärilar flyger som aktivast när det börjar bli varmt i luften och blir mer utmanande att fotografera då därför kommer vi givetvis även vara ute tidigt på morgonen och senare på kvällen. Om väder tillåter så är vi även ute nattetid för att fotografera nattfjärilar. Vi kommer även att ha teoretiska genomgångar under helgen, där Magnus bl.a. delar med sig av sina bästa naturfototips och går igenom kamerateknikdetaljer.
Dag 4 (6/7) (Frukost)
En avslutande morgon/förmiddag ute i fjärilsmarkerna innan vi sedan tar oss tillbaka till Visby och vidare resa hemåt.
Fotografisk ledare
Magnus Martinsson, född 1964, är fotograf, författare och naturgeograf, bosatt på Gotland sedan 1988. Han har sedan dess ägnat sig åt naturvårdsfrågor i yrket. Natur- och fotointresset har tagit honom på ett stort antal resor runt om i världen och även gett djupa kunskaper om den gotländska hembygden. Magnus bidrar på olika sätt till att förmedla sin kunskap till en bred allmänhet. Han är en ofta anlitad föredragshållare, exkursions- och reseledare. Magnus Martinsson står för foto och text i en lång rad publikationer. Som medlem i Naturfotograferna tillhör han de främsta naturfotograferna i landet.