Denna resa är en förlängning till resan – Jaguarer, jätteuttrar och aror, 16 – 23 september 2024.
LÄS MER HÄR…
NÅGRA HÖJDPUNKTER
Hundratals med grönvingade aror
Oerhört rikt fågelliv med bl.a. hyacint och blågula aror, tukaner och seriemafåglar
Orädda jättemyrslokar
Flera nattsafaris för att leta nattaktiva djur
Vi stödjer organisationen Pantheras arbete med att skapa en korridor i syd- och mellanamerika för jaguaren
PANTANAL
Pantanal är en världens artrikaste platser. Ofta omnämns Pantanal som världens största våtmark och den breder ut sig över tvåhundratusen kvadratkilometer i västra Brasilien, östra Bolivia och östra Paraguay. Tack vare den höga koncentrationen av djur, den höga artrikedom och ett varierat landskap är Pantanal att betrakta som ett av världens naturunderverk.
Denna tilläggsresa till vår huvudresa ger dig en möjlighet att uppleva det bästa av de södra delarna av Pantanal. Här kommer vi att ges fina möjligheter att fotografera jättemyrslokar, trädmyrslokar, kajmaner och mängder av fåglar med stora flockar av grönvingade aror som huvudattraktion. På en av lodgerna har vi även riktigt bra möjligheter att få fotografera den skygga katten ozelot.
DJUREN OCH FÅGLARNA
I Pantanal är djurlivet ständigt närvarande och här samsas 405 fiskarter om utrymmet med 600 fågelarter, 80 däggdjursarter, 1100 fjärilsarter och 50 reptilarter. Utrotningshotade och tillbakaträngda djur som jaguar, puma, jätteutter, manvarg, ozelot, arapapegojor, tapir och jättemyrslok, har funnit en fristad i de svårforcerbara våtmarkerna. På denna förlängningsresa till vår huvudresa har vi fokus på att uppleva och fotografera jättemyrslokar, tamandua (även kallad trädmyrslok), kapucinapor och grönvingade arapapegojor samt med en god portion tur ocelot.
I ett sk. sjunkhål häckar stora mängder grönvingade arapapegojer. Fåglarna är mycket aktiva och ger oss unika fotomöjligheter när de flyger över det djupa hålet och sitter på sandstensväggen. Vi kommer att besöka denna plats flera gånger vilket ger tillfällen att våga prova lite nya fototekniker för att få mer annorlunda bilder. I närheten av de grönvingade arapapegojorna kommer vi även att leta blågula aror, buff-necked ibis och andra spännande fåglar som kan dyka upp i skogen. Det är inte ovanligt att vi ser Puffbirds och Motmot.
På nästa anhalt på resan är det dags för att leta myrslokar. I området där vi bor finns det rikligt med jättemyrslok och med lite tur har vi bra möjligheter att närma oss dom till fots vilket gör att vi kan komma ner i mycket bättre fotovinklar än från fordon. Här finns också den mindre och mer skygga trädmyrsloken, vilken vi hoppas att vi ska kunna fotografera. Givetvis finns här också mycket annat att fotografera, här finns t.ex. kapybara, kaymaner, rävar och bältdjur. Med lite tur så kommer vi att kunna fotografera både sexbandad- och niobandad bälta.
Fågellivet är mycket rikt med bl.a. hyacintara, blågulara, tocotukaner, ugglor och jabiru storkar. Med en stor portion tur kan vi få ta del av den andra stora attraktionen (förutom myrslokarna) här, de ozeloter som finns i området. Efter mörkrets ankomst händer det att någon ozelot kan komma nära lodgen och de kan vara mycket orädda. Händer detta kan det ge oss goda förutsättningar att kunna fotografera dessa vackra katter.
Under resan kommer vi även att ha tid för någon fotoworkshop där vi går igenom tekniker och fotoidéer för de kommande dagarnas fotografering. Vi tittar som vanligt också på bildkomposition och på varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.
Dagsprogram
Dag 1 (23/9) (Middag)
Förlängningsresan börjar med att vi tar ett flyg till Campo Grande under eftermiddagen och sedan vidare transport till vårt hotell i Bonito.
Dag 2 (24/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost åker vi till Buraco das Araras, ett sk. sjunkhål där det häckar stora mängder med grönvingade arapapegojor. Hela förmiddagen spenderas i området runt sjunkhålet. Vi äter lunch vid Rio da Prata, här finns ofta mycket fåglar att fotografera, innan vi åker tillbaka till Buraco das Araras. Hela eftermiddagen spenderas i området runt sjunkhålet. På kvällen åker vi till vårt hotell i Bonito.
Dag 3 (25/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost börjar vi vår resa till vår nästa lodge (ca 4 timmars resa).
När vi kommer fram till lodgen äter vi lunch och vi kan i mån av tid ägna oss åt lite fotografering i de direkta omgivningarna. Här kan vi hitta mängder av fåglar och inte sällan ser vi bältdjur. Vi åker sedan ut på safari för att leta efter bl.a. myrslokar.
Dag 4 (26/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Både på morgon- och eftermiddagssafarin ger vi oss ut för att leta jättemyrslok och andra spännande djur. Under dagen finns möjlighet till vila eller egna fotoexkusioner, det finns mycket fåglar i och kring lodgen.
Dag 5 (27/9) (Frukost)
Efter frukost åker vi mot Campo Grande flygplats i god tid innan våra avgång. Förlängningsresan avslutas här.
Flyg till Skandinavien.
Mer information
Fotografisk ledare
STAFFAN WIDSTRAND
född 1959. Fotograf och författare. Sony Europe Imaging Ambassador.
En av Sveriges internationellt mest erkända fotografer. Outdoor Photography Magazine har kallat honom “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”.
VD för Wild Wonders International AB, som äger och driver projekten Wild Wonders of Europe och Wild Wonders of China
Medgrundare till Rewilding Europe och Naturturismföretagen/Ekoturismföreningen.
Utsedd till Årets Naturfotograf i Sverige, mångfaldig prisvinnare i internationella fototävlingar som:
Wildlife Photographer of the Year, European Nature Photographer of the Year, Emirates Wildlife Photographer of the Year, Årets Bild I Sverige, PGB Awards, Golden Turtle, Ryssland, Golden Porpoise, Kina
Anlitad som domare i en rad stora internationella fototävlingar: World Press Photo, GDT European Nature Photographer of the Year och i tre gånger hittills i BBC-Wildlife Photographer of the Year.
Publicerad i många av världens största tidningar, som National Geographic Magazine, GEO, Stern, Der Spiegel, Le Figaro, La Repubblica, El Mundo, El País, Natur, Terre Sauvage, Animan, Veja Brazil, The Guardian, The Sunday Times, FOCUS, Yomiuri Shimbun, Yangtze Daily, Yancheng News och Shanghaibaserade The Bund Pictorial.
Staffan har haft och arrangerat utställningar internationellt i Toronto, National Museum of Wildlife Art i Jackson Hole USA, svenska ambassaden i Tokyo, Tromsö museum, Bodö museum, Kunst- und Ausstellungshalle i Bonn, Rådhuset i Oslo, Finlandiahuset i Helsingfors, svenska ambassaden i Washington, i Mérida och i Mexico city i Mexico, i Chengdu, Tianjin, Beijing, Shanghai, Xishuangbanna, Shenzhen, Sanmenxia, Wuhan, Yichun, Kunming och i Chongqing, Kina, Torino, Italien, i Salamanca, Spanien, samt i utomhusutställningar i Haag, Prag, Berlin, Madrid, Köpenhamn och Stockholm. Samt på Kulturhuset i Stockholm, Länsmuseerna i Kristianstad och Luleå, Malmö museum, Skansen, Kolmårdens djurpark, Borås djurpark, samt Bränneriet i Stora Björstorp på Österlen.
Vinnare av hedersutmärkelsen “Den Gyllene Vimpeln” från det Holländska Postkodlotteriet (tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton). Staffan är en av grundarna av “International League of Conservation Photographers” (ILCP), “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of Europe”, naturskyddsinitiativet “Rewilding Europe”, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of China” samt Naturturismföretagen/Ekoturismföreningen och dess kvalitetsmärkning “Naturens Bästa”.
Medlem i Naturfotograferna/N. Gavs 2014 titeln ”Visiting Professor” vid Beijing Old University i Kina.
Författare och medförfattare till 19 böcker, varav inte mindre än sex vunnit priset ”Årets Pandabok WWF”.
Hemsida: www.staffanwidstrand.se
www.wild-wonders.com
www.rewildingeurope.com
www.wildwondersofchina.com