FÖRLÄNG DIN RESA MED – TIGER, TIGER & TIGER I TADOBA NATIONALPARK 15-20 APRIL 2024.
LÄS MER HÄR…
Några höjdpunkter
- Stora chanser att möta tiger och leopard i Nagarhole nationalpark .
- Närgångna möten med asiatiska elefanter, indisk bison, hjortar och med lite tur även den indiska vildhunden Dhole.
- En rad endemiska fåglar som malabarbarbett, nilgiriflugsnappare, ghatsnäshornsfågel och nilgirifnittertrast.
- Fantastiska fåglar som indisk pitta, ceylongrodmun.
- Närgångna möten med lejonsvansmakaker, en av världens mest hotade apor.
- Förutom lejonsvansmakaker har vi stora chanser att fotografera hela fem andra arter apor. Sydvästlig langur, Tufted gray langur (svenskt artnamn saknas), nilgirilangur och hattapa.
- Nattvandring för att leta efter amfibier och reptiler.
- Endemiska däggdjur som indisk jätteekorre, nilgiritahr.
- Båtsafaris på floden Kabini.
- Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
ENDEMER I SÖDRA INDIEN
Indiens natur är inte lika omtalad som Afrikas men här finns ett lika spännande djurliv. Indien är ett absolut måste för den naturintresserade, och för naturfotografen ges det fantastiska möjligheter till bilder på djur och fåglar. Här i världens största demokrati kan vi stöta på flera arter av hjortar och antiloper, mängder av fantastiska fåglar och världens största kattdjur, tigern. Indien är därtill ett land med ett stort antal endemiska arter. Här finns många arter fåglar och däggdjur som vi inte finner någon annanstans i världen. Särskilt södra Indien är ett område med väldigt många endemer, och här kan vi till exempel få möta indisk jätteekorre, nilgirithar, nilgirimakak, lejonsvansmakak, malabarbarbet, nilgiriflugsnappare och ghatsnäshornsfågel.
NAGARHOLE NATIONALPARK
Förutom dessa endemiska arter finns stora delar av Indiens ”vanliga” djurliv här, både vad gäller fåglar och däggdjur. På vår resa har vi stora chanser att se och fotografera både tiger och leopard i nationalparken Nagarhole. Vid den tid på året som vi lagt resan finns dessutom ett stort antal asiatiska elefanter i Nagarhole. Det är floden Kabini som lockar dit de stora djuren i slutet av torrperioden. Nationalparken Nagarhole har också stora populationer av indiska bison, eller gaur som den egentligen heter; axishjortar och sambarhjortar ses regelbundet. Med lite tur korsas våra vägar med den indiska vildhundens. Dhole som den även kallas är idag starkt hotad, dels eftersom deras livsmiljöer försvinner, dels på grund av att de drabbas av sjukdomar som överförs från vilda tamhundar.
THATTEKAD FÅGELRESERVAT
Vår resa tar sin början i fågelreservatet Thattekad, här finns några av alla de fantastiska fåglar som vi vill uppleva. Vi kommer att vandra i reservatet, och vi letar bland annat efter den mycket märkliga fågeln ceylongrodmun. På våra vandringar i reservatet kommer vi även att stöta på andra fåglar, och här har man goda möjligheter att arbeta med bilder av fåglar i sin miljö. I reservatet finns även en population av den endemiska indiska jätteekorren. Under dagarna i Thattekad kommer vi även att fotografera från gömslen, och här hoppas vi på färgstarka arter som indisk pitta, malabarbarbet, ghatsnäshornsfågel och många många fler.
ERAVIKLUM NATIONALPARK
Efter våra dagar i Thattekad beger vi oss sakta norrut, och vårt nästa stopp blir nationalparken Eraviklum. Här lever den endemiska nilgiritharen, ett getdjur som kan liknas vid en stenbock men som tillhör ett eget släkte som heter Hemitragus, till vilket även himalayathar och arabisk thar kan inräknas. Idag finns endast omkring 2500 individer kvar av detta djur, och ett tusen av dessa lever i Eraviklum.
NÄRA MÖTEN MED APOR
Nästa stopp på vår resa är Valpari, definitivt en av höjdpunkterna under resan. Här lever en av världens mest hotade primater, den lejonsvansade makaken. Idag finns ungefär tretusen individer kvar i södra Indien, och byn Valpari är det bästa stället att få uppleva dem. Ofta kommer de ner till byn för att förse sig av frukter och annat ätbart. Med lite tålamod så får vi en underbar upplevelse tillsammans med dessa apor. I området finns också nilgirilanguren, även den endemisk för Indien. Den är mycket skyggare än vad lejonsvanslangusterna är, men med lite tur kan vi kanske få några bra bilder även av den.
KABINI
Från Valpari tar vi oss på vindlande vägar över bergskedjan Västra Ghats igen, och via staden Ooty tar vi oss till nationalparken Nagarhol och det område som är mer känt som Kabini. Vi tillbringar tre dagar med att göra jeep- och båtsafaris i nationalparken och leta efter områdets djur. Tiger och leopard står självklart högt upp på vår lista, och våra chanser att träffa på dessa djur är goda men vi måste ha tålamod. Under sökandet efter dessa katter kommer vi att möta den asiatiska elefanten, indisk bison, axis- och sambarhjortar och kanske också Dhole, vildhunden. Fågellivet är rikt i området, och vi bjuds på många fina fotomöjligheter.
Dagsprogram
Dag 1 (6/4) (Lunch – Middag)
Ankomst till Cochin på morgonen. Transport till vår lodge i Thattekad. Lunch på vägen till lodgen. Under eftermiddagen beger vi oss ut till fågelreservatet för att leta efter Thattekads fantastiska fågelliv.
Dag 2 (7/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Under våra dagar i Thattekad kommer vi omväxlande att vandra i reservatet och leta fåglar och annat spännande att fotografera med att sitta i gömsle vid matningar. Matningarna attraherar många av områdets endemiska arter.
Dag 3 (8/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Under morgonen har vi vår sista session i Thattekad för att sedan åka mot nationalparken Eraviklum. Under eftermiddagen letar vi efter Nilgiri thar och annat spännande. På kvällen letar vi amfibier och reptiler.
Dag 4 (9/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag har vi en tidig start för att åka mot Valparai. Väl framme ägnar vi eftermiddagen åt att leta och fotografera lejonsvansade makakerna och mycket annat spännande
Dag 5 (10/4) (Frukost – Lunch/Lunchpaket – Middag)
I dag är vi hela dagen i området runt Valparai och letar framför allt efter de lejonsvansade makakerna och mycket annat spännande. Här finns niligirilangur, indisk jätteekorre och en stor mängd arter fåglar. I teplantagen som omger byn finns både djur, landskap, strukturer och människor att fotografera.
Dag 6 (11/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi ägnar morgonen åt de lejonsvansade makarna eller om vi är nöjda från gårdagen så finns mycket annat att fotografera. Under dagen reser vi sedan vidare mot staden Ooty där vi övernattar.
Dag 7 (12/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi tar oss i dag vidare till nationalparken Nagarhole och området Kabini under förmiddagen. Efter lunch är det dags för vår första safari här.
Dag 8 – 9 (13 – 14/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Dessa dagar kör vi safari i Nagarhole på morgnar och eftermiddagar med både jeep och båt. Vi letar efter allt från tiger, leopard, elefant, indisk bison, hjortdjur till vildhundar och fåglar.
Dag 10 (15/4) (Frukost)
I dag avslutas vår resa, och vi beger oss mot flygplatsen i Bangalore. För er som valt att följa med på förlängningsresan till Tadoba väntar flyg till Nagpur medan övriga flyger hem till Skandinavien.
Mer information
Fotografiskledare
Jan Pedersen född 1957. Fotograf, författare och världsresenär. Har i mer än 33 år lett naturresor och naturfotoresor över hela världen – i alla biom från öknar till regnskogar. Han har lett resor i 55 olika länder och har arbetat för flera stora svenska resarrangörer och är en mycket uppskattad reseledare, guide och naturfotoguide. Han har producerat resor och utbildat många nya reseledare. Ekoturism ligger honom mycket varmt om hjärtat.
Är sedan 2014 medlem i Naturfotograferna/N och är en internationell premierad fotograf. 2015 blev han totalsegrare i den prestigefyllda internationella fototävlingen Asferico. Han är också en mycket erfaren lärare i fotografering och naturfotografering sedan 2001 med bl.a naturfotokurser i fotoklubbar, på folkhögskolor – med årliga kurser samtidigt som han undervisar på mediautbildningar.
Jan är kanske Sveriges mest publicerade naturboksförfattare. Hans första bok ”I Arabiens öknar” blev av Världsnaturfonden WWF utsedd till årets Pandabok 2000 för barn och ungdom och hans sjungande bok ”Fågelsång” är Sveriges mest sålda naturbok någonsin. Totalt har den sålts i över en halv miljon exemplar i Sverige, Finland och Norge tillsammans förutom att den är utgiven på åtta andra språk. Efterföljaren ”Vilda Djur” blev även den en succé och publicerades också i Norge och Finland samt på fyra andra europeiska språk. Han har också skrivit populära böcker som ”Fågelresor”, ”Mitt i Naturen”, ”Fågelsång runt Knuten”, ”Lyssna på Djuren”, ”Djur i Världen” och ”Sveriges Fåglar – en fälthandbok för alla”, ”Fåglar i Sverige och Norden”.
Jan har skrivit talrika artiklar för dags- och facktidningar om djur och natur. Han anlitas också flitigt som föredragshållare för en bred publik. Har även arbetat som tillsynsman och guide i svenska naturreservat.