Några höjdpunkter

  • Vi bor intill Etoshas ”bästa” vattenhål. Här kan vi uppleva Afrikas djur hela dygnet
  • Stora flockar med elefanter som kommer till vattenhålen
  • En av Afrikas bästa platser för att se och fotografera svart noshörning 
  • Stora mängder springbockar, gemsbok,(oryx), gnuer, hartebeest och kudus vid vattenhålen
  • Lejon ses ofta vid vattenhålen
  • Nationalparken är fågelrik med flera arter trappar och rovfåglar
  • Etosha pan – en av de största saltöknarna

ETOSHA NATIONALPARK
Etosha, betyder ”den stora vita platsen” och namnet syftar givetvis på den enorma saltöknen som ligger i nationalparken. Etosha är en av södra Afrikas största nationalparken och bjuder på ett spektakulärt djurliv. Här hittar vi fyra av de fem stora, endast buffel saknas, där elefanterna och de svarta noshörningarna är huvudattraktionerna. Ofta kommer stora grupper med elefanter till det vattenhål vi kommer att bo vid och varje kväll så dyker det upp svarta noshörningar.

Att fotografera och åka på game drive skiljer sig lite i Etosha jämfört med de flesta parker i t.ex. Östafrika. Istället för att köra omkring och leta efter djuren så väntar vi ofta in djuren vid ett vattenhål. Under torrperioden, som sträcker sig fram till december, är det väldigt lite vatten ute i markerna och djuren håller sig därför nära parkens vattenhål. I några vattenhål har man installerat pumpar vilket gör att det alltid finns gott om vatten för djuren och därmed mycket djur där. Att sitta vid ett vattenhål och vänta in djuren är en spännande upplevelse, hela tiden händer det något och arter kommer och går. Vid vattenhålen kommer vi att kunna se och fotografera gemsbok (oryx), springbok, kudu, gnuer, giraffer och zebror samt flera andra arter. Både vid vattenhålen och runt om i parken kommer vi att se mycket fåglar, här finns flera arter av trappar och rovfåglar. Även området där vi vår lodge ligger är fågelrikt och här är många fåglar relativt orädda då det rör sig människor hela tiden.

I nationalparken finns lejon, leopard och gepard. Av dessa tre så har vi goda chanser att se lejon vid något av vattenhålen då de ofta kommer dit och dricker och sedan kan spendera dagen där. Gepard finns det väldigt få av i Etosha och chansen att se dom är mycket liten. Även leoparden är sällsynt trots att den är relativt vanlig men den är väldigt skygg här. Men att vara på safari i Etosha är inte i huvudsak en ”kattfråga” utan här är det elefanter och svart noshörning som är de stora stjärnorna. Svart noshörning är ett av Afrikas mest hotade djur och är på många håll mycket svåra att se. Här i Etosha är det nästan garanterat att man ser svart noshörning om man stannar några nätter. Med lite tur hittar vi dom ute i busklandskapet i parken men annars så är det nästan säkert att de kommer till vattenhålet vid campen där vi bor. Under hela dygnet är det aktivitet vid ”vårt” vattenhål, under dagarna finns här nästan alltid djur, springbok, gemsbok, giraffer och andra arter avlöser varandra. När det börjar skymma kommer ofta stora grupper med elefanter för att dricka och så gör även de svarta noshörningarna. Vattenhålet är upplyst så den som vill och orkar kan spendera hela natten här och följa djuren.

Etoshas torra miljö göra att parken skiljer sig från många andra parker. Landskapet är relativt öppet både där det är gräsmarker och skog. Vattenhålen fungerar som magneter för djuren och skapar spännande interaktioner mellan djuren.

Dagsprogram

Dag 1 (5/10) (Middag)
Vi kommer till Etosha Nationalpark under eftermiddagen. Vi checkar in och beger oss ut i parken på vår första game drive. Tillbaka vid lodgen runt 19 och vi spenderar tid vid ”vårt” vattenhål innan middag.

Dag 2 – 3 (6 – 7/10) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi börjar dagen tidigt och ger oss ut i parken för att leta djur. Vår strategi är att vi håller oss nära ett av de vattenhål som har mycket djur. Lunch på lodgen och sedan eftermiddags game drive innan vi avslutar dagen vid ”vårt” vattenhål.

Dag 4 (8/10) (Frukost – Lunch )
Även idag startar vi dagen innan soluppgång och beger oss ut i nationalparken på en sista gamedrive. Vi lämnar sedan Etosha i god tid för att hinna till Windhoek flygplats för våra flyg hem.

Mer information

  • FOTOUTRUSTNING
    Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap till porträtt av små djur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. För de lite större djuren och fåglar är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. När vi är i öknen för att fotografera de små djuren där är en kort närgräns viktig eller att man har ett makroobjektiv. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen.

    Stativ är bra att ha med för landskapsfotografering och direkt avgörande för nattfotografering. Ta gärna även med filer så som avtonat gråfiler och polfilter.

  • KLÄDER
    Temperaturen i Namibia i oktober är varm men det beror också på vart i landet man är. Utmed kusten kan morgon och kväll vara kyliga och dimma är inte ovanligt. I öknen är det ofta riktigt varmt. Dagtid är det shorts och t-shirt som gäller, alternativt tunna långbyxor. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Ett par grövre gymnastikskor samt sandaler är bästa valet för fötterna.

  • BOENDE
    Vårt boende under resan kommer att variera i kvalitet. I Sossusvlei bor vi inne i nationalparken i en av två lyxiga lodger för att kunna utnyttja morgonens fina ljus medan i Spitzkoppe bor vi på en mycket enkel camp. Övriga boenden är av medelstandard.

  • TILLGÄNGLIGHET
    Boendena har vissa begränsningar vad gäller tillgänglighet. De fordon vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

  • INKLUDERAT I PRISET
    Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program, samtliga inträden och avgifter i nationalparker, samtliga safaris, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (fyrhjulsdrivan Toyota), transfer till och från Windhoek flygplats.

  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Flyg tur och retur Windhoek, dricks, försäkringar, vaccinationer, ev medicinska tester, avbeställningsskydd, drycker och måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet, telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.

  • MÖTESPLATS
    Windhoek International Airport. Resan börjar och avslutas här. Exakt tid meddelas senare.

  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

  • PASS OCH VISUM
    Alla besökare som reser till Namibia måste ha ett pass som är giltigt minst 6 månader från den planerade utresedagen från Namibia. Desstuom måste passet ha minst 2 tomma sidor för instämpling av inrese- respektive utresevisering. Dessutom måste alla besökare ha en gilitgt returbiljett från Namibia. Svenska medborgare erhåller visering vid inresan för turist besök. Denna visering kan vara giltigt i 90 dagar men det är upp till passkontrollen vid inresan att bestämma hur länge du kan stanna.
    Vid incheckning för flyg krävs pass.
  • FÖRSÄKRINGAR
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

  • HÄLSA
    Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
    Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM System Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.

www.hknaturfoto.se

Fel: Kontaktformulär hittades inte.